Elgato Eve: könnyen beüzemelhető okosotthon eszközök

Miként egy füstölő, úgy az alábbiakban bemutatásra kerülő okosotthon termékek sem külsejükkel tehetik otthonosabbá a lakásunkat, hanem azzal, hogy kényelmi funkciók lévén, fokozzák a komfortérzetünket. Nem állítjuk, hogy az Elgato Eve termékcsaládja nélkül képtelenség életben maradni, de az is kétségtelen, hogy nagyon praktikus és napi szinten kihasználható okosotthon eszközök ezek, melyekkel feltétlenül érdemes megismerkedni.

 

Elgato Eve: könnyen beüzemelhető okosotthon eszközök

Nálunk időzött kicsit az Elgato cég szinte teljes Eve termékcsaládja, így módunkban állt néhány napig egy, szinte percek alatt beüzemelhető, okosotthont kialakítani. Az Elgato Home eszközök közös jellemzője, hogy rém egyszerűen beüzemelhetők, hiszen ha nem akarjuk, még csak felszerelni sem kell őket sehova.

A legtöbb letehető egy asztalra, vagy fúrás és csavarozás nélkül, egyszerű öntapadós megoldással rögzíthetők a rendeltetési helyükre. Emellett pedig teljesen Apple HomeKit kompatbilisek, vagyis ha van valamilyen iOS eszközünk (iPad, iPhone), akkor az Elgato Eve appot letöltve pillanatok alatt konfigurálhatjuk bármelyiket: csak be kell olvastatnunk az iPad, vagy iPhone kamerájával a rájuk ragasztott Apple HomeKit azonsítót. Ettől kezdve vagy az Eve appban (erről a cikk végén mutatunk videót is), vagy az iOS részét képező Home appban egyaránt elérhető lesz minden eszköz, s persze azok összes adata, információja (mellesleg mi az Eve appot ajánljuk, mert sokkal áttekinthetőbb).

Mielőtt belefogunk a darabonkénti ismertetésbe, egy gyors technikai dolog: az ugyebár igen praktikus tud lenni, ha az eszközök által közölt infók (hőmérséklet, nyitva felejtett ajtó, mozgás a lakásban stb.) elérhetők számunkra bárhol. Ehhez azonban – az Elgato ezen termékei esetében – két eszközre van szükség.

Vagy egy Apple TV-t, vagy egy állandóan otthon tartott iPadet kell “kineveznünk” helyi információforrásnak, az adatok továbbításáról ez gondoskodik, például egy iPhone, vagy egy másik iPad felé. Az Eve család tagjai ugyanis nem lépnek közvetlen wifi kapcsolatba, hanem Bluetooth-on keresztül kommunikálnak a megfelelő közelségben lévő, és velük párosított iOS eszközökkel.

Ennek megfelelően, ha lelépünk otthonról az iPhone-nal, ez a kapcsolat átmenetileg megszakad. Ha viszont marad otthon is eszköz (Apple TV, iPad), akkor az már gond nélkül továbblőheti nekünk a telefonra az összes információt. Ez ugyan így macerásabb, mintha minden kütyü maga küldené az infókat az interneten, viszont sokkal biztonságosabb.

S még egy megjegyzés: mindegyik apróság irányítható a Sirin keresztül, hangutasításokkal is, vagyis egy Apple Watch-on keresztül is utasíthatjuk bármelyiket (amelyik erre alkalmas). Kell ennél több?

 

Eve Degree, Eve Room, Eve Weather

Kapásból egy bekezdésbe veszünk három terméket, aminek mindössze annyi az oka, hogy nagyon hasonló funkciót töltenek be, csak mindegyik egy kicsit másképp. Az Elgato Eve Degree (23 000 Ft) például az egyetlen, amelyiknek kijelzője is van. Erről leolvashatjuk az aktuális hőmérsékletet, vagy ha a hátán lévő kis gombot megnyomjuk, akkor a páratartalmat is.

Mindkét infót közli azért a telefonunkkal is, így ha épp nem állunk előtte, akkor onnan is leolvasható mindkét adat. E gondolatmenet továbbfejlesztéseként is felfogható az Elgato Eve Room (26 300 Ft), amelyről ugyan lemaradt a kijelző és egy kicsit testesebb is, mint a Degree, cserébe viszont nem csak az aktuális hőmérsékletet és páratartalmat közli velünk, hanem a légnyomást, sőt, a levegő minőségét is. Így – ha valamiért magunktól nem jövünk rá -, tudni fogjuk, mikor jött el az ideje végre szellőztetni a lakásban. A harmadik darab az Elgato Eve Weather (16 400 Ft), amely levegő minőséget ugyan nem mér, viszont hőmérsékletet, légnyomást, páratartalmat igen.

Emellett pedig jól bírja az időjárás viszontagságait, így külső mérésekhez szánták. Lavórba tenni nem érdemes, de az esőt túléli. Értelemszerűen nem célszerű a tűző napon álló fém asztalon elhelyezni, mert úgy fals adatokat kapunk (neki persze mindegy, mér lelkesen bármilyen körülmények között). Közvetlen naptól viszonylag védett helyre érdemes tenni, de nem is teljesen az árnyékba, s akkor valóban egy hasznosítható hőmérsékleti adatot kapunk.

