Google Earth Timelapse: 3D-ben bolygónk változásai

Utoljára 2017-ben tudtunk számottevő újításokról beszámolni a Google Earth kapcsán, pedig a Google 3D-s földgömbje abszolút az élvonalban van saját kategóriájában. Ennek ellenére a nagyobb változásokra viszonylag sokat kell várni. Ezúttal például a Google Earth Timelapse modul bővült néhány fantasztikus összeállítással, amelyeken tökéletesen nyomon követhetők 3D-ben bolygónk változásai.

Google Earth Timelapse: 3D-ben bolygónk változásai

Google Earth webes felületén és a mobil appokban (iOS és Android) egyaránt elérhetők már a 3D-s összeállítások, amelyeken megcsodálhatjuk bolygónk egyes részeinek 1984 és 2020 közötti állapotát. Mondjuk az éghajlatváltozás jelen iránya kevésbé csodás, mint inkább riasztó, s ez átjön a videókból is, de ettől még az ötlet és a kivitelezés (nagy felbontású műholdképeket kapunk) valóban lenyűgöző. A felületen szabadon mozoghatunk az évek között, a már említett 1984-2020 dátumtartományban. 

Maga a Timelapse funkció a Google Earth felületének Utazó ikonjára kattintva érhető el. Az Utazón belül kattintsunk a Timelapse in Google Earth feliratú mozaikra. A felületen találunk kiemelt területeket is, amelyekre egyetlen kattintással elugorhatunk, illetve van keresési lehetőség is. Az idősávon szabadon mozoghatunk, de bekapcsolhatjuk az automatikus lejátszást is, s közben több nézetből is szemügyre vehetjük az adott terület változásait a 3D-s felületen (közelíthetünk, távolíthatunk, forgathatunk, mindent megy, amire amúgy is képes a Google Earth virtuális földgömbje).

A szabadon mozgatható, forgatható felület mellett a Google több száz videót is közzétett, amelyeken 2D és 3D változatban is láthatók ugyanazok a műholdfelvételek, amelyeket magán a földgömbön is megnézhetünk. Ezeket a videókat a Google Earth Engine oldalon érheti el bárki. A letöltésre is van mód, méghozzá 4k felbontás MP4 videóként, teljesen ingyen.

Ne maradjon le erről sem!