Dell Insipron 15 5567: hordozható erőmű

Nem is olyan régen járt nálunk egy óriás Dell notebook, amely mindent tudott, amit egy windowsos számítógéptől ma elvárhat az ember, de dacára notebook voltának, nyugodt szívvel azért nem tudtuk hordozhatónak nyilvánítani. Ezúttal viszont egy mobilizálhatóbb, de hasonló erejű Dell készülék került boncasztalra.

 

Dell Insipron 15 5567

A Dell Inspiron 15 5567 több kiszerelésben is kapható, hozzánk ezúttal a legerősebb változat jutott el. Mielőtt azonban elmerülnénk a technikai részletekben, meg kell dicsérnünk a dizájnereket: ahhoz képest, hogy a gép valójában igen méretes – 15,6”-os (1920×1080 pixel felbontású) matt kijelző, teljes méretű, numerikus résszel is rendelkező billentyűzet és a vastagságot sajnos megnövelő beépített DVD-író követel magának helyet -, a ház kellemesen visszafogott, már-már karcsú hatást kelt. S bár az egész műanyag, azért kifejezetten üzleti az összhatás.

A teljes méretű billentyűzet alatt egy méretes, nagyon jól használható “tapipadot” találunk, amely – bár kicsit “lötyögős” hatást kelt – azonnal reagál minden mozdulatunkra. Néha talán túlságosan is.

A kijelző fölött találunk még egy webkamerát is, amely 720p felbontású felvételek készítésére alkalmas. Ez a Skype-os vagy Messengeres csevegésen túl egyébként a Windows 10 Hello funkcióját kihasználva arra is használható, hogy jelszavas vagy PIN kódos beléptetés helyett az arcfelismerést használva jussunk be a rendszerbe.

A gép alsó részének két oldalán egy halom csatlakozót találunk: 10/100 RJ-45 Ethernet, 2 db USB 3.0, 1 db USB 2.0, 1 db HDMI 1.4a, 1 db SD-kártyaolvasó (SD, SDHC, SDXC memóriakártyákhoz). Emellett pedig egy CD- és DVD-író került még a gépbe (opcionálisan kérhetünk Blu-ray-t is). Természetesen a wifi (ac) és a Bluetooth (ebben a változatban 4.2) is rendelkezésünkre áll. Mint már említettük, nálunk a legerősebb verzió járt, ebben egy hetedik generációs i7-7500U processzor kapott helyet, 16 GB RAM társaságában.

A grafikai tennivalókat egy Intel HD Graphics 620 vagy egy Radeon R7 M445 videovezérlő intézheti. Ezt eldönthetjük akár minden alkalmazás esetében mi magunk is (a játékokhoz rendelve az erősebb, míg az átlagos alkalmazásokhoz rendelve az energiatakarékosabb vezérlőt), de rábízhatjuk a döntést a rendszerre is. Az általunk látott notebookban egy 2 TB-os (de sajnos csak 5400 rpm-es) merevlemez kapott helyet. Szóval a gép erejére és a tárhely mennyiségére egyáltalán nem lehet panasz.

 

Mire használható?

Ebben a kiszerelésben tulajdonképpen a professzionális grafikai munkáktól, videovágáson át a játékig mindenre (talán csak a merevlemez tempója veti vissza a dolgokat, de ezt sok esetben tudja ellensúlyozni a 16 GB RAM).

Egyszerű irodai gépnek szerintünk kissé túlzás ez a változat, bár ha valaki hajlamos egyszerre 30 megnyitott böngészőfüllel és párhuzamosan, tömegével megnyitott Excel, illetve Word dokumentumokkal dolgozni, annak adott esetben nem árt a minél több RAM és a minél erősebb processzor. De a Dell Insipron 15 5567 i7-es verziója inkább azoknak éri meg a 300 ezer forint körüli árat, akik ezt a teljesítményt ténylegesen ki tudják használni (akár játékra, akár munkára).

Természetesen ezen ár közel feléért is kapható a termékcsaládból más konfiguráció (i3 vagy i5 processzorral, 8 GB RAM-mal és SSD meghajtóval is). Mindenesetre kétségtelen, hogy a Dell ezúttal is egy jól összerakott és teljesítményéhez képest kedvező árfekvésű gépet dobott piacra az Insipron 15 5567 képében.

Ne maradjon le erről sem!