Dell Inspiron 7779: hajlékony óriás

Notebook választék tekintetében ma már igazán nem lehet okunk panaszra: roskadoznak a polcok a különféle típusoktól. De miközben Dunát lehet velük rekeszteni, sajnos a többség nem csak színvilágát tekintve szürke: tudásuk apróságokban tér csak el, így a hatalmas választék valójában csalóka. Nem vagyunk annyira elkényeztetve, mint azt a darabszámból gondolnánk. Szerencsére akadnak azért kivételek is, amelyekre érdemes odafigyelni. Ilyen például a Dell Inspiron 7779, amely pár napig nálunk időzött tesztelésre.

 

Dell Inspiron 7779: kifordítom, befordítom

A Dell Inspiron 7779 család legkisebb tagját láttuk vendégül, ami persze kicsit félrevezető lehet, mert ez az apróság is 17.3”-os (1920×1080 pixel felbontású) TrueLife LED kijelzővel dicsekedhet, ami egy notebook esetében azért már nem elhanyagolható méret. Mobilitás szempontjából nem éppen praktikus, de ha nem cipeljük naponta tömegközlekedéssel, cserébe tényleg all-in-one gépünk van.

Ráadásul egy teljesen visszahajtható, érintőképernyős megoldást kapunk: afféle óriás tabletként is használható a gép. Ez praktikus lehet, mert ugyan óriási, de otthon, ha elheveredünk a kanapén vagy ücsörgünk a fotelben, internetezni például remekül lehet az érintőképernyőt babrálva. Dolgozni azért már inkább hagyományos, notebook üzemmódban érdemes vele. Ehhez egy teljes méretű, numerikus részt is tartalmazó billentyűzet és egy nagyon kényelmesen használható, méretes “tapipad” áll a rendelkezésünkre. Piszkálhatjuk ilyenkor is a képernyőt, de nekünk ez például nem állt annyira kézre. A billentyűzet a ma divatos lapos megoldás, háttérvilágítással, kicsit laza nyomásponttal ugyan, de nagyon kényelmesen használható.

A bevezetőben említettük, hogy ez a család legkisebb tagja, de ezt nem a méretére, hanem a teljesítményére értettük: a nálunk járt változat az egyetlen i5-7200U CPU-val szerelt verzió. Tekintélyes méretű, 1 TB-os (5400 rpm-es) merevlemezt kapott (az SSD opcionálisan kérhető) és 12 GB-nyi DDR4 RAM-mal szerelték fel. Ehhez még társul egy NVIDID GeForce GTX 940MX (2 GB DDR5) videovezérlő.

Nem mondjuk, hogy kifejezett gamer gép, de tulajdonképpen nevetve elvisz modern játékokat is, normál, vagy sok esetben akár maximum felbontáson is. Mi a nyúzás kedvéért egy 21:9-es 3440×1440 pixel felbontású monitort is rákötöttünk: gond nélkül kezelte a méretes kijelzőt és akár egy ekkora felbontásban futó World Of Warcraftot is.

Legyünk őszinték, egy i5-ös processzor 12 GB RAM társaságában, egy viszonylag erős videovezérlővel már remek választás munkára, de akár szórakozásra is. Nagy meglepetést ez a Dell gép sem okozott: flottul működött rajta minden.

Az egyetlen szűk keresztmetszet a nagy méretű, de viszonylag lassú merevlemez, amely miatt néha hajlandó belassulni a Windows, ha éppen sok írási-olvasási művelet zajlik. Ezt persze az esetek többségében kiegyenlíti a 12 GB RAM, hiszen van hova dolgoznia a rendszernek, de azért egy telepítés, nagyobb letöltés (például a Windows frissítések letöltése és alkalmazása a háttérben), esetleg egy kiadósabb fájlmásolási procedúra még így is simán képes kiakasztani a Windowst. Igaz is, a gépet Windows 10 Home változattal kapjuk alapból, opcionálisan kérhetünk Pro verziót is. Felárral.

A Dell Inspiron 7779-ben van 802.11ac wifi és Bluetooth 4.2, ha pedig fizikailag is csatlakoztatnánk ezt-azt, akkor egy USB 3, egy USB 2, egy USB-C, egy HDMI, egy mikrofon-füles kombó és egy SD kártya olvasó áll rendelkezésünkre. A kijelző képe kifejezetten szép, a fényereje alapértelmezésben vakító, de ezt kényelmesen orvosolhatjuk a funkcióbillentyűkkel. A gép beépített hangszórói tisztán szólnak, bár nem kifejezetten zenehallgatásra termettek. A Dell Audio app segítségével viszont kedvünkre állítgathatjuk a hangjellemzőket.

Van még webkamera is beépítve, s bár ettől nem dobtuk magunkat hanyatt, de Skype-olni bőven megteszi. Másra nem nem nagyon használ az ember egy ekkora gépbe szerelt webkamerát. Esetleg még a bejelentkezéshez lehet praktikus, ha nem akarunk jelszóval szenvedni. Erre ugyebár a Windows 10 (Windows Hello) minden további nélkül képes: ha szeretnénk, pillanatok alatt beállíthatjuk az “arcképes” beléptetést és elfelejthetjük a jelszavakat.

Az akku teszteléséhez nem volt nálunk eleget a gép, de csodákat egyelőre nem is lehet várni-e téren. Hozza az átlag 6-7 órát.

 

Összegzésül

Mindent egybevetve a Dell Inspiron 7779 egy kiváló multimédiás készülék. Ekkora méretben nem éppen könnyen mobilizálható, de ha kell vihetjük is magunkkal (előre szólunk: az átlagos méretű táskák és hátizsákok kilőve). Az érintőképernyő hab a tortán, ezzel a géppel végre kihasználhatjuk, hogy a Windows 10 képes asztali és tablet üzemmódban is működni, miközben nem kell kompromisszumot kötni a siralmas teljesítményű, Atom processzoros windowsos tablet próbálkozásokhoz képest.

Ilyenkor a fizikai billentyűzet természetesen kikapcsol, vagyis nyugodtan nekidönthetjük bárminek a gép ezen részét. Írni a Windows 10 tablet üzemmódban elérhető szoftveres billentyűzetén lehet az érintőképernyőn, kifejezetten kényelmesen.

Munkára, szórakozásra, de még akár játékra is jó választás lehet ez a gép, ha valaki a fentiekért hajlandó 350 ezer forint körüli összeget áldozni.

Ne maradjon le erről sem!