Cella formázásainak másolása Numbersben

Bár kétség kívül nagyobb tábora van a Microsoft Excelnek, ettől még az Apple Numbers egy kifejezetten jól sikerült és sokoldalúan használható táblázatkezelő szoftver. A Mac gépekhez és iOS eszközökhöz egyaránt ingyen járó irodai csomag részeként telepíthető Numbers jó szolgálatot tehet, amennyiben hajlandóak vagyunk megszokni a Exceltől és annak klónjaitól némileg eltérő felületet és működésbeli filozófiát. Éppen ezért arra gondoltunk, a számtalan Excel tippünk mellé szolgálunk néhány apró, de talán sokaknak hasznos Numbers praktikával is ezentúl. Kezdetnek megmutatjuk, miként oldható meg egy cella formázásainak másolása Numbersben, vagyis miként vihetjük át egy formázott szöveg stílusait egy másik cella szövegére, anélkül, hogy a tartalmat is lecserélnénk.

Cella formázásainak másolása Numbersben

Hasonlóan az Excel Formátummásoló eszközéhez, a Numbers is lehetőséget biztosít arra, hogy egy cella jellemzőit átvigyük egy másik cellára, úgy, hogy az adott cellatartalom közben ne módosuljon. Ezt viszont elfelejtették kitenni az eszköztárra, így két lehetőségünk van: megkeressük a menüben, vagy manuálisan elhelyezzük az erre szolgáló két gombot az eszköztáron.

Az első megoldás roppant egyszerű: válasszuk ki azt a cellát, amelynek tulajdonságait átmásolnánk egy másikra, majd kattintsunk a Format menü Copy Style menüpontjára. Ezután jelöljük ki azt a cellát (vagy akár többet is), amelyeken alkalmazni szeretnénk a másolt stílust, majd kattintsunk a Format menü Paste Style menüpontjára. Ennyi!

Ha kitesszük a fentebb használt két menüpont ikonos változatát a Numbers eszköztárára, később még kevesebb munkával megússzuk. Ehhez kattintsunk az eszköztár egy szabad felületén a jobb egérgombbal, majd a megjelenő helyi menüből válasszuk a Customize Toolbar… menüpontot. Az elénk táruló panelen található gombok közül húzzuk az eszköztárra a Copy Style és a Paste Style feliratúakat. Úgy helyezzek el azokat, ahogy nekünk kényelmes. Ha egy kicsit el szeretnénk szeparálni őket a többi gombtól, elhelyezhetünk mellettük egy Space vagy Flexibe Space modult is ugyanígy. Ha végeztünk, kattintsunk a panelen a Done gombra. Ettől kezdve az egész stílusmásolásos procedúra leegyszerűsödik két kattintásra az eszköztáron, nem kell a Format menüben kutatnunk.

Ne maradjon le erről sem!