Hiánypótló képernyőkép készítő program Windowsra, ingyen

Számtalan összetett képernyőkép készítő program szerezhető be jó pénzért, ingyen pedig ott van a Képmetsző, amely a Windows 7 és Windows 10 részeként bárkinek elérhető a Start menüből. Mégis úgy gondoltunk, mutatunk egy érdekes, ráadásul szintén ingyenes megoldást. Íme egy kényelmesen használható és hasznos extra funkcióval rendelkező képernyőkép készítő program Windowsra, amely nincs teletűzdelve extrákkal, mégis a legjobb eszköz lehet, ha villámgyorsan és egyszerűen szeretnénk képernyőképeket készíteni.

Képernyőkép készítő program Windowsra, hasznos extrákkal

A Free Shooter egy ingyenes alkalmazás, amelyből van telepíthető, illetve portable, azaz telepítés nélkül használható változat egyaránt (32 és 64 bites Windowshoz egyaránt). A program mentes mindenféle csicsától, mondhatni abszolút célorientált darab.

Elindítása után leül a rendszer Tálcájára az óra mellé (admin jogosultságokkal indítsuk el!), s onnan érhetjük el legegyszerűbben a kis fényképezőgép ikonra kattintva a jobb egérgombbal, majd a Show/Hide menüpontot választva. A megjelenő ablakban beállíthatjuk, hogy mely mappába kerüljenek a készülő képernyőképek, illetve akad néhány további opció is, amelyek miatt hasznosnak ítéltük a programot:

  • Include mouse cursor: a képernyőképeken szerepelni fog az egérkurzor is.
  • Include window shadow: az ablakok mögötti árnyék is megmarad a képeken.
  • Clear window background: a képernyőkép készítésekor a program fehér háttérre cseréli az aktuális háttérképet.

A fentiek közül a háttérkép eltüntetése egy kifejezetten hasznos megoldás, hiszen a programablakok fotózásakor ilyenkor nem lesz ott az esetlegesen zavaró háttérkép.

A program tudja fotózni a teljes képernyőt vagy annak általunk kijelölt részletét, illetve le tudja fotózni az aktív ablakot is. Utóbbi funkciónál arra is van lehetőség, hogy fedésben lévő ablakoknál a hátsó fölé mozgassuk az egérkurzort, majd az Active window funkcióhoz rendelt billentyűkombinációval fotózzunk. Így a program azt az ablakot fotózza, amelyik fölött az egérkurzor áll, s eltünteti az azt elfedő ablakokat a képről.

Ha már szóba kerültek a gyorsbillentyűk: a Free Shooter billentyűkombinációit tetszés szerint átszabhatjuk, így elkerülhető, hogy esetleg másik alkalmazás kombinációival ütközzön az alapértelmezett konfiguráció. A fotózás egyébként indítható a program alap ablakából is, de szerintünk kényelmesebb és gyorsabb a billentyűkombinációkat használni. Hasonlóan a macOS saját képernyőfotózó funkciójához, a képek itt is azonnal az általunk meghatározott mappába kerülnek, így folyamatosan fotózhatunk, megszakítások nélkül. A képformátumot a beállítások (Settings) ablakban tudjuk előre kiválasztani. Ha végeztünk, csak megnyitjuk az adott mappát (alapértelmezésben ez a Windows Asztala) és végignézhetjük, miket fotóztunk. Szerintünk ez így sokkal gördülékenyebb megoldás, mintha minden egyes kép azonnal megnyílna a fotózás után. Ettől függetlenül akár úgy is beállítható a program, hogy a képeket a Vágólapra másolja, így onnan tudjuk beilleszteni azokat a kívánt képszerkesztőbe.

Igaz a programban nincsenek rajzeszközök, így megjegyzésekkel és kiemelésekkel nem láthatjuk el a képeket, de ha csak egyszerű képernyőképekre van szükségünk, sokkal hatékonyabb, mint a Képmetsző vagy a legtöbb hasonló képernyőfotózó alkalmazás. Az árnyékok megtartásával és a háttérkép kilövésének lehetőségével pedig sok utómunkától megkímélhet minket, ami gyorsíthatja például a képek felhasználását a blogunkban.

97%
Jól használható

Free Shooter

Néhány praktikus extra funkcióval felvértezett, ingyenes képernyőkép készítő program.

  • Használhatóság
  • Funkciók
  • Felület

Rendszer: Windows

Ne maradjon le erről sem!

Mint a legtöbb weboldal, mi is használunk sütiket az oldalon. Elfogadom Adatkezelési tájékoztató