Kihagyhatatlan Gmail kiegészítők és tippek a Chrome-hoz

Mutattunk már számtalan praktikus, hasznos Chrome kiegészítőt, ezúttal azonban kifejezetten olyan darabokat válogattunk egy cikkbe, amelyek a Gmail webes felületének használatát teszik kényelmesebbé. S ha már így alakult, bekerült a válogatásba egy olyan Gmail Labs fejlesztés is, amelyek szintén jól jöhetnek a napi levelezés során. Mielőtt belevágunk, felhívjuk figyelmüket, hogy számtalan Gmail tipp és trükk volt már oldalunkon. Ezeket erre a linkre kattintva találják meg. Most viszont következzenek a Gmail kiegészítők.

 

Tennivalók levelekből

Első kiegészítőnk a Handle, amely tulajdonképpen egy online to-do alkalmazás. Létezik belőle iOS app is, de számunkra most érdekesebb, hogy a Chrome-ba és rajta keresztül a Gmail webes felületébe beépítve leveleinket pillanatok alatt tennivalókká alakíthatjuk, így sokkal jobban átlátjuk majd, hogy melyikkel van még dolgunk a későbbiekben.

Kérhetünk figyelmeztetést is, így biztosan nem feledkezünk majd el a kapott levelek megválaszolásáról, vagy éppen tartalmuk feldolgozásáról.

 

Levelek átnevezése

Ha unjuk már az áttekinthetetlen, hasonló “témájú” leveleket az Inboxban vagy az archívumban, akkor a Rename e-mail plug-in telepítése után már rendelkezésünkre áll majd a lehetőség, hogy egy-egy levél témáját (subject) kedvünk szerint átírjuk.

 

Sablonok

A Templates for Gmail nagyon leegyszerűsítheti a dolgunkat, ha gyakran kell hasonló felépítésű és szövegezésű leveleket írnunk. E modullal sablonokat hozhatunk létre a Gmailben, amelyeket azután egy kattintással használhatunk is egy új levél írásakor.

 

Előkészített szövegek beillesztése

Az előzőhöz nagyon hasonló funkciót tölt be azInsert Text, amely arra hivatott, hogy előre definiált mondatokat, bekezdéseket szúrhassunk be leveleinkbe.

Gyűjteményünket szépen, mappákba csoportosíthatjuk, elérésükhöz pedig elég egy jobb egérgombos kattintás a levélszerkesztő felületén és máris kiválaszthatjuk a kívánt mondatot, bekezdést, hogy beillesszük azt a levél szövegébe.

 

Weboldalak elküldése

Bár nem feltétlenül létfontosságú plug-in, de ha még a copy-paste módszernél is egyszerűbben akarunk elküldeni e-mailben egy URL címet ismerőseinknek, akkor a Send from Gmail mégis telepítésre érdemes Chrome kiegészítő. Miután feltettük, az eszköztáron látható gombra kattintva azonnal megoszthatjuk e-mailben az éppen nézett weboldal linkjét ismerőseinkkel.

 

Titkosított üzenetek küldése

Ha valaki kissé paranoiás az interneten küldött üzeneteit illetően, a Secure Mail for Gmail használata talán megnyugvással tölti majd el. Ennek a kis kiegészítőnek a segítségével titkosított üzeneteket küldhetünk a Gmailben. Küldéskor megadhatunk egy jelszót (és ha kell, egy jelszó emléketetőt), s a címzett már csak e jelszó birtokában tudja majd elolvasni az e-mail tartalmát. Így ha netán olyasvalaki nyitná meg a levelet, akinek nem akartuk az orrára kötni a tartalmát, nyugodtak lehetünk afelől, hogy nem tudja majd elolvasni üzeneteinket (bár ne legyenek kétségeink, idővel minden védelem feltörhető).

 

Látványos aláírás automatikusan

Ha szeretnénk kifejezetten “pofás” aláírást biggyeszteni leveleink végére a Gmailben, akkor érdemes megismerkedni a WiseStamp nevű szolgáltatással. Ezzel – egy gyors, ingyenes regisztráció után – pillanatok alatt összeállíthatunk egy fotós, szépen elrendezett aláírást, amelyet azután automatikusan is beilleszthetünk Gmail üzeneteinkbe. Az ingyenes változat a “névjegy” után illeszt egy WiseStamp linket, de szerencsére nem túl zavaró módon. Ha valakinek mégis zavarja a dolog a szépérzékét, akkor vagy elő kell fizetni a szolgáltatásra, vagy sajnos le kell mondani erről a megoldásról. Mondjuk kis trükkel törölhető is a szerkesztőfelületen, de az nem túl elegáns megoldás a készítőkkel szemben.

 

A Gmail kiegészítők gyűjtemény kiegészítése: függőleges felosztás

Végül egy önálló Gmail kiegészítő, amelynek használatához nem szükséges a Chrome böngésző. A Gmail webes felületén kattintsunk a Beállítások / Labs / Előnézeti panel linkekre, majd kapcsoljuk be az Előnézeti panel fedőnévre keresztelt kis kiegészítést.

Ettől kezdve a Gmail felületén az Osztott ablaki ki-/bekapcsolása ikonra kattintva tudjuk változtatni a levelező felületének elrendezését. Például be tudunk kapcsolni olyan előnézeti részt, amilyen az Outlookban is van (vízszintes és függőleges felosztásban is).

Ne maradjon le erről sem!