Így készíthetünk macOS Sierra telepítő USB-t

Miért jó az, ha pendrájvon is megvan a macOS Sierra telepítője? Nos, ha például több gépen szeretnénk “nulláról” telepíteni az Apple új rendszerét, így azért kényelmesebb, mint mindegyiken letöltögetni az App Store-ból.

Előkészületek

Természetesen, mint minden rendszertelepítés előtt, most is kötelező a backup készítés minden fontos adatukról. Mert ha valami balul sül el a frissítésnél, mindent elveszthetünk, a teljesen alap telepítés esetén pedig nem is kérdés, hogy a formázásnál minden adat veszik a merevlemezről vagy SSD-ről. Szóval ne legyünk restek mindkét esetben biztonsági mentést készíteni anyagainkról egy külső merevlemezre, vagy nagyobb méretű felhő tárhelyre.

Ezután töltsük le a Mac App Store-ból az ingyenes macOS Sierra telepítőt. Ha megvan, lépjünk ki az automatikusan elinduló telepítőből és – miután beszereztünk egy minimum 8 GB-os pendrájvot, amelyen nincsenek már fontos, pótolhatatlan adataink – válasszunk a következő két lehetőségből.

Kényelmes megoldás

A kényelmesebb megoldás, ha letöltjük a Disk Creator nevű alkalmazást, amely nagyjából odáig egyszerűsíti a dolgunkat, hogy a pendrájv csatlakoztatása és a program elindítás után csak ki kell választanunk a telepítő USB-nek szánt meghajtót a programban, majd lenyomni a Create Installer gombot. Ezután mindent megold maga a program.

Terminal parancs

Ha nem akarunk plusz programot telepíteni, akkor választhatjuk a Terminalt is. Ehhez előbb nevezzük el valamilyen megjegyezhető és szóközöktől mentes névre a pendrájvot (például Sierra), majd indítsuk el a parancssort, vagyis a Terminalt (Az Applications / Utilities menüpontban is megtaláljuk).

Írjuk be a következő utasítást:

sudo /Applications/Install macOS Sierra.app/Contents/Resources/createinstallmedia --volume /Volumes/Sierra --applicationpath /Applications/Install macOS Sierra.app --nointeraction &&say Done

Fontos, hogy ha a pendrájvot nem Sierra névre kereszteltük, akkor a Volumes/NÉV részben a NÉV helyére a pendrájv aktuális nevét írjuk.

Ha ezek után Entert nyomunk, már csak ki kell várnunk, amíg elkészül a telepítő-pendrájvunk. Ha végzett a Done felirat jelenik meg a Terminalban.

Telepítés

Ettől kezdve az USB pendrájvot használhatjuk telepítésre. Csak csatlakoztassuk a géphez, kapcsoljuk be azt, és rögtön nyomjuk is le az Option (alt) billentyűt. Kisvártatva megjelenik egy választási lehetőség, hogy melyik eszközről akarjuk indítani a gépet. Válasszuk ki a pendrájvot, majd kövessük a macOS Sierra telepítő utasításait.

Ne maradjon le erről sem!