Tartalomfüggő képméretezés, teljesen ingyen

A Photoshop egyik érdekes és praktikus funkciója, hogy ha egy képet úgy méreteznénk át, hogy annak bizonyos részletét még véletlenül sem szeretnénk torzítani, akkor csak kijelöljük a programnak a “védendő” részletet, s az Adobe szoftvere az átméretezés során mindent megtesz azért, hogy az a bizonyos részlet ne torzuljon akkor sem, ha nem arányosan méretezünk.
Számtalan esetben jól jöhet-e funkció (amely amúgy emlékeink szerint már a Photoshop CS4-ben debütált): például ha egy prospektusba, meghívóba, egyéb dokumentumba nem fér el a kiválasztott fotó, de nem akarjuk szanaszét vagdosni.
Remek dolog ez, csak éppen nem mindenkinek a gépén ücsörög tettre készen egy Photoshop.

 

Tartalomfüggő képméretezés, ingyen

Van azonban egy régi, ám még mindig működőképes megoldás e célra. Poroljuk hát le bátran a pár éve már sajnos nem frissülő Seam Carving GUI nevű kis alkalmazást és telepítsük.
Ettől kezdve egy különálló méretező inasunk lesz. Csak megnyitjuk vele a kívánt fotót, kijelöljük az ecsettel azt a részletet, amivel óvatosan kell bánnia, s máris indulhat a méretezés. A kijelölt részen kívüli területek persze átméreteződnek, így adott esetben torzulhatnak is kicsit, de ez a legtöbb esetben nem jelent gondot.

 

Screen Shot 2016-05-05 at 10.06.34

A minta képeket (mindkettő az ingyenes fotókat közzétevő Pixabay.com-ról való) például egyszer csak “simán” átméreteztük IrfanView-ban, másodszor viszont már a Seam Carving GUI-t használtuk (ebben az esetben még külön kijelölni sem kellett, mert a program magától megtartotta a lényeges részeket). Az eredmény magáért beszél (bár a családot ábrázoló képnél látszik, hogy az automatikus megoldás nem minden esetben tökéletes, így például a labdát érdemes lett volna kijelölni, hogy a program annak arányaira is figyeljen).

 

seam-carving-2-2

 

seam-carving-1-2

Mindent egybevetve a Seam Carving GUI ugyan korosodó alkalmazás, de még mindig kiválóan teszi a dolgát és gond nélkül működik Windows 10 alatt is, ha kell (van belőle OS X-es verzió is).

Ne maradjon le erről sem!