Hasonló tartalmak kiemelése Excelben

Nem is olyan régen mutattunk egy trükköt, miként lehet az azonos szövegű cellákat egyszerűen megjelöltetni az Excellel. Ehhez hasonló szűrési lehetőségek azonban vannak még az Excelben bőven. Ezek közül az egyik leghasznosabb, amelyikkel felkutathatjuk a hasonló tartalmakat a táblázatban.

 

Hasonló tartalmak kiemelése Excelben

A hasonló tartalom lehet szöveg vagy szám, pillanatok alatt kiemelhető az Excelben. Ahogy a múltkor is, a cellák kijelölése után ismét a Kezdőlap fül Feltételes formázás gombjára kell kattintanunk, ám most Cellakijelölési szabályok közül válasszuk az Ismétlődő értékek menüpontot.

Az Excel azonnal átszínezi az összes olyan cellát, amelynek tartalma már szerepel egy másikban. A kijelölés színét kiválaszthatjuk a felugró ablakban, illetve ugyanitt, ha az ismétlődő opciót átváltjuk Egyedire, megfordíthatjuk a kijelölés mikéntjét, vagyis az Excel éppen azokat a cellákat jelöli majd be, amelyek tartalma nem ismétlődik többször.

Ennek a módszernek a segítségével nem csak villámgyorsan kiemelhetők az azonos tartalmak egy nagy táblázatban, hanem utána egyszerűen tudunk szabadulni is az esetleges felesleges ismétlődésektől. A hasonló tartalmak kiemelése után a kijelölt cellák átnézése mégiscsak egyszerűbb, mintha előzetes segítség nélkül kellene bóklásznunk a tartalomban.

Ne maradjon le erről sem!