 

Elgato Eve Door & Window

Egyik kedvencünk az Elgato Eve Door & Window (13 200 Ft) volt. Aki ment már vissza munkába rohanásból csak azért, mert nem emlékezett, bezárta-e a teraszajtót, az megérti ezt az érzést. Nos, ezzel a készülékkel megszabadulhatunk a reggeli bosszúságtól, mivel az ajtóra és a keretre ragasztva a két apró darabot, azonnal láthatjuk, hogy épp zárva, vagy nyitva van-e az ajtó, ablak.

Parásabbaknak örömteli hír, hogy a nyílászáró állapotváltozásairól azonnali értesítést is kérhetünk. Így ha a melóhelyen ülve azt látjuk, hogy kinyílik az ablak, rögvest intézkedhetünk, de éjszaka is kaphatunk riasztást az éjjeliszekrényre helyezett telefonra, ha valaki a földszinten az engedélyünk nélkül mászik be éppen.

 

Elgato Motion

Ha már elmerültünk a biztonságtechnikai kérdésekben, akkor az Elgato Motion (16 400 Ft) is jó szolgálatot tehet. Nevéhez hűen ez az esetleges mozgásokat méri abban a térben, amire rálátása van. Az érzékenysége három fokozatban állítható a telefonon keresztül, ahogy azt is megszabhatjuk, hogy csak fásultan közölje az appban, ha mozgást észlel, vagy küldjön a dologról értesítést is.

Még az is konfigurálható, hogy csak az éjszakai mozgásról küldjön értesítést, a nappali ténykedéseinket pedig elég, ha naplóba menti.

 

Elgato Eve Energy

Szintén könnyű volt beleszeretni az Elgato Eve Energy (16 400 Ft) kiegészítőbe is. Ez egy konnektorba dugható adapter, amelynek segítségével a telefonnal tudunk áramot adni, vagy épp elvenni az oda bekötött eszközöket illetően. Optimális esetben egy eszközt érdemes rákötni, mert akkor szépen beállíthatjuk az Eve app – és a Home app – felületén, hogy például mi az eszköz neve, vagy akár egy kis lámpa, ventilátor stb. ikont is hozzárendelhetünk.

Ezzel elkerülhető, hogy rossz eszköztől vonjuk meg az áramellátást, vagy éppen reggel, az ébresztésre használt rádió helyett, csak a halk ventilátor induljon el.

Itt amúgy a variációk száma tovább nő, hiszen:

  1. Kapcsolgathatunk vele bármit a telefonon keresztül, élőben.
  2. Megadott időpontokban is be- vagy kikapcsolható vele a rákötött elektromos eszköz.
  3. Ha van helyi eszközünk (a bevezetőben említett Apple TV, vagy egy otthon dekkoló iPad), akkor a hazaérkezésünkkor is automatikusan be- vagy éppen kikapcsolhatók rákötött eszközök.

Extra funkcióként pedig az Eve appban tájékoztatást kapunk arról is, hogy mikor, mennyit fogyasztott az Eve Energy-re rákötött eszközünk. Ez az egy eszköz rákötés persze csak javaslat, nyugodtan használhatjuk elosztóval is, ez esetben minden oda kötött berendezésünk egyszerre kapcsol majd ki- és be, s természetesen az összesített fogyasztás lesz mérve. Sajnos túlfeszültség ellen nem véd, de hát mindent nem lehet. Legalább kényelmesebbé teszi az életünket.

 

Elgato Eve Thermo

Az egyetlen kütyü, ami ugyan nálunk tartózkodott, de nem tudtuk semmivel tesztelni, az Elgato Eve Thermo (23 000 Ft). Megfelelő radiátor esetén ezzel a telefonon keresztül lehet állítgatni a fűtést. Télen egészen biztosan értékeltük volna (kiváltképp, ha lett volna kompatibilis radiátorunk). Szóval erről saját tapasztalattal nem szolgálhatunk, de kiindulva a többi termékből, nem valószínű, hogy itt alacsonyabbra tették volna a minőségi mércét a tervezők. Valószínűleg flottul teszi a dolgát ez is.

 

Közös dolgok

Mivel ezek az eszközök folyamatosan mérnek, figyelnek, kézenfekvő, hogy ezt a tevékenységüket naplózzák is. Így aztán az Eve appban csodás kis grafikonokat láthatunk, hogy melyik napon, hány fok volt, miként változott a légnyomás, a levegőminőség, mikor mozgolódtunk legtöbbet a bemért helyeken, mikor voltak nyitva, vagy éppen zárva az ablakok, ajtók, s persze az Eve Energy esetében a fogyasztás alakulásáról is.

A mérők mindegyike falra szerelhető, de jól mutatnak bármilyen asztalon is, ha nincs kedvünk fúrni-faragni. Mindent egybevetve, mi nagyon elégedettek voltunk ezekkel az eszközökkel. Ha valaki szeretne egy lépést tenni az okosotthonok irányába, kezdetnek ezekkel lehet gyakorolni, mielőtt átépítünk mindent (lássuk be, így sem lesz olcsó mulatság, ha több nyílászárónk és konnektorunk van, vagy több szobába is szeretnénk esetleg egy-egy Eve Room-ot).

De értelemszerűen hosszútávra is remekül alkalmazhatók az Elgato Eve termékek (néha azért az elemeket cserélni kell bennünk, de nincs hatalmas fogyasztásuk). Ha pedig beváltak, akadnak további kiegészítők, például távvezérelhető lámpák, égők is ebben a témakörben. Aztán szépen továbbléphetünk a beépíthető eszközök irányába is.

Ne maradjon le erről sem!

Mint a legtöbb weboldal, mi is használunk sütiket az oldalon. Elfogadom Adatkezelési tájékoztató