Retró Macintosh: Mac OS 8 futtatása bármilyen rendszer alatt

Az elmúlt évek során sokszor nosztalgiáztunk már IT területen. Mutattunk szoftver múzeumot, illetve egy oldalt, ahol régi rendszerek és alkalmazások képernyőképeiben lehet gyönyörködni. Sőt, azt is megmutattuk, miként futtathatja bárki a régi rendszereket (Mac OS, OS/2, Windows 95 stb.) a számítógépén, anélkül, hogy telepítenénk azokat. Ma ez utóbbi listát bővítenénk egy újabb taggal, készült ugyanis egy emulátor, amellyel a régi jó Mac OS 8 futtatása bármilyen rendszer alatt megoldható, akár telepítés nélkül is.

macintosh.js: a Mac OS 8 futtatása bármilyen rendszer alatt

A napokban megjelent macintosh.js emulátor Javascript/Electron alapú, ennek megfelelően nem éppen kapkodós darab, viszont cserébe futtatható Windows, macOS, és Linux alatt egyaránt. S ami a legfontosabb: egy komplett Quadra 900 emulátort találunk benne, amelyen szépen fut a Mac OS 8 rendszer és annak különféle alkalmazásai.

Utóbbi, vagyis az alkalmazások futtatása egyébként kiemeli a macintosh.js-t a többi hasonló megoldás közül, itt ugyanis előre telepítve találunk egy halom jónevű alkalmazás, próbaverziót: Adobe Photoshop 3, Adobe Premiere 4, Adobe Illustrator 5.5 stb.

További érdekesség, hogy akár lemezképeket (ISO, IMG) is csatlakoztathatunk a rendszerhez, így további fájlokat, programokat is hozzáadhatunk, ha akad esetleg a fiókunkban ez-az a 90-es évek maces világából. Emellett a program mappáján keresztül a fájlok cseréje is kényelmesen megoldható az emulátor és a gazdarendszer között.

Ha nem vagyunk elájulva attól, hogy a kor jónevű munkaszoftvereivel babráljunk, akár szórakozhatunk is: akadnak ugyanis játékok is előre telepítve, így az Oregon Trail, a Duke Nukem 3D, vagy a Civilization II demója is bevetésre készen várja a játékos kedvű felhasználókat.

Egyszóval teljes kényelemben mehetünk vissza az időben, anélkül, hogy emiatt különösebben telepítésbe vagy beállításokkal vacakolásba kellene fognunk. Ha valaki szívesen emlékszik vissza az akkori időkre, annak ez kihagyhatatlan lehetőség, de azok is izgalmas kirándulást tehetnek így a Mac OS 8 rendszer rejtelmeibe, akik annak idején lemaradtak róla.

Ne maradjon le erről sem!