Programok indítása billentyűzettel macOS-en

Miközben Windows 10 alatt simán elindíthatjuk billentyűkombinációkkal is a Windows Tálcájára kirakott alkalmazásokat a (sorrendjük alapján számozódnak), addig macOS alatt erre alapból nem ad lehetőséget a rendszer. S bár ez nem egy eget verően nagy probléma, ha valaki nem szeret egér után nyúlkálni, annak igenis kényelmesebb lenne, ha a Dockra elhelyezett alkalmazásokat egyetlen gombnyomással elindíthatná. Ám a programok indítása billentyűzettel macOS-sen sem megoldhatatlan feladat, csak szükség van hozzá egy aprócska programra, amely e cikk készültekor ráadásul teljesen ingyen áll a rendelkezésünkre a Mac App Store-ban.

Snap: programok indítása billentyűzettel macOS-en

A Snap segítségével pontosan úgy működhet – a fent említett funkció tekintetében – a Dock, mint a Windows 10 Tálcája. Vagyis a CMD + 1, CMD + 2 stb. billentyűkombinációkkal elindíthatjuk a dokkolt alkalmazásokat. Az alapértelmezésben elsőként szereplő Finder sajnos ez alól kivételt képez, technikai okok miatt. Minden egyéb (Launcher, Safari stb., attól függ, mit tartunk a Dockon) elindítható ezzel a módszerrel. Testreszabható a billentyűkombináció is.

Alapértelmezésben a CMD + szám kombináció él, de bevehetjük a “játékba “ az Option, Ctrl, Shift gombokat is, ha kedvünk úgy tartja, vagy esetleg az alap kombinációt már használjuk egy másik funkció (rendszer vagy alkalmazás esetében egyaránt előfordulhat) elérésére.

Na de mi van, ha több mint 9 alkalmazást tartunk ott? Semmi gond! A program készítői erre is gondoltak, így tulajdonképpen bármilyen billentyűkombinációt hozzárendelhetünk, gyakorlatilag bármely telepített alkalmazáshoz, akkor is, ha az nincs a Dockra kirakva. Ezt a Snap beállításainak Manual lapján konfigurálhatjuk, tetszés szerint. Itt végképp tetszőleges billentyűkombinációkat használhatunk, legfeljebb arra érdemes figyelni, hogy amit kiválasztunk egy adott programhoz, azt a rendszer még ne használja saját célra.

A Snap használata rendkívül egyszerű, hiszen ha egyszer konfiguráltuk, nem nagyon lesz vele többé dolgunk. Megül a rendszer menüjén, ha valamit módosítanánk, ott bármikor elérhetjük, adott esetleg le is állíthatjuk.

A billentyűkombinációk egyébként igen sokoldalúan kihasználhatók és jelentősen gyorsíthatják a napi munkát. Korábbi cikkeink ezzel kapcsolatban gyakorlati segítséget nyújthatnak, hogy a végletekig kihasználjuk ezt a lehetőséget. Sőt, ha letöltik ingyenes, kinyomtatható referencia kártyáinkat (Windows, macOS, Microsoft Office alkalmazások stb.), sokkal kényelmesebbé és hatékonyabbá tehetik a napi munkát a számítógépen.

Ne maradjon le erről sem!