Látványos 3D beszélő avatar készítése fotóból

Egyik kedvenc animációs programunk a Crazytalk Animator, amelynek lassanként befut majd a legújabb verziója (melyről természetesen írunk majd részletes tesztet), s amely már többször is szerepelt nálunk az aktuális verzióival és azok kiegészítő csomagjaival. A programot fejlesztő Reallusion azonban egy másik alkalmazást is készített, amely közeli rokonságban áll a CrazyTalk Animatorral, de mégis kicsit más jellegű. Ennek segítségével egészen könnyedén megoldható egy 3D beszélő avatar készítése fotóból, amelyet ráadásul narrációval is elláthatunk, hogy aztán az egészet megosszuk videós formában a közösségi oldalakon, Youtube-on, vagy a honlapunkon. Nem csak szimplán szórakoztató, de remek marketing eszköz is lehet.

CrazyTalk 8 Pipeline: 3D beszélő avatar készítése fotóból

A CrazyTalk 8 Pipeline Windowsra és macOS-re egyaránt elérhető. Segítségével 2D, sőt akár 3D beszélő avatarokat, figurákat kreálhatunk, akár egyszerű fotókból, portrékból is. A végeredmény elég meggyőző, hiszen a korábban statikus fényképből egy mozgatható, forgatható fej lesz, mozgó szájjal, pislogó, nézelődő, animált szemekkel, s persze akár a saját hangunkkal. A szájmozgás természetesen igazítható a beszédhez is, s azt is mi állíthatjuk be, hogy morcosan vagy vidáman nézelődjön a figura. Testreszabható mimikával dolgozhatunk, mintha valamilyen 3D-s modellt alkottunk volna.

Ráadásul itt nem csak emberekről, hanem állatokról, vagy akár fantázia-lényekről is beszélünk. Nincs megkötés. A program szinte bármilyen arcképből animálható végeredményt produkál.

Vannak előre definiált fej- és szemmozgások, illetve a szoftver automatikusan is képes a szájmozgást a felvett/betöltött hanganyaghoz, vagy az általunk begépelt szöveghez igazítani. Mindent időzíthetünk az idősávon, s ha kell, cserélhetjük a hátteret, sőt, aláfestő zenét is importálhatunk. Vagyis a nulláról (ami egy fotó) készíthetjük el a teljes animációt, mindenestül.

Ha nincs fotónk, használhatjuk a CrazyTalk 8 Pipeline sablonjait is, amelyek között 3D-s és 2D-s karaktereket is találunk. Előbbieknél egyértelmű, hogy lecserélhetjük mögöttük a hátteret, de a fotók esetében sem nagy munka, hiszen találunk ehhez a programban egy jól használható maszk-szerkesztőt, amellyel eltüntethető a fotó eredeti háttere. Így a kompozíciót teljesen testreszabhatjuk.

Pár lépésben elkészülhetünk

Az egészben az a legjobb, hogy viszonylag gyorsan és egyszerűen tudjuk átalakítani fotóinkat. Miután importáltuk a képet, pár lépésben meg kell jelölnünk a legfontosabb elemek (száj, orr, szem, szemöldök, fejforma) pontos helyét. Mivel a fejformák azért meglehetősen különbözőek, a program arra is lehetőséget ad, hogy aprólékosan kidolgozzuk mondjuk az orr nagyságát, illetve külön sablont is választhatunk, hiszen az embereknél és állatoknál azért erős eltérések vannak.

Ha mindent pontosan beállítunk, meglepően élethű végeredményt kapunk elsőre is, amit fokozhatunk, ha felhasználjuk a CrazyTalk 8 Pipeline szem- és száj elemeit is. Ezekkel ugyanis mozgathatjuk a szemet és egy bezárt szájról készült fotónál is megoldhatjuk, hogy beszéd közben látszódjon a fogsor, az általunk meghatározott mértékben. Itt is több stílusból választhatunk, akár szörnyeket, vámpírokat is kreálhatunk.

Ha ez is megvan, jöhet a beszéd, amit rögzíthetünk mikrofonnal, közvetlenül a programban, vagy kihasználhatjuk az adott rendszer text-to-speech technológiáját, vagyis felolvastathatjuk a szöveget a Windows vagy a macOS saját szövegfelolvasó szolgáltatásával. Bárhogy is csináljuk, kérhetjük, hogy a program a hanganyag alapján automatikusan generálja le a szájmozgást is. Ez javarészt jól szokott sikerülni, de ha mégsem, akár szótagonként is módosíthatjuk az animációt. Emitt egy példa, amelyet a macOS változattal készítettünk.

Emellett azt is kérhetjük, hogy a beszéd közben a figura mimikája is változzon: pisloghat, részben forgathatja a fejét, bólogathat, mosolyoghat, lehet szomorú stb. Ezt is tudjuk automatizálni, de lehetőségünk van az idősávon manuálisan is beállítani minden egyes mozdulatot.

Persze nem vagyunk kötelesek háziállatokról és szörnyekről gondoskodni fotón, s nem vagyunk rákényszerítve arra sem, hogy a programhoz kapott, amúgy professzionális karaktereket használjuk. Akár egy saját fotót is felhasználhatunk, hogy előbb 3D-s karaktert varázsoljunk magunkból (gyakorlatilag a fotónk szolgál texturaként egy 3D fejhez, amelynek minden részlete módosítható), aztán virtuálisan olyan kiegészítőket aggassunk magunkra, amilyet csak akarunk (vagy ami rendelkezésre áll a programban). A 3D-s karakterek használatának több előnye is van:

  • módosíthatjuk a megvilágítást, amivel szintén befolyásolható a jelenet hangulata
  • öltöztethetjük őket (az öltözékek, kiegészítők elrendezése szintén aprólékosan beállítható)
  • élethűbb fejmozgást és mimikát hozhatunk velük létre, mint amikor a 2D fotóval kell dolgoznunk

Tulajdonképpen berendezhetünk akár egy virtuális stúdiót is, saját bemondóval, de tulajdonképpen csak a fantáziánk szab határt annak, miként lehet hasznosítani a CrazyTalk 8 Pipeline animációit. Aki például nem szívesen kerülne képernyőre a videós blogjában, készíthet magának egy 3D avatart és azt használhatja.

A program rengeteg praktikus eszközt kínál, hogy a lehető legjobb eredményt érjük el. Ráadásul akár tovább is léphetünk vele, hiszen Windows alatt összedolgozhatunk az iClone 7 real-time 3D animációs szoftverrel és a Character Creatorral is.

Egyébként nem kell zsákbamacskát vennünk. A CrazyTalk 8 teljesen ingyen kipróbálható a készítők oldaláról letölthető próbaverzió segítségével. Ugyanitt azt is megtalálni táblázatos formában, hogy mi a különbség az olcsóbb standard és a borsosabb árú Pipeline verziók között.

Ne maradjon le erről sem!