Epson EB-U04: mozi otthon vagy meggyőzés az irodában

Néhány évvel ezelőtt talán még furán néztek arra, aki otthonra szeretett volna egy projektort vásárolni. Azóta persze számtalan gyártó növelte a maga választékát és sorra rukkoltak elő az elérhető(bb) árú, energiatakarékos, viszonylag kevés karbantartást igénylő modellekkel.
S ha valaki azt kérdi, minek otthonra projektor, amikor lassan a televíziók is betöltik a szoba szabad falát és 4k-s felbontással nyűgözik le a tévézni vágyókat? Nos, aki próbálta már, hogy milyen beteríteni a teljes falat és mozi utánérzéssel figyelni az eseményeket, annak ezt nem kell külön magyarázni. Hiába az esetlegesen kisebb felbontás, a vetített kép még mindig inkább mozi hangulatot áraszt otthon, mint a televízió. S ha az ember amúgy nem kíváncsi a tévéműsorra, ellenben szívesen mozizna a nappali négy fala között, akkor egy projektor is teljesen jó befektetés lehet.

 

Irodába vagy üzleti utakra

Kicsit talán sikerült elkalandoznunk, de a helyzet az, hogy az Epson EB-U04 fedőnevű projektora elsősorban az otthoni beüzemelés és élmény szempontjából jelent igazi érdekességet.
Természetesen egy irodába is kitűnő választás. Kellően nagy a felbontása (WUXGA), hogy bármilyen prezentáció tökéletesen fessen rajta, vagy kivetítsük a friss gondolattérképeket, esetleg demózzunk egy szoftvert. Tökéletes erre a célra. A 3LCD technológiának köszönhetően a fényerő sem hagy különösebb kívánnivalót maga után. Ha nem teljes az elsötétítés az irodában, akkor is remekül látni a vászonra vagy falra vetített képet. Ráadásul szép, élénk színei vannak, legalábbis projektor léptékben mérve. Az USB csatlakozásnak köszönhetően akár pendrájvról is vetíthetünk képeket, s ha már csatlakozás: 1 VGA és 2 HDMI (az egyik MHL kompatibilis), illetve kompozit videó és audio csatlakozókat is találunk rajta (van beépített hangszóró, bár ettől még érdemesebb megfelelő minőségű külsőt használni, szerintünk).

 

epson-eb-u04-ok-1

Szóval egy irodai megbeszélésen vagy akár egy céges rendezvényen vetítve egészen biztos nem ér minket nagy meglepetés. A távirányítóval sok minden beállítható, de ha ennél többre vágyunk, a készülék felső részén elhelyezett gombokkal a legapróbb részletekig testreszabható a vetítés.
Amit még értékelni lehet munka szempontjából, az a hordozhatóság.

 

epson-eb-u04-ok-4

 

Bár vannak ennél kisebb, mobilabb megoldások, tudásához képest az Espot EB-U04 nem nevezhető óriásnak. A kisebb notebooktáska méretű hordtáskában, amit adnak hozzá, kényelmesen szállítható bárhová. Vállra vetve akár gyalog is. A súlya alig több mint 2,5 kg. A lencsét ilyenkor védi az elhúzható lencsevédő, szóval biztonságosan tudjuk cipelni.

 

Mozi otthon

A készülék remekül teljesít otthoni körülmények között is. Nagyjából 300”-os képet tudunk vele maximálisan összehozni (megfelelő méretű falfelület vagy vászon esetén), ami már konkrét moziélmény egy lakásban. Míg az irodában ez általában kevésbé kardinális kérdés, addig otthon fontos szempont, hogy szinte egészen extrém szögből is képes normális képet vetíteni a falra. A tetején található kezelőszervekkel szépen beállíthatjuk a szögnek megfelelően a kép sarkainak elhelyezkedését (a vízszintes és függőleges trapézkorrekció tökéletesen működik). Sajnos ilyenkor azért látni némi halvány “fénykeretet”, de ez a filmnézés élményét nem zavarja.

 

epson-eb-u04-ok-5

Beépített hangszóró ugyan van, de ha már mozizunk, érdemesebb kikötni a hangot egy jó minőségű hangszóróra, a filmet úgyis a gépről – vagy más külső forrásról – játszhatjuk csak le, szóval nem jelenthet problémát a dolog.
Otthon az ember nem vágyik rá, hogy kéthavonta fényforrást kelljen cserélni a projektorban. Az Epson ígérete szerint az EB-U04 ebből a szempontból hosszú évekig bírja, vagyis ezzel elvileg nem lesz gondunk (tesztelni viszont nem tudtuk, mert – ki érti miért – nem hagyták nálunk 15 évre a tesztkészüléket).

 

epson-eb-u04-ok-3

Egy külön megvásárolható kiegészítő segítségével a készülék képes vezeték nélküli kapcsolatra is, s ez esetben akár okoseszközökről is vetíthetünk képet, videót (ehhez letölthető az iProjection alkalmazás).
Az egyetlen dolog, ami az otthoni használhatóságot kicsit talán visszaveti, hogy multimédiás funkciókkal nem látták el a cuccot, így ugyan pendrájvot csatlakoztathatunk, de arról legfeljebb JPG képeket tudunk vetíteni. Ha filmet akarunk nézni, külső eszközről (például notebook, asztali PC stb.) kell vetítenünk. Bármiről, ami a VGA, HDMI, RCA csatlakozásokkal összefér.

Mindent egybevetve az Epson EB-U04 egy igazán jól – és egyszerűen – használható projektor. A beüzemelése szinte gyerekjáték, viszonylag kényelmesen hordozható és a képminőségével kapcsolatban sem emelhetünk kifogást. A 200 ezer forint körüli ár nem éppen olcsó, de ár/érték arányt nézve teljesen elfogadható.

Ne maradjon le erről sem!