Letöltések automatikus szortírozása fájltípus szerint, Chrome-ban

A Chrome, alapértelmezésben minden letöltést az adott rendszer Downloads (Letöltések) mappájába ment. Legyen szó képről, PDF dokumentumról, vagy akár egy program telepítőkészletéről, a végeredmény mindig az, hogy a letöltés gombra kattintás után a fájl a Downloads mappában landol. Egy ügyes kis Chrome kiegészítő segítségével azonban megoldható, hogy a letöltéseink azonnal a megfelelő mappába kerüljenek.

Downloads Router

A Downloads Router megoldja helyettünk a letöltött fájlok gyors szortírozását: eleve a megfelelő alkönyvtárba tölti le a különféle fájlokat.

Mindezt fájltípus alapján szabhatjuk meg, így például ha létrehozunk a Downloads mappán belül egy Pictures vagy Képek almappát és megadjuk a kiegészítőnek, hogy a JPG, GIF, BMP stb. fájlokat itt szeretnénk látni, akkor ettől kezdve bárhonnan is töltsünk le ilyen típusú állományokat, azok automatikusan a nekik kijelölt helyen lesznek megtalálhatók. De nem csak fájltípus, hanem akár domain alapján is tud válogatni a plug-in.

Mivel a Chrome biztonsági megfontolásból csak a rendszer letöltési mappájába hajlandó leszedni az online tartalmakat, így elsősorban ezen a mappán belüli alkönyvtárakba kerülhetnek a letöltött fájlok is. Egy kis technikai szerkesztéssel (szimbolikus linkek létrehozásával) viszont ezen is túllendülhetünk, s ez esetben akár a rendszer saját Pictures (Képek) mappájában is landolhatnak például a letöltött képek. Ehhez a plug-in Options menüpontjában találunk részletes útmutatót Windowshoz és macOS-hez egyaránt.

Aki pedig egy teljesen új, hatékony letöltésmenedzsert keresne a Chrome-hoz, annak javasoljuk korábbi cikkünket, amelyben épp egy ilyet teszteltünk.

Ne maradjon le erről sem!

Mint a legtöbb weboldal, mi is használunk sütiket az oldalon. Elfogadom Adatkezelési tájékoztató