Enpass: jelszavak szinkronizálása wifin keresztül, felhők helyett

Utoljára még a hatodik verzió megjelenéskor írtunk részletesen az Enpass nevű jelszókezelő alkalmazásról, amely több rendszerre (Windows, macOS, iOS, Android) is elérhető, s amely amellett, hogy biztonságosan, titkosítva tárolja jelszavainkat, arra is képes, hogy azokat különféle felhőszolgáltatásokon (iCloud, Dropbox, Google Drive stb.) keresztül szinkronizálja az eszközeink között. Ezzel mondjuk nem feltétlenül emelkedne ki a tömegből, hasonlóra képes ugyanis az ingyen is használható Bitwarden, vagy a rendkívül népszerű 1Password is, igaz, csak a saját szervereiken keresztül (ha minden igaz, a hamarosan debütáló új 1Password is szakít az alternatív iCloud szinkronizálással). Az Enpass esetében azonban mostantól van egy plusz lehetőségünk, amely jól jöhet azoknak, akik jobban szeretik offline tárolni kényes adataikat (jelszavak, PIN kódok, bankkártya adatok stb.), viszont arra azért szükségük lenne, hogy vezetékmentes megoldással tudják az újonnan felvett vagy frissített bejegyzéseket átvinni egyik eszközükről a másikra. Nos, az Enpassban a jelszavak szinkronizálása wifin keresztül is megoldható, így nem kell azokat feltölteni valamelyik felhő tárhelyre, egyszerűen elintézik az adatcserét az érintett eszközök, ha ugyanarra a wifi hálózatra csatlakoznak éppen otthon vagy a munkahelyen.

Enpass: jelszavak szinkronizálása wifin keresztül, felhők helyett

Ha valaki nem szívesen tölti fel kényes banki adatait, jelszavait, kódjait egy felhő szolgáltatásba, azonban az eszközök közötti adatszinkronizálást azért szeretné igénybe venni a jelszómenedzserében, annak jó választás lehet mostantól az Enpass is.

A legutóbbi frissítések egyikben ugyanis az Enpass megkapta a wifin keresztüli szinkronizálás lehetőségét. Ez talán kevésbé kényelmes, mint amikor minden adatunk azonnal és automatikusan elérhető az összes eszközünkön a felhőben tárolásnak köszönhetően, viszont kétség kívül kisebb rizikót is jelent.

E funkció használata amúgy szintén nagyon egyszerű: csak nyissuk meg a számítógépre telepített Enpass alkalmazás Beállítások menüjében a Wi-fi szinkronizálás fület, majd a megjelenő ablakban kattintsunk a Kezdés gombra. Kis gondolkodás után bekapcsol a funkció, s mi első lépésként kiválaszthatjuk, hogy melyik széfünket (Vault) szeretnénk szinkronizálni a másik eszközzel. Kattintsunk rá a listában. Ekkor megjelenik egy QR kód, mi pedig kézbe vehetjük mondjuk a mobilunkat, amellyel szinkronizálnánk, s jöhet még pár mozdulat: ott is irány az Enpass app Beállítások felülete, s azon belül a Szinkronizálás beállítása lehetőség. Itt válasszuk ki a Wi-Fi szinkronizálás menüpontot. A megjelenő felületen engedélyezzük a programnak a kamera elérést, hogy leolvashassuk vele a számítógép képernyőjén látható QR kódot. Miután ezt leolvastuk, már nincs más teendőnk, csak beírni a szinkronizálásra kiválasztott széfünk (Vault) jelszavát, s megvárni, amíg az első adatcsere-folyamat lezajlik.

Ettől kezdve a két eszköz bármikor egyetlen mozdulattal szinkronizálható, ha éppen ugyanahhoz a wifi hálózathoz csatlakoznak. Természetesen a szinkronizálása megszakítható, szintén a Beállítások / Wi-Fi Szinkronizálása részben az asztali verzióban. A megszakítás lehet átmeneti (Szünet), vagy akár véglegesen is bonthatjuk a kapcsolatot, de ebben az esetben később nem lesz elég a mobil változatban a Szinkronizálás most menüpontot nyomkodni, hanem előtte újra fel kell építenünk a közvetlen kapcsolatot a két eszköz között (QR kód leolvasás stb.). Ha olyan eszközöket akarunk összekötni, amelyekben nincs kamera, az sem jelent gondot, ez esetben átválthatunk a konfigurálás során manuális üzemmódba, s kézzel is beírhatjuk a csatlakozáshoz szükséges kódsort.

Ne maradjon le erről sem!