Csak a kiválasztott cellák zárolása Excelben

Ha közreadunk egy méretes, képletekkel teli Excel táblázatot, amelyben a felhasználóknak kell kitölteni néhány cellát, de lehetőleg nem hozzányúlni a képleteket tartalmazókhoz, bizony bosszantó tud lenni, amikor teljesen átvariálva kapjuk vissza az egészet. Elég, ha egy képletes cellát módosítanak, úszhat vele az egész számítás.

Az Excel alapból persze képes meggátolni a táblázatok szerkesztését (Véleményezés / Lapvédelem), de ebben az esetben egyetlen cella sem lesz szerkeszthető. Milyen jó lenne, ha csak az érzékeny cellák lennének védettek. Nos, semmi akadálya!

 

Kiválasztott cellák zárolása Excelben

Nyissuk meg a kérdéses táblázatot és ha esetleg az egész védve lenne, a Véleményezés fül Lapvédelem feloldása gombjára kattintva engedélyezzük a tartalom módosítását.

Ezután jelöljünk ki egy (vagy több) cellát, amely(ek)nek tartalmát nem szeretnénk majd zárolni a későbbiekben. Ha megvan, nyissuk meg a Kezdőlap fül Betűtípus részében a Cellák formázása ablakot. Ezt úgy tehetjük meg, hogy a betűtípus felirat mellett kis négyzetes-nyilas ikonra kattintunk. A megnyitott ablakban válasszuk a Védelem fület, majd a Zárolt opció elől vegyük ki a pipát. Ezt a műveletet eljátszhatjuk annyi cellával, amennyivel csak szükségét érezzük. Lényeg, hogy azokat a cellákat módosítsuk így, amelyeket később is szerkeszthetőnek akarunk meghagyni.

Ha mindezzel megvagyunk, a Véleményezés fül Lapvédelem gombjára kattintva ismét lezárhatjuk a teljes táblázatot. Azonban ekkor már az átalakított (Zárolás alól kivont) cellák szerkeszthetők maradnak bárkinek. A többibe természetesen csak a lap zárolásának teljes feloldása után lehet belenyúlni.

Ne maradjon le erről sem!