Forráskód részletek megosztása képként, ízlésesen és egyszerűen

Programozóként előfordul, hogy az ember szeretné megosztani forráskódjai bizonyos részleteit, ám nem szövegfájlban, hanem – szépen formázva a kódot – képként, mondjuk az Instagramon, Twitteren stb. Az alábbi online eszköz erre kínál szinte tökéletes megoldást, gyakorlatilag ingyen. Segítségével megoldható a forráskód részletek megosztása képként, testreszabott stílusban és rendkívül egyszerűen.

Carbon: forráskód részletek megosztása képként, ízlésesen és egyszerűen

Carbon egy ingyenesen használható online szolgáltatás, amelynek segítségével forráskódjainkból (vagy inkább azok egy kiemelt részletéből) pillanatok alatt ízlésesen tálalt, az adott programozási nyelv szintaxis kiemeléseit is tartalmazó képet készíthetünk. Így a kódrészletet kényelmesen és átlátható formában megoszthatjuk másokkal az Instagramon, Twitteren, Facebookon, vagy ahol éppen kedvünk tartja. Akár a blogunkban is. Mondjuk utóbbi esetben lehet, hogy praktikusabb, ha kép helyett inkább az iFrame kódot illesztjük be. Mert bár a Carbon elsősorban képek készítésére szakosodott, azért közvetlen link vagy iFrame kód is kérhető a szépen formázott kódhoz, amely így szerkeszthető, másolható is marad.

A formázás egyébként nagyon egyszerű. A Carbon képes automatikusan is felismerni, hogy mely programozási nyelvet használjuk, de ha ez nem sikerül neki, módosíthatunk manuálisan is. Ennek köszönhetően a szintaxis formázásokat pillanatok alatt elvégzi a kódban. Nekünk már csak a háttér és a kiemelések színvilágát befolyásoló témát kell kiválasztanunk. Emelletta kódot körülvevő környezetet is az ízlésünkhöz alakíthatjuk (ablak vezérlők stílusa, szerkesztő stílusa, háttér színe stb.).

Ha végeztünk, az Export gombnál kiválaszthatjuk a képformátumot (PNG, SVG), illetve azt is, hogy mekkora méretű képre van szükségünk (1x, 2x, 4x) és mi legyen a letöltött képfájl neve. Ezek után pedig nincs más hátra, mint ténylegesen letölteni a kész képet.

Ne maradjon le erről sem!