WordPress 5 frissítés: megújult szerkesztő, új kihívásokkal

Idén meglehetősen izgalmasan zárja az évet a WordPress, megjelent ugyanis a népszerű “blogmotor” legújabb, 5-ös verziója. A blogmotor nem véletlenül van idézőjelben, a WP már eddig is jóval túlmutatott az egyszerű blogszerkesztési funkciókon. Komplett üzleti oldalakat, portálokat, e-learning rendszereket stb. lehet rá alapozni már jóideje. Az internet egyik legnépszerűbb honlap-motorja. Lássuk, mitől más a WordPress 5 frissítés mint elődei, s mire kell odafigyelni, ha váltani akarunk.

 

WordPress 5 frissítés: megújult szerkesztő

Lássuk be, a WordPress eddigi oldal- és bejegyzés szerkesztő felülete meglehetősen divatjamúlt volt a tudását illetően, de az kétségtelen, hogy tette a dolgát és nem volt vele túl sok probléma. A WordPress 5 fő újítása azonban a Gutenberg nevű új szerkesztő, amely nyomokban ugyan emlékeztet az elődjére, de valójában teljesen más filozófiára épül.

A Gutenberg blokkokban gondolkodik, vagyis akár egy aloldalról, akár egy bejegyzésről, cikkről van szó, azt blokkokból építhetjük fel. Hasonlóan ahhoz, ahogy mondjuk a DIVI és Upfront sablonok vagy a WPBakery Page Builder plug-in esetében megszoktuk. Közel sincs egyébként azon a szinten, mint az említett megoldások, de sokkal hatékonyabban építhetünk fel vele oldalakat, mint eddig. Dolgozhatunk akár több oszlopos nézetekkel is, mindezt persze reszponzív módon. Oldalak felépítésekor mindez nagyon praktikus, ha nem akarunk nagyobb dolgokba fogni, csak egy pofásabb blogra van szükségünk, most már egészen szabadon garázdálkodhatunk az oldalak és bejegyzések felépítésekor. A Blokk hozzáadása részben még olyan apró finomságokat is megtalálunk, mint a Twitter, Spotify, Youtube, Facebook, Soundcloud, FLickr, Instagram stb. beágyazások moduljai (ennél jóval több van), s innen érhetők el a különféle beépíthető widgetek (shortcode stb.), illetve az arra alkalmas plug-inek moduljai is (a Yoast például már bekerült ide). A blokkok opcióit az oldalsávban találjuk, amely szintén kicsit pofásabb lett, bár néhány apró eltéréstől eltekintve nem változtak rajta a fő funkciók.

Érdekesség, hogy a blokkok jellemzőit menthetjük is, így kvázi újrahasznosíthatjuk azokat egyetlen mozdulattal. Ez nagyon kényelmes és gyors építkezést biztosít, illetve versenyképességet a WordPress számára a mostanság gomba módra szaporodó online – és belépő szinten sokszor ingyenes – weboldal-építő szolgáltatásokkal szemben.

Mindazonáltal az új szerkesztő a lehetőségeit tekintve nyomába sem ér se a DIVI, se mondjuk a WPBakery eszköztárának. Annyira azért nem gyúrhatunk át vele egy oldalt, mint ezekkel. A Gutenberget támogató egyéb oldalépítők (mint a fentebb felsorolt három is) hasonló módon váltható, mint korábban. Most attól tekintsünk el, hogy a gombok máshogy helyezkednek el. De a DIVI például ilyenkor automatikusan a korábbi vizuális szerkesztőre ugrik, szóval azért ez a nagy WP megújulás komolyan érintette a sablonokat és oldalépítő plug-ineket is.

Természetesen van új alapértelmezett sablon a Tewnty Nineteen személyében, de ez már megszokott dolog az új WordPress verziók kiadásakor. Egyébként egy nagyon kellemesen minimalista felületről van szó. Ha még nincs választott sablonunk és nem vágyunk nagy dolgokra, érdemes megpróbálkozni vele.

A fő attrakció tehát az új Gutenberg szerkesztőfelület, de ezen felül akad néhány továbbfejlesztés a WordPress Res API környékén, a sablonok készítői is valószínűleg kihasználják majd az új szerkesztőt, amelyhez persze jöhetnek majd az új beépülő modulok is.

 

Váltás előtt: mikor tegyük?

Egy fő verziós váltáskor a fő kérdés persze az, hogy mikor frissítsen az ember. merthogy a WordPress a 5 azért az újdonságok mellett új hibákat is hozhatott magával, arról nem beszélve, hogy ha az oldalunkon használt sablon vagy a plug-inek esetleg nem kompatibilisek még, azzal gyorsan lerombolhatjuk az egész site-ot. Szóval az alábbiakat mérlegeljük, ha a frissítésen gondolkodunk:

  • legyen friss biztonsági mentés a honlapunk minden FTP-n elérhető állományáról és a teljes MySQL adatbázisról
  • ellenőrizzük, hogy a tárhelyünk/szerverünk alkalmas-e az új verzió fogadására
  • ellenőrizzük, hogy az általunk használt WP sablon és az aktívan használt plug-inek mindegyike kompatibilis-e az új WordPress verzióval. Ha van már kompatibilis verzió, akkor a WordPress frissítése előtt(!!!) frissítsük azokat (hacsak a készítők másként nem írják az oldalukon). A DIVI esetében ez például kifejezetten elvárás.
  • ellenőrizzük újra, hogy van-e biztonsági mentésünk… Komolyan…

Emellett gondoljuk át azt is, hogy akarunk-e máris a WP Gutenberg világba lépni, vagy kivárjuk, amíg kiderülnek a problémák és orvosolják is azokat. Ez vonatkozik amúgy a plug-inekre és sablonokra is, hiszen hiába voltak hónapokig béta tesztelve, ettől még a nagy számú frissítések elindulásakor egy halom hiba szokott napvilágra kerülni.

Érdemesebb bölcsen kivárni, hogy a másoknál kiderül problémák javítása után mi már egy megbízhatóbb új verzióra válthassunk. Ez kb. január-február magassága lehet. Mellesleg a karácsonyi szezonban amúgy is túlzott bátorságra vall, ha valaki nekivág egy webshop vagy termékeket bemutató oldal felújításának. Egy ilyen mértékű frissítés már sok hibalehetőséget hordoz magában és kár lenne emiatt vásárlóktól elesni. A WordPress 5 januárban és februárban is ott vár majd ránk. Tesztjeink alapján a DIVI sablon, a Yoast plug-in és még számos modul gond nélkül működik már a WordPress 5-ös verziójával, de ettől még náluk is lehetnek hibák, szóval ilyen szempontból sem lesz probléma, ha kivárunk.

Ha mégis belevágunk és úgy érezzük, a Gurtenberg nem a mi világunk, jelenleg lehetőség van a klasszikus szerkesztő telepítésére is a WordPress gyűjteményből. Ezzel adott esetben kompatibilitási problémákat is orvosolhatunk, bár aki ránk hallgat, inkább megszokja a Gutenberget. Nem ördögtől való darab.

Ne maradjon le erről sem!