Vonalzók képernyőre: mérés a monitor segítségével

Egy számítógép olykor olyan feladatokban is gyors segítséget nyújthat, amire talán nem is gondolunk. Mert rendben, hogy jól jön a tanuláshoz és a munkához, na de hogy még akkor is segít, ha épp nincs kéznél vonalzó, s le kellene mérnünk valamit? Jó, hát az okostelefonoknál ez ma már nem meglepő, az iOS 13-ban is alapból találunk mérésre alkalmas funkciót. De miként mérhetünk egy asztali számítógéppel vagy notebookkal? Nos, akadnak vonalzók képernyőre is, melyeknek köszönhetően a mérés a monitor segítségével is megoldható. Még csak telepítenünk sem kell hozzá semmit, s az is mindegy, milyen monitorunk van.

Online vonalzók képernyőre: mérés a monitor segítségével

Ha épp nincs kéznél vonalzó, de valamit feltétlenül le kellene mérnünk, jól jöhet az alábbi két weboldal. A iRuler és a Free Online Ruler gyakorlatilag ugyanazt tudja, pár apró eltéréssel.

Mindkettő igyekszik automatikusan megállapítani, hogy mekkora és milyen felbontású monitorunk van, ami lényeges szempont, hiszen e két feltételtől függően erősen változhat a képernyőn megjelenő elemek mérete. Ennek megfelelően a virtuális vonalzót is pontosan be kell állítani, hogy a méréskor a valóságnak megfelelő értéket kapjunk. Ez az automatikus beállítás általában sikerül mindkét oldalnak, de ha mégsem, manuálisan is próbálkozhatunk.

Mindkét vonalzó mutatja a méretet cm és col (inch) mértékegységben. Az iRuler kicsit talán jobban hajaz a hagyományos vonalzók külsejére, míg a Free Online Ruler esetében ezzel nem küzdöttek az alkotók, cserébe viszont itt nem csak vízszintben mérhetünk, hanem el is forgathatjuk a vonalzót a képernyőn.

Tulajdonképpen bármelyiket használhatjuk, ha épp nincs kéznél más mérőeszköz. Beüzemelésükhöz nincs szükség semmilyen extra programra: elég megnyitni valamelyiket a kedvenc böngészőnkben, s már indulhat is a méricskélés.

Ha pedig már szóba került a bevezetőben a képernyők felbontása: aki esetleg az col-cm átváltással küzd éppen, vagy szeretné például megtudni, hogy egy adott méretű és felbontású tévét milyen távolságból érdemes nézni, annak ajánljuk Képátló kalkulátorunkat.

Ne maradjon le erről sem!