Praktikus, ingyenes szövegszerkesztő és jegyzetelő a Chrome-hoz, programozóknak is

A Notepad tulajdonképpen az életünk részévé vált. Ez a rendkívül egyszerű szövegszerkesztő a kezdetek óta a Windows része, s az elmúlt évtizedek során nem is különösebben változtatott rajta a Microsoft. Alternatívái viszont jelentek meg tucatszám. Anno mi is mutattunk egy nagyon profi, mégis ingyenes megoldást, amellyel sokkal jobban járunk (mellesleg több ilyen, Windowsba betonozott alkalmazás helyett is ajánlottunk többet tudó, ingyenes alternatívát). Ma is a Notepad helyett mutatunk valamit. Ez egy praktikus, ingyenes szövegszerkesztő és jegyzetelő alkalmazás, amely kifejezetten a Chrome-hoz készült, de önálló alkalmazásként is lehet használni.

Text: ingyenes szövegszerkesztő és jegyzetelő a Chrome-hoz

A Text.app ugyan Chrome alkalmazásként látott napvilágot, de miután telepítettük a böngészőbe, egy kattintással elindítható, s ettől kezdve pontosan úgy viselkedik, mint bármilyen hagyományos alkalmazás. Futtathatjuk Windowson, macOS-en, vagy Linuxon egyaránt, ráadásul telepítés után akár offline is működik. Elindítani a Chrome alkalmazás-indító felületéről lehet, amelyet az eszköztáron önálló gombként is megtalálunk, de ha ott nincs, erre a linkre kattintva megjeleníthető a böngészőben.

A Text.app nem egy bonyolult jószág, tulajdonképpen csak minimálisan nyújt többet, mint a hagyományos Notepad, de ez éppen elég. Először is: sokkal letisztultabb, modernebb felülete van. Másodszor a programozók számára előny, hogy a sorok számozása mellett (ez szabadon ki- vagy bekapcsolható) képes szintaxis szerinti formázásra is néhány programozási nyelv kódja esetében (C, HTML, PHP stb.). Utóbbiakat sajnos nem lehet beállítani, a program maga állapítja meg a szükséges formázási módot a szövegfájl kiterjesztéséből.

Sok extra nincs benne az kétségtelen, de például a Tabs to Spaces és az Always on Top funkciók sokszor jól jöhetnek, emellett pedig választhatunk három különböző színtémából a felülethez. S amimég praktikus: egyszerre több szövegfájlon is dolgozhatunk benne. Ennyi! Nem a világ legizgalmasabb szövegszerkesztője, de ha gyorsan kell és nem akarunk külön programokat telepíteni, jól jöhet.

Ne maradjon le erről sem!