Tweetbot 3: a legkényelmesebb Twitter alkalmazás, reméljük még sokáig

Valamilyen furcsa oknál fogva kicsiny hazánkban a Twitter erősen háttérbe szorult konkurenseivel szemben. A közösségi oldalak közül itthon a Facebook tűnik inkább befutónak hírforrásként is, pedig tapasztalataink szerint a Twitter sokkal praktikusabb eszköz lehet e célra azoknak, akik tudatosan igyekeznek összeállítani egy listát az őket érdeklő témákból. Ráadásul a Twitter remek terméktámogatási platform is, kiváló eszköz az ügyfelekkel való kényelmes kapcsolattartásra. Szóval hírforrásként és kommunikációs eszközként egyaránt remek platform, itthon mégsem dívik annyira. Azoknak azonban, akik folyamatosan használják, s nem csak okostelefonon, hanem asztali gépen is, érdemes a webes felület helyett egy dedikált alkalmazást használni inkább. A Tweetbot nevű programból nemrég jelent meg a legújabb, 3-as verzió, melynek azonnal nekiestünk, s örömmel állapítottuk meg, hogy megvan a legkényelmesebb Twitter alkalmazás. A kérdés csak az, meddig élvezhetjük az előnyeit. De ne szaladjunk ennyire előre.

Tweetbot 3: vérbeli Twitter alkalmazás macOS-re

Kezdjük ott, hogy míg a Twitter okostelefonos alkalmazás egészen rendben van (bár közel sem tökéletes), addig a webes felület azért nem éppen kényelmes. Ezen igyekszik segíteni a kifejezetten macOS-re készült Tweetbot 3, amelyet a fejlesztők gyakorlatilag a nulláról írtak újra, így kívül-belül teljesen friss és ropogós. Az első és legfontosabb újítás, hogy rendkívül kényelmesen (sima fogd és húzd művelettel) lehet összerakni benne egy több oszlopos nézetet, ahol minden oszlopban különböző funkciókat jeleníthetünk meg: idősávot, listákat, keresést, üzeneteket, fiókokat stb. Gyakorlatilag bármely Twitter funkciót. Ha például több listánk is van, így egyszerre nézhetjük át őket. Ráadásul a program több Twitter fiókot is tud menedzselni, úgyhogy egyetlen felületen láthatjuk akár az összes idősávját. A program használható immár a macOS teljes képernyős nézetében is, s a több oszlopos nézet ilyenkor talán a legpraktikusabb.

Természetesen nem vagyunk kötelesek több oszlopot használni, működik egyszerűbb felépítésben is, ráadásul megnyithatunk belőle több ablakot is, amelyeket aztán úgy rendezünk el a képernyőn, ahogy nekünk kényelmes. Az oldalsáv is összecsukható, így ha helytakarékosak akarunk lenni, csak toljuk össze. Ilyenkor a funkciók szöveges leírását nem látjuk, csak az azokat jelképező ikonokat. De öt perc ismerkedés után ez is bőven elegendő a program gyors használatához (a listákat ilyenkor az idősáv ikonjára jobb egérgombbal kattintva érhetjük el).

Megújult a média előnézet ablak is. Ha rákattintunk egy képre, videóra, animációra, galériára, akkor önálló, átméretezhető ablakban jelenik meg. Letisztult, kényelmesen használható felületen (amelyből nekünk egyedül a videók teljes képernyős nézetre kapcsolása hiányzik).

Az elmúlt években szinte minden alkalmazás kapott “éjszakai nézetet”, vagyis sötétebb felületet, hogy sötét környezetben bámulva a monitort se süsse ki a szemünket – annyira – a látvány. Ez alól a Tweetbot sem kivétel, immár van benne Night Mode, amelyet egyetlen mozdulattal aktiválhatunk.

S amit még nagyon csípünk a programban: az idővonal tartalmának villámgyors szűrése, a profil jegyzetek, amelyekbe felvéshetjük, kit miért kezdtünk el követni, az iCloud szinkronizálási lehetőség (ami remek, ha több eszközön is használjuk, lévén van belőle iOS verzió is).

Mindent egybevetve az új verzió nagyon jól sikerült: átlátható, minden kézre áll benne, és teljesen testreszabható. Ezek alapján – a megszállott Twitterezőknek – bőven megéri a 3490 forintos árat, amelyet az App Store-ban kell kifizetnünk érte. Sokkal kényelmesebben lehet vele átnézni a tartalmakat, üzeneteket, mintha a webes felületet használnánk Macen.

Meddig élhet még egy Twitter program?

E kérdés épp a napokban került újra terítékre. A Twitter ugyanis kissé mostohán bánik a platformhoz alkalmazásokat fejlesztő cégekkel. Már többször szóba került, hogy a jelenlegi streaming szolgáltatás (User streams és Site streams) felfüggesztésével kihúzzák az alternatív Twitter appok alól a talajt. A jelenlegi információk alapján  idén augusztus 16-tól új időszámítás kezdődik a Twitter API háza táján, ami elsősorban a valósidejű idővonal frissítésnek és a push üzeneteknek tesz majd keresztbe. Mellesleg nem teljesen, csak épp olyan újragondolt megoldással (Account Activity API), amelynek fizetős részét a kisebb fejlesztők valószínűleg nem tudják majd kigazdálkodni pusztán azért, hogy alkalmazásaik azonnali üzenetként tudjanak hírt adni a friss Twitter bejegyzésekről. Ettől még persze az olyan alkalmazások, mint a Tweetbot nem lesznek teljesen céltalanok, hiszen a felület, az extra funkciók mind-mind csábítóak és sokkal kényelmesebb twitterezést tesznek lehetővé, mint a webes felület. Sok felhasználó amúgy is kikapcsolja a push üzeneteket a legtöbb appban, mert általában lezabálja az akkut. Idővonalat frissíteni meg egy mozdulat. Sőt, ha a fejlesztők automatizálják, akkor legfeljebb egy-két perces késéssel frissül majd magától is. Szóval nem valószínű, hogy minden Twitter app fejlesztője és felhasználója azonnal a kardjába dől majd augusztus végén. De változások lesznek, az biztos. Szerintünk, ha mondjuk a Tweetbotból csak a realtime stream tűnik el, az bőven túlélhető. De ahány felhasználó, annyi szokás. Így az alcímben feltett kérdésre majd az idő és a felhasználók adják meg a végleges választ. Mi mindenesetre nagyon szeretnénk, ha a Tweetbot megmaradna, s akár kisebb módosításokkal, de továbbra is egy ilyen kényelmes felületen lehetne átnézni a Twitter bejegyzéseket.

Ne maradjon le erről sem!