Íme a legjobb ébresztő app iPhone-ra és Androidra

Időről időre minden kategóriában igyekszünk kiválasztani a legjobb szoftvert vagy online szolgáltatást, hogy kevésbé kísérletező kedvű olvasóink rögvest azzal kezdhessék az ismerkedést. Nem könnyű dolog, manapság minden feladatra egy tucat alkalmazás jut, ingyenes és fizetős egyaránt. Ráadásul valljuk be, elsőre az ember egy ébresztő alkalmazástól nem vár el túl sokat: ébresszen fel minket a kiválasztott időpontban. Ám ha valaki megismeri az alábbi programot, megváltozik majd a véleménye. Íme a legjobb ébresztő app iPhone-ra és androidos okostelefonokra egyaránt, amely ráadásul akár teljesen ingyen is a miénk lehet.

Alarmy Pro: a legjobb ébresztő app iPhone-ra és Androidra

Lássuk be, legtöbben tényleg nem várunk el sokat egy ébresztő szoftvertől. Az a minimum, hogy lehessen megadni akár több ébresztési, riasztási időpontot, lehetőleg választhassunk több hangeffekt közül és legyen benne szundi-üzemmód, ha esetleg nem akarunk azonnal kipattanni az ágyból. Ezeket nagyjából hozza az iOS és az Android beépített megoldása is.

Ezzel szemben az Alarmy és az Alarmy Pro jóval tovább megy ennél. Ha még lehet valamit tuningolni egy ilyen appon, azt itt a fejlesztők megtették. A két program között annyi a különbség, hogy az Alarmy (iOS / Android) ingyenes, de hirdetéseket kell benne elviselnünk, vagy alkalmazáson belül megvenni az eltávolításuk lehetőségét, míg az Alarmy Pro (iOS / Android) verzióért eleve kifizetjük ugyanazt az árat, így nem lesz benne hirdetés. Mi a Pro változatot teszteltük iOS alatt, de elvileg tudásban a különféle változatok megegyeznek.

Teljesen testreszabható, rengeteg extrával

Az Alarmy Pro felülete letisztult, mégis elegáns. Válaszható háttérképekkel alakíthatjuk ízlésünknek megfelelőre a riasztási időpontokat tartalmazó alap képernyőt. Az egyes időpontoknál az idő kiválasztásán felül természetesen megadhatjuk az ismétlődés gyakoriságát (akár minden napra is beállíthatjuk), kiválaszthatunk hangeffektet (vagy akár kedvenc zeneszámunkat is iTunes gyűjteményünkből, s persze a Szundi üzemmód idejét is mi választhatjuk meg. A hanggyűjtemény egyébként igen bőséges, egészen biztosan talál a gyűjteményben megfelelőt mindenki.

Ami szokatlan a konkurensekhez képest, az az ébresztés kikapcsolási módjának sokszínűsége. Ugyanis itt nem csak a szokásos “Leállít” gombot használhatjuk (bár van ilyen is), hanem egyéb jópofa megoldásokat is:

  • Rázd meg a telefont: ezt szó szerint kell venni, a telefon enyhe megrázásával némíthatjuk el az ébresztést
  • Matematikai feladat: bizony, kiválasztott számú éás nehézségű matek feladványt kell megoldanunk rögtön ébredés után, szóval mire végzünk, nem valószínű, hogy visszaalszunk.
  • Készíts egy képet: fotót kell készítenünk ébredéskor ugyanarról a dologról, aminek a képét itt beállítjuk
  • Vonalkód / QR-kód: az általunk készített QR kódot kell leolvasnunk ébredéskor. Ehhez előbb persze azt el kell készíteni, de ez manapság nem akkora különlegesség, emitt pár QR kód készítő megoldás. Ha megvan, teleragaszthatjuk ilyenekkel a környezetünket és elég csak beolvastatni a telefonnal, hogy befejezze az ébresztést.
  • Memorize Game: nevének megfelelően egyszerű kis memória játék, amelynél egy adott mintát kell visszapötyögnünk a képernyőn. Több nehézségi szint közül választhatunk és az is szabadon választott, hogy hány ilyen feladványt szeretnénk az ébredés környéki kóma közepette megoldani.

