Programok azonnali elnémítása Windows 10 alatt

A Windows 10 számtalan praktikus funkcióval rendelkezik, amelyek nem feltétlenül vannak szem előtt, de aki tudja, hol kell keresni, annak igencsak jól jöhetnek a napi rutinfeladatok közepette is. Így például jól jöhet a programok azonnali elnémítása is bármikor, ha hirtelen több alkalmazás kezd el “hangoskodni”, akár az engedélyünk nélkül is. Ahhoz, hogy egy programot elnémítsunk, még csak meg sem kell nyitnunk azt. Elég, ha a Windows erre szakosodott funkcióját használjuk.

Programok azonnali elnémítása Windows 10 alatt

A Windows hangkeverője azért nem akkor újdonság, már jóideje a rendszer része, mégis kevesen tudnak róla. Pedig igencsak praktikus darab. A Windows Tálcáján látható kis hangszóró ikonra kattintva kattintva a jobb egérgombbal, a megjelenő menüből válasszuk a Hangkeverő megnyitása menüpontot.

Az így megnyíló ablak maga a Hangkeverő, amelyben azonnal megjelenik minden alkalmazás ikonja, amelyik éppen hangot játszik le. Az ikon alatt egy csúszkával lehet szabályozni az adott alkalmazás hangerejét, illetve, ami nekünk most a legfontosabb: a csúszka alatti kis hangszóró ikonra kattintva azonnal elnémítható a kérdéses program hangja. Újbóli kattintással a némítás feloldható.

A megoldás gyakorlatilag minden windowsos alkalmazás esetében működik, a lényeg, hogy éppen valamilyen “hangos tevékenységbe” kezdjenek. A némítással értelemszerűen nem állítjuk le a programban a lejátszást, ez az egész csak a hangot befolyásolja. Amíg a Hangkeverőben a program némítva van, addig nem fogunk tőle hallani egy hangfoszlányt sem. Ráadásul erre a beállításra a Windows 10 emlékszik is, szóval akár állandósíthatjuk is ezt az állapotot. Feloldásához – mint említettük – újból meg kell nyitni a Hangkeverőt és ismét engedélyezni a hangoskodást az adott program számára.

Ne maradjon le erről sem!

Mint a legtöbb weboldal, mi is használunk sütiket az oldalon. Elfogadom Adatkezelési tájékoztató