MacOS Sierra publikus béta telepítése USB pendrájvról

Az Apple nemrég elérhetővé tette a készülő MacOS Sierra rendszer első publikus bétáját, amelyet már nem csak a fejlesztők, hanem a vállalkozó kedvű nagyközönség is szabadon letölthet.
Ehhez csak el kell látogatnunk a beta.apple.com oldalra, regisztrálni a béta programban (nem csak a MacOS 10.12, hanem az iOS 10 publikus bétája is letölthető így), majd a kapott redeem kódot megadni a Mac App Store-ban. Ezután már letölthetjük gépünkre a béta rendszer telepítőjét és frissíthetjük vele az aktuális OS X-et (viszont előtte feltétlenül készítsünk biztonsági mentést minden fontos adatunkról, hiszen a béta rendszer még számtalan hibát tartalmazhat és könnyedén beleszaladhatunk így adatvesztésbe is).
De mi van akkor, ha mi több gépre is telepítenénk, vagy teljesen friss rendszert akarunk felrakni, lehetőleg USB pendrájvról telepítve?
Nos, ez sem probléma, könnyedén elkészíthetjük a bootolható telepítő pendrájvot.

USB-s MacOS Sierra telepítő készítése

A megoldás egyszerű és nem kell hozzá semmi más, csak a letöltött telepítő és a rendszer Terminal (avagy parancssor) alkalmazása.

További hasznos cikkek

Illetve még valami: szükségünk lesz egy minimum 8 GB-os USB-s pendrájvra.

  • Miután letöltöttük a MacOS Sierra telepítőjét, lépjünk ki az automatikusan elinduló Setup alkalmazásból.
  • Csatlakoztassuk a pendrájvot a rendszerhez és kattintsunk az ikonjára a jobb egérgombbal. A Rename menüpontot választva nevezzük át SierraIns névre (vagy tetszőleges másra, de akkor a későbbiekben ezt írjuk majd át a mintának használt Terminal utasításban.
  • Győződjünk meg róla, hogy a pendrájvon nincsenek tolhatatlan adataink, mert a következőkben mindent törlünk majd róla.
  • Nyissuk meg a Terminalt (A Utilities mappában találjuk, amit a Shift + CMD + U billentyűkombinációval tudunk leggyorsabban előhívni).
  • Másoljuk az alábbi utasítást a Terminal ablakába, majd nyomjunk Entert. A rendszer bekéri majd az admin jelszót, melynek megadása után 10-20 perc alatt elkészülhet a kívánt USB-s telepítő pendrájvunk.

sudo /Applications/Install macOS Sierra Public Beta.app/Contents/Resources/createinstallmedia –volume /Volumes/SierraIns –applicationpath /Applications/Install macOS Sierra Public Beta.app –nointeraction &&say Done

Ezzel készen is vagyunk. Az USB-s telepítővel már könnyedén feltehetjük bármelyik (kompatibilis) gépünkre a MacOS Sierra publikus bétáját (továbbra is hangsúlyozva, hogy mivel bétáról van szó, akadnak benne még hibák bőven, illetve nem feltétlenül kompatibilis vele minden jelenlegi alkalmazás, így a telepítés előtt minden fontos anyagunkról készítsünk biztonsági mentést).

Ne maradjon le erről sem!