Mint látható, az Alarmy Pro egyik különlegessége tehát az, hogy egy halom módon szólíthatjuk fel a telefont az ébresztési tevékenység befejezésére, de ezek között több olyan is akad, amellyel jó esélyünk van, hogy ne dőljünk vissza automatikusan aludni a telefon elhallgatása után. Vagyis nem csak azt fogjuk tudni, hogy eljött az ébredés ideje, hanem abban is segít a program, hogy tényleg magunkhoz térjünk (akár a feladványok megfejtése miatt, akár azért, mert ehhez egy ideig a fénylő kijelzőt kell bambulni, ami szintén elősegíti a felébredést).

Sőt, az Alarmy Pro odáig is elmegy, hogy az ébresztés leállítása után – ha kérjük – azonnal az arcunkba nyomja a legfrissebb híreket. Így azokat még az ágyban átfuthatjuk. Ráadásul ehhez magyar forrásokból is tud híreket adni, magyar nyelven. Mellesleg a program felülete is szépen honosított. Egyedül a horoszkóp funkció (ez a hírek részeként jelenik meg ébresztés után, ha bekapcsoltuk) marad angol nyelvű egyelőre. Talán egyszer majd ezt is honosítják. A hírolvasó funkció egyébként önállóan is elérhető benne, szóval bármikor használhatjuk erre a célra is a programot. Ráadásul alkalmazáson belül, mobilra optimalizált módon is képes megjeleníteni a híroldalak anyagait (ezek előre definiált hazai és külföldi híroldalak, nem állíthatunk össze saját kedvenceket).

Hasonló módon van beépített időjárás előrejelzés is, az AccuWeatherre építve. Mit mondjunk, nem ér fel a korábban bemutatott Időjárás & Radar programmal, de reggeli ébredésnél egy pillantásra megteszi).

Még egy extra: a program nem csak az ébredésünkről, hanem az altatásunkról is tud gondoskodni. Ehhez az Alvózene üzemmódot kell elindítanunk. Mondjuk szerény véleményünk szerint a “zene” itt erős túlzás, hiszen különféle zajokat (kávéház, szívdobogás, hullámok, kandalló, folyó, vihar, eső, béta- vagy alfa hullámok) hallgathatunk az általunk megadott ideig. Az viszont kétségtelen, hogy az ilyenek segíthetnek a könnyebb elalvásban, ha másért nem, a monotonitás miatt. Egészség rovatunkban mutattunk már hasonlókat.

A fentieken túl a program főoldalán nem csak normál ébresztőket hozhatunk létre, hanem ún. Gyors ébresztés beállítására is van mód. Ilyenkor egy felugró panelen pár mozdulattal beállíthatjuk, hány perc múlva jelezzen nekünk a program. Napközbeni szundikálás esetén igen praktikus, de amúgy akár tojásfőzésnél, sültek készítésénél is jól jöhet, vagy bármikor, ha csak egy átmeneti riasztásra van szükségünk adott idő elteltével.

A program Beállítások felületén további testreszabási lehetőségeket is találunk. Kérhetjük, hogy a program jelezze, ha eljött az alvásidő (amit persze mi határozhatunk meg), van energiatakarékos üzemmód, beállíthatunk növekvő hangerőt az ébresztéshez, cserélhetjük a háttérképet az app főképernyőjén, szintén cserélhetjük a program színvilágát stb. Egyetlen dologra kell csak figyelnünk az iOS verziónál: ne lépjünk ki véglegesen a programból, ha azt szeretnénk, hogy ébresszen (ettől még persze háttérbe küldhetjük ls használhatunk más appokat).

Lássuk be, az Alarmy Pro igencsak túlmutat azon, amit egy átlag ébresztő alkalmazásnál megszoktunk. A legjobb a egészben, hogy ezek az extra funkciók valóban hasznosak lehetnek. Szóval ha más nem, az ingyenes verziót mindenkinek érdemes próbára tennie.

Tesztünkhöz egy iPhone XR készüléket használtunk, a Magyar Telekom jóvoltából.

Ne maradjon le erről sem!