Facebook fiók törlése, átalakítása a halál után

A morbid IT témák jegyében nemrég írtunk arról, miként állítható be a Google fiókunk úgy, hogy halálunk esetén automatikusan törlődjön a teljes fiók, a hozzá tartozó összes adattal együtt (amelyeket kiválasztott ismerőseink esetleg még előtte letölthetnek, ha úgy döntünk).

A Facebook ebből a szempontból “macerásabb”, ugyanis automatizálni nem tudjuk, hogy mi történjen halálunk esetén a fiókunkkal. Megbízhatunk azonban ismerősöket vagy családtagokat, hogy ha majd eljött az időnk, utólag ők mit csináljanak Facebook fiókunkkal, hogy ne próbáljon meg kapcsolatfelvételt velünk minden boldog, boldogtalan, amikor már úgysem foglalkozunk ily dolgokkal.

Ugyanígy mi is eljárhatunk egy ismerős vagy családtag nevében, ha úgy hozza a sors.

 

Emlékoldal vagy törlés

A Facebook – cikkünk írásakor, mert ugyebár itt minden mindig változik – a Különleges kérés elhunyt személy fiókjára vonatkozóan linken teszi lehetővé, hogy megbízottként egy elhunyt ismerős vagy családtag Facebook fiókját átalakíthassuk.

Az eljárás során meg kell adnunk a saját és az elhunyt nevét, utóbbi Facebook profiljának teljes linkjét, halálának évét, a fiókhoz tartozó e-mail címet és bizony fel kell töltenünk a halotti anyakönyvi kivonat másolatát, vagy egy másik, a Facebook által elfogadott okmányt.

Emellett kiválaszthatjuk, hogy emlékoldallá alakíttatjuk-e a kérdéses fiókot, vagy töröltetjük. Sőt, a Facebook lehetőséget ad különleges kérések megírására is, amit aztán elbírálnak.

Automatizálni tehát nem lehet a dolgokat, de ha időben megbízunk valakit, vagy minket bíznak meg, a Facebook fiók a tulajdonos halála után emlékoldalként működhet tovább, vagy akár teljesen törölhető is.

Ne maradjon le erről sem!