Tűzfal app iPhone-ra és macOS-re ingyen, beépített VPN funkcióval

Bár az iOS esetében az alapoktól odafigyel az Apple a biztonságra, manapság egyre inkább szükség van rá, hogy a felhasználók külön figyelmet fordítsanak adataik védelmére. Éppen ezért örömteli, amikor ehhez új, megbízható eszközök válnak elérhetővé, pláne ingyen, mint az alábbi tűzfal app iPhone-ra és macOS-re.

Lockdown: tűzfal app iPhone-ra és macOS-re ingyen, beépített VPN funkcióval

Lockdown egy nyílt forráskódú és ingyenes tűzfal alkalmazás, amely egy ideje már elérhető iOS-re, s nemrég a macOS verzió is napvilágot látott. A program blokkolja a különféle online hirdetéseket, analitikai szolgáltatásokat, nyomkövetőket, a weboldalakba rejtett cryptojacking és ransomware funkciókat. Sőt, ha megadunk neki domain címeket, azok megnyitását is blokkolja. Ráadásul nem csak a Safariban, hanem bármilyen böngészőben és egyéb alkalmazásban.

Működése viszonylag egyszerű: egy VPN kapcsolatot épít fel, így azon keresztül folyamatosan megy minden online adatforgalom, a program pedig – helyben – figyeli, hogy a folyamatosan frissülő listájában szereplő domainek közül le kell-e éppen tiltani valamelyik elérését. A letiltott tartalmakról naplót is kapunk (View Log), így folyamatosan nyomon követhetjük, mennyire volt hatékony a tűzfalunk. A Block List gombot megérintve mi magunk is meghatározhatjuk, hogy milyen típusú megoldásokat tiltson le a tűzfal (Clickbait, Crypto Minig, Facebook Trakcers, Marketing Trackers, Ransomware stb.). Ezek a listák nem szűkíthetők manuálisan, hanem automatikusan szedi őket a program a készítőktől. Viszont hozzáadhatunk további domaineket is a tiltólistához, ha kedvünk úgy tartja.

Bár maga a tűzfal is VPN alapon működik, mégsem nyújt önmagában teljes értékű VPN-es védelmet (mint például a nyolc legjobb VPN szolgáltatás), vagyis nem titkosítja az adatforgalmat és IP címünket sem fedi el. Azonban bővíthetjük a védelem körét, ha előfizetünk a Secure Tunnel funkcióra, amely – immár valódi VPN szolgáltatásként – titkosítja a teljes adatforgalmat és elrejti IP címünket is. Sajnos a Secure Tunnel korántsem olyan aprólékosan testreszabható, mint más VPN szolgáltatások, ráadásul nincs magyar VPN szerver benne. Emellett – pláne, ha a korlátozott testreszabhatóságot is nézzük – igen borsos előfizetői árat kérnek érte. Cserébe viszont a Confirmed VPN szolgáltatásra épülő, auditált, tevékenységünket nem naplózó VPN funkciót kapunk.

A Secure Tunnel hátrányai persze mit sem vonnak le a Firewall funckió érdemeiből. Így aki efféle ingyenes tűzfalra vágyik iPhone-on vagy Macen, annak érdemes próbára tennie a programot. Mivel VPN kapcsolatot létesít, azzal tisztában kell lennünk, hogy a használata közben jobban igénybe veszi az akkut, vagyis jelentősen csökkentheti a telefon vagy MacBook készenléti idejét. Így ha megbízható oldalakat nézegetünk éppen, amelyeken nem zavaróak a hirdetések sem, nem feltétlenül érdemes bekapcsolni. Ha viszont gyakran tévedünk ismeretlen területekre az interneten, nem árt a plusz védelem.

KÉRÉS: Amennyiben hasznosnak ítélte ezt a cikket, vagy a Techwokon olvasható bármely bejegyzést, kérjük, engedélyezze cserébe a hirdetések megjelenítését ezen az oldalon. A Techwok üzemeltetéséhez ez elengedhetetlen bevételi forrás. A hirdetések segítségével tudjuk biztosítani, hogy cikkeinket továbbra is ingyen olvashassa bárki. Köszönjük!

A Lockdown esetében a hirdetések külön tilthatók a Firewall / Block list gombbal elérhető lista Marketing trakcers opciójában. Így a blokkolás feloldásával engedélyezhető a hirdetések megjelenítése a weboldalakon, miközben az online veszélyek ellen továbbra is védelmet nyújt a program.

Ne maradjon le erről sem!