Így ellenőrizhető, melyik program fut Apple M1 processzoros gépeken

A macOS Big Sur az Apple első rendszere, amely fut a cég új, Apple Silicon M1 processzorokkal (Apple M1 Chip) ellátott gépein. Azonban a macOS Big Sur még szerencsére támogatja a korábbi Intel. processzoros Macek egy részét is. Így viszont sokaknak nehéz lehet kiigazodni azon, melyik program fut Apple M1 processzoros gépeken. Ráadásul van a dologban egy kis csavar, hiszen a Rosetta 2 technológiának köszönhetően a macOS Big Sur gond nélkül képes futtatni az új gépeken az Intel processzorokra készült maces alkalmazásokat – beleértve akár játékokat – is, azonban az igazsághoz hozzátartozik, hogy így azért jóval visszafogottabb tempóban dolgoznak a kérdéses szoftverek, játékok (még akkor is, ha az M1 brutális teljesítménye valamelyes ellensúlyozza az emulált futtatást). Szóval ha valaki már beruházott, vagy épp venni szeretne egy Apple Silicon M1 alapú Macet, akkor jár igazán jól, ha az általa használt programokból eleve van natív, az ARM alapú M1-re készült változat is. Márpedig jelenleg a lista még közel sem teljes, viszont szerencsére folyamatosan bővül (lásd Little Snitch, Final Cut Pro, World of Warcraft stb.). Ha szeretnénk megtudni, hogy az általunk használtak közül melyik program fut Apple M1 processzoros gépeken, akkor sokat segíthet az alábbi két ingyenes eszköz.

Melyik program fut Apple M1 processzoros gépeken?

Két irányból is belefoghatunk a kutatásba. Az egyszerűbb, ha ellátogatunk az Is Apple silicon ready? elnevezésű oldalra, ahol egy méretes, kereshető adatbázist találunk a legnépszerűbb maces programokról, s láthatjuk, hogy azok miként viszonyulnak az M1-hez. Az adatbázisban külön kiemelik, hogy egy program natívan futtatható-e az Apple Silicon alapú gépeken, vagy csak a Rosetta 2 segítségével tudjuk működésre bírni. Sőt, azt is látjuk, ha a kérdéses programmal gondok vannak az új gépeken.

A másik megoldás a DigiDNA Silicon elnevezésű ingyenes alkalmazás, amely innen tölthető le (a többi iMazing program között rejtőzik, de ott van a listában). Ezzel átnézhetjük, hogy a jelenlegi, Inteles Macünkre telepített szoftverek közül melyik az, amelyik már univerzálisan támogatja mindkét platformot (Intel és Apple Silicon), s melyik az, amelyikből a gépen még az inteles változat van csak fent.

Utóbbi esetben azért nem árt utána nézni, hogy a fejlesztő nem kezeli-e teljesen külön a két architektúrát, s nem tölthető-e le külön az Apple Siliconra szánt változat, de kiindulási pontnak így is nagy segítség ez a program.

Ne maradjon le erről sem!