Fotók összehasonlítása a számítógépen, ingyen és hatékonyan

Korábban mutattunk már egy zseniális kis Windows alkalmazást, amelyik segít kiválogatni a gépen a több példányban tárolt, vagy egymásra nagyon hasonlító fotókat, képeket. Ma szintén ebben a témakörben szolgálunk egy alternatív megoldással, amellyel gyerekjáték a fotók összehasonlítása.

Similar Image Search: fotók összehasonlítása, hatékonyan

Annál ugyebár minden egyszerűbb, minthogy egyesével kelljen több száz, esetleg több ezer fotót összehasonlítani. Pusztán a fájlméret vagy formátum alapján pedig nem lesz teljes a siker, hiszen ugyanaz a fotó lehet több fájlformátumban is a gépen, s azok képmérete, mi több, fájlmérete sem feltétlenül egyezik. Emellett előfordulhat, hogy a hasonló képeket is szeretnénk kimazsolázni, nem csak azokat, amelyek teljesen egyformák.

Ebben segíthet az Similar Image Search, amely egy Java alkalmazás, így futtatásához szükségünk lesz Java runtime-ra is (ha még nincs a gépen telepítve, innen letölthető). Így aztán nem csak Windowson, hanem Linuxon és macOS alatt is használhatjuk. Windowson az elindítása kicsit faramuci: ha van telepítve Java Runtime, indítsuk el a Windows Paranccsort a Start menüből, és írjuk be: java -jar “a program elérési útja és fájlneve”. Az időzőjelben persze cseréljük ki az elérési utat és a fájlnevet arra, ahová a .jar fájlt másoltuk. Vagy a java -jar rész után hagyjunk egy szóközt és húzzuk rá a parancssorra a .jar fájlt. Ilyenkor a Parancssor beírja helyettünk az elérési utat és a fájlnevet.

Duplikált fotók keresése

A program maga elég egyszerű felépítésű, de sajnos nem olyan kiforrott, mint a korábban bemutatott, szintén ingyenes Visipics a Windowson, vagy a maces – és fizetős – Gemini. Első körben felvehetünk mappákat az Add menüpontban, így a Library Search menüpontot választva egy lépésben tudunk keresni mindegyikben. A Duplicate Search vagy a Reverse Image Search gombokra kattintva egy kiválasztott mappát és annak alkönyvtárait nézhetjük át.

Ha megvan, hol akarunk keresni, a fentebb említett Duplicate Search vagy Reverse Image Search üzemmódok állnak rendelkezésünkre. Előbbi nem sokat totojázik, pillanatok alatt összeszedi a teljesen egyező képeket a gépen. Utóbbi kutatásai ugyan tovább tartanak, de cserébe nem csak a teljesen egyforma, hanem a hasonló fotókat is előkeríti (akár átméretezett, más formátumú, vágott, effektezett stb. képeket is).

Mindkét esetben nézőképes listába szedve tallózhatjuk át a végeredményt. Ha valamelyik képtől szabadulni akarunk, jelöljük be a kép bal oldalánál látható jelölőnégyzetet és kattintsunk a Delete gombra. Ha az adott képpel végeztünk, a Remove gombra kattintva tudjuk törölni a listából és átmenni a következőre.

Nem állítjuk, hogy felhasználóbarát a program, de kétség kívül hatékony. Viszont bánjunk vele körültekintően, nehogy olyan képeket sikerüljön törölni, amelyekre még szükségünk lett volna.

Ha valakinek mégsem válna be, akkor még mindig ott van a korábban emlegetett Visipics (Windowsra), vagy Gemini (Macre).

Ne maradjon le erről sem!

Oldalunkon sütiket használunk a megfelelő működéshez. Erről bővebb információt Adatkezelési tájékoztatónkban talál. Elfogadom Adatkezelési tájékoztató