Elgato Avea: okostelefonnal vezérelt világítás otthon

Nemrég bemutattunk néhány remek okosotthonos kiegészítőt az Elgato kínálatából. Volt közöttük időjárás előrejelző állomás, levegőminőség mérő, mozgás detektor, távirányítható konnektor, de még a nyílászárókat figyelő megoldás is. Mindegyiket iOS alapú készülékekkel lehetett irányítani, vagyis az iPhone / iPad kijelzőjén figyelhettük a bejövő adatokat, információkat, és utasításokat is onnan adhattunk a készülékeknek. Mai tesztünk alanyai is hasonló stílust képviselnek, ám ezúttal nem leszünk platformhoz kötve. Mutatjuk, miként valósítható meg az iPhone-nal, vagy egy androidos okostelefonnal vezérelt világítás az otthonunkban.

 

Elgato Avea: okostelefonnal vezérelt világítás

Sőt, ez nem is egyszerűen világítás: hangulatvilágítás. Az Elgato két Avea terméke kvázi fényterápiát varázsolhat otthonunkba. Mert mint tudjuk, a megfelelő színű fényeknek különféle hatásai vannak az emberi szervezetre.

Az Avea tehát erősen hozzájárulhat az esti relaxációhoz, vagy a reggeli, kellemes ébredéshez. Nézzük, mi a két termék között a különbség.

 

Elgato Avea Flare: hordozható hangulatvilágítás

Az Elgato Avea Flare (31 ezer forint) egyik érdekessége, hogy nem helyhez kötött a használata. A leginkább egy – 22 cm magas – dínó tojásra emlékeztető, jó minőségű, műanyag lámpát ugyanis használhatjuk a lakásban, a teraszon, vagy az udvaron is.

Lámpáknál viszonylag ritka megoldás: egy talpat kapunk, amely gyakorlatilag dokkolóként működik. Ha erre ráhelyezzük a lámpát (és a talpat csatlakoztattuk a konnektorba is), akkor szépen feltölti a Flare akkumulátorát. Egy teljes töltéssel nagyjából 8 órán át képes üzemelni, ami bőven elég az esti hangulatfényekhez, vagy egy kerti bulihoz. A méretes „tojás” ráadásul vízálló is (IP65 szabványnak megfelelő), így az sem hozza zavarba, ha elered az eső. A felépítése sem túl bonyolult, a talpán mindössze két gombot találunk: az egyikkel ki- vagy bekapcsolható, a másikkal pedig a különféle világítási programok között válthatunk. A Flare egy 7W-os 430 lumen fényerejű LED lámpa. A színei egyszerűen csodásak. Irányítani Bluetooth kapcsolaton keresztül lehet, az Androidra és iOS-re egyaránt elérhető Avea appal. Az okostelefonnal való „összekötés” gyerekjáték: ha a lámpa fel van töltve, be van kapcsolva és a telefonon bekapcsolt állapotban van a Bluetooth, akkor pillanatok alatt megjelenik az program listájában (ha több van, akkor mindegyik, amelyik épp elérhető).

 

Innentől kezdve az előre definiált hangulatvilágításokból tudunk választani. Ez tíz darab, különböző hangulatú összeállítást jelent. A Caribbean Sea például kékes-fehéres fényekkel pulzál, a Fairy Woods különféle zöld árnyalatokban, egy kis sárgás-zöld kiegészítéssel, a Cozy Flames a lángok pirosas-narancsos színeit adja vissza stb. A színek közötti pulzálás nagyon kis lépésekben és lassan történik, vagyis ne diszkófényre gondoljunk. Viszont sokkal kellemesebb így, hogy az árnyalatok folyamatosan változnak, mintha csak egyetlen szín világítana a képünkbe. Mellesleg, erre is van lehetőség, mert a fentieken túl adott egy Solid Colors összeállítás is, amelyben fix színeket választhatunk. Szintén pozitívum, hogy bármelyik összeállítást vagy színt válasszuk is, a fényerő és a telítettség mindegyiknél tetszőlegesen korrigálható.

Van még egy Wake-up Light nevű opció is. Ebben a megadott időben kérhetünk ébresztést a lámpától. Ez azt jelenti, hogy 15 perccel a megadott időpont előtt a lámpa elkezd szép lassan erősödő, a napsugarakéhoz hasonló árnyalatú fénnyel „felpiszkálni” minket. Aztán, hogy az érzés teljes legyen, kérhetjük, hogy némi madárcsicsergéssel is kiegészítse ezt. Értelemszerűen utóbbit a telefon szolgáltatja, mivel a lámpában nincs hangszóró.

 

Avea Bulb (Dynamic Mood Light)

Az Avea Bulb (Dynamic Mood Light) (13 ezer forint) név egy sokkal kisebb és egyszerűbb terméket takar: egy távirányítható – 7 W LED, 430 lumen, 3000 K – égőt. Nálunk egy vastag foglalatos darab járt, elképzelhető, hogy van vagy lesz vékony foglalatos verzió is belőle.

Leszámítva, hogy itt nincs szép, vízálló műanyag búra, asztali kialakítás és dokkoló, tudását tekintve pont ugyanazt tudja, mint a Flare. Vagyis ugyanazzal az Andoridon vagy iOS-en futó appal tudjuk vezérelni, és tökéletesen azokat a világítási programokat állíthatjuk be rajta, mint a társán.

Csak itt nem egy dokkolható, hordozható tojásról van szó, hanem egy hagyományos foglalatba becsavarható égőről.

 

Összegezve

Mint a fentiekből talán kiderült, az Avea megoldások kifejezetten jól használhatók. Ha két, vagy több lámpánk is van, akkor az Avea App-ban minden összeállítás aktiválásakor kiválaszthatjuk, hogy melyeknél szeretnénk alkalmazni az adott beállítást. A fel- és lekapcsolás is külön-külön vezérelhető ily módon, bár összességében azért kicsit kényelmesebben is megoldhatták volna, mert így állandóan be kell lépni valamelyik színösszeállításba és ott választani a Lamps részben. Bár így is gyorsan végigzongorázható a műveletsor. Emellett furcsa, hogy bár ébresztésre alkalmas a program és a termékek, de időzített kikapcsolást nem állíthatunk be. Pedig hát, illene… Ahogy az is jó lenne, ha beállíthatnánk saját sablonokat, az általunk kiválasztott színeket pulzáltatva.

Ezeket a hiányosságokat leszámítva mindkét Avea termék nagyszerű a maga nemében: a színeik kifejezetten kellemesek, az előre definiált színösszeállítások tényleg nagyon jók, a pulzálás is rendkívül hangulatos (akit pedig zavar, a Solid Colors részben választhat egy, adott színt). Mellesleg egyszerű, fehér fényt választva, normál világításként is jól teljesítenek. Ráadásul ilyenkor is állítható a fényerő és a színhőmérséklet, szóval a vakítóan fehértől, a visszafogott, sárgás-fehérig bárhogy variálhatók.

A termékek kivitelezése, anyagminősége gyakorlatilag tökéletes. Mondjuk egy égőből olyan sok nem szokott látszani, de a Flare kifejezetten elegáns, finom vonalvezetésű asztali lámpa.

Mindent egybevetve: ha valaki távirányítható és hordozható hangulatvilágításra vágyik, annak a Flare lehet a jó választás, aki pedig a már meglévő lámpákat szeretné „okosítani”, annak tökéletes lehet a Dynamic Mood Light.

Ne maradjon le erről sem!