Döbbenetesen látványos HDR fotók készítése felvételeinkből

Nem is olyan régen bemutattunk egy remek képszerkesztő alkalmazást Macre, amely ugyan alkalmas a csoportos átalakításokra is, de fő előnye, hogy a Photos vagy a Lightroom képmenedzselési őrületével ellentétben itt gyűjteményen kívüli fotókat is szerkeszthetünk, vérprofi eszköztárral. Ezúttal e program testvérét vettük górcső alá a Macphun műhelyéből, amelyenek segítségével a látványos HDR fotók készítése válik gyerekjátékká.

 

Aurora HDR 2017: HDR fotók készítése

Míg a korábban bemutatott Luminar amolyan általános fotószerkesztőként funkcionál, az Aurora HDR 2017, nevéhez hűen elsősorban azoknak lehet hasznos eszköz, akik szeretik a HDR (High Dynamic Range) fotókat és ezekből szeretnék a lehető legjobbat kihozni. A program alkalmas az eleve HDR felvételként készült, vagyis három vagy több különféle expozícióval készült fotóból összerakni az egy, HDR eljárással optimalizált végleges képet, de akár azt is megtehetjük, hogy egy “sima” fotóból készítünk HDR hatású alkotást.

Bármelyik irányból is indulunk, a felületen mindkét esetben megkapunk mindent, amire csak szükségünk lehet. Először is egy halom előre definiált effektet és beállítást, amelyekkel mindössze egyetlen kattintás és máris döbbenetes hatást érhetünk el egy fotón.

De lehetőségünk van természetesen mindent önállóan, saját kényünk-kedvünk szerint beállítani. Hasonlóan a Luminarhoz, itt is van rétegkezelés és maszkolási lehetőség. Utóbbiból ráadásul akad kifejezetten a témához illeszkedő is: a Luminosity masking segítségével pár kattintás csak kijelölni a világosabb és sötétebb részeket, majd ezeket külön finomhangolni. De ezen felül is kapunk egy halom, kifejezetten erre az eljárásra hangolt opciót: HDR tone mapping, HDR Denoise, HDR Detail & Structure, Color Toning stb.

A rétegkezelés, a profi maszkolási eszköztár és a különféle színelési, szerkesztési eszközök összességének köszönhetően a legvérszegényebb fotóból is meglehetősen gyorsan varázsolhatunk hatásos anyagot. Persze akkor járunk a legjobban, ha eleve HDR alapokból (vagyis több különböző mértékben exponált felvételből) indulunk ki, de alapvetően egy sima mobil fotónál is látványos lesz az eredmény.

Az új verzióban már van Batch processing lehetőség is, vagyis egy lépésben akár több fotón is végrehajthatjuk ugyanazokat a változtatásokat. Ha megelégszünk az automatikus beállításokkal (kiválaszthatjuk, milyen előre definiált beállításokat használjon a program a képeken), akkor ezzel igen sok időt megtakaríthatunk.

Mindent egybevetve az Aurora HDR 2017 kifejezetten jól sikerült, az új verzió hatékonyabb és gyorsabb, mint elődei. Ha szeretünk HDR felvételeket készíteni (és Macet használunk képszerkesztéshez), érdemes elgondolkodni a beszerzésén. Nem kell zsákbamacskát vennünk, mielőtt kiadnánk érte a borsos, 99 eurós árat, kipróbálhatjuk az ingyenes próbaverziót.

Ne maradjon le erről sem!

Mint a legtöbb weboldal, mi is használunk sütiket az oldalon. Elfogadom Adatkezelési tájékoztató