Saját keresztrejtvény készítése online vagy nyomtatásra, ingyen

Annak ellenére, hogy ma már seregnyi nagyszerű, elgondolkodtató játék áll rendelkezésre az okostelefonokon és számítógépeken, azért a jó öreg keresztrejtvények még pont ugyanolyan szórakoztatóak lehetnek, mint akár húsz évvel ezelőtt. Egy saját keresztrejtvény készítése online is percek alatt megoldható, s ezután vagy online kell megfejteni, vagy kinyomtathatjuk és úgy adhatjuk mondjuk a gyerek kezébe, hogy hasznos fejtörővel foglalja le magát egy időre. Az alábbi két online szolgáltatás segítségével pillanatok alatt elkészíthetjük a keresztrejtvényt, s a publikálásra, formába öntésére sem lesz gondunk, a programok mindent megoldanak helyettünk.

Crosswords Labs

Crosswords Labs talán a leghegyszerűbb online keresztrejtvény készítő, amellyel eddig találkoztunk. Mindössze annyi teendőnk van, hogy címet adjunk leendő rejtvényünknek, majd a felületen lévő nagyobb szövegmezőbe egymás alá beírjuk a kívánt szavakat. Fontos, hogy egy sorba először a rejtvénybe szánt szót, majd szóközzel elválasztva annak rövid, pár szavas leírását adjuk meg. Vagyis minden egyes sorban lesz egy kitalálandó szó és a megfejtéséhez szükséges segítség.

Ha végeztünk, kattintsunk a Generate gombra, s máris láthatjuk a program által tervezett keresztrejtvényt. Ha nem szimpatikus a felépítése, a Regenerate gombra kattintva létrehozhatunk egy másikat. Ha végeztünk, a Save gombbal elmenthetjük a végeredményt. 

Ezután letölthetjük a kész keresztrejtvényt nyomtatható PDF vagy Word formátumban, illetve a Share gombbal megoszthatjuk azt ismerőseinkkel. Valójában minden rejtvény önálló linket kap, így ha ezt elmentjük (akár a böngésző címsorából), később bármikor visszatérhetünk.

Természetesen nem vagyunk kötelesek a PDF vagy DOC változatból kinyomtatva használni a rejtvényt: van lehetőség az azonnali, online kitöltésére is.

A rejtvény később átszerkeszthető, ha az egyedi linken az Edit gombra kattintunk. Amennyiben az első szerkesztésnél nem adtunk meg jelszót, akkor tulajdonképpen bárki belenyúlhat. De ha szükségesnek érezzük, le is jelszavazhatjuk, így később elvileg csak mi tudjuk szerkeszteni, a jelszó birtokában.

Crossword Puzzle

Másik ajánlatunk a Crossword Puzzle, amely szintén nem egy túlbonyolított darab, viszont a használatához regisztráció (ingyenes) szükséges. A rejtvények elkészítése itt is hasonló módon történik, vagyis soronként kell beírni a szavakat és melléjük a segítő szöveget, de utóbbit vesszővel kell elválasztani a szótól. Ha végeztünk, kattintsunk a Create gombra, s máris letölthetjük a keresztrejtvényt, szépen elrendezett, nyomtatható változatban, PDF formátumban. Ha nem vagyunk elégedettek az alapértelmezett grafikai stílussal, a Theme részben választhatunk további, kedves grafikákból a nyomtatható oldalhoz.

Sajnos ezen az oldalon az ingyen létrehozható rejtvények száma korlátozott, így havonta csak egy-két rejtvény kreálhatunk magunknak. De természetesen van lehetőség pár havi dollárért előfizetni, s ekkor már korlátozások nélkül onthatjuk magunkból a jobbnál jobb keresztrejtvényeket az ismerősök számára.

Ne maradjon le erről sem!