Unicode karakterek iPhone-on, szoftveres billentyűzettel

Az Apple egyik pozitív döntése volt, amikor az iOS esetében lehetővé tették az alternatív, szoftveres billentyűzetek használatát, utat engedve így az alternatív megoldásoknak is. Azóta sok víz lefolyt már a Dunán és sora jelentek meg remek megoldások ebben a témában, többek között a Google Gboard is debütált már iPhone-ra. Van azonban egy kifejezetten hiánypótoló darab is a kínálatban, amellyel végre a Unicode karakterek iPhone-on is egyszerűen és gyorsan beírhatók bármelyik alkalmazásban. Így leveleinket, jegyzeteinket extra karakterekkel is kiegészíthetjük.

 

Unicode karakterek iPhone-on

Bár az iOS saját szoftveres billentyűzetével is viszonylag egyszerűen beírhatjuk a legtöbb, széles körben használt karaktert és írásjelet, ám e billentyűzet választéka meglehetősen visszafogott a lehetőségeket tekintve. S bár az emojik használata eleve adott a rendszerben, azért egy halom különleges írásjelet, hangulatjelet könnyedén beírhatnánk hagyományos módon is, ha a rendszer ezt támogatná. De ha a rendszer maga nem is teszi lehetővé, a Unichar nevű kis alkalmazás könnyedén megoldja nekünk. Segítségével gyerekjáték a Unicode karakterek beírása: hasonlóan, mint amikor a rendszer emoji billentyűzetéről válogatunk, itt is görgetve szedegethetjük össze a számunkra érdekes jeleket.

Billentyűzetként ennyit nyújt a Unichar, de valójában azért többre is képes. Ha elindítjuk a telepített alkalmazást (az alap változat ingyenes, de ha minden támogatott karaktert el akarunk benne érni, akkor 700 forint körüli áron vásárolhatjuk meg a teljes készletet a programon belül), akkor nem csak egyszerűen vágólapra másolhatjuk a kívánt karaktereket, de kérhetünk hozzájuk akár HTML kódot is. A módszer ráadásul teljesen testreszabható, így a kívánt funkciókat hozzárendelhetjük a hosszabb nyomva tartáshoz, vagy akár a 3D Touch funkcióhoz is.

Így ha ezentúl szövegeinkbe szeretnénk beilleszteni egy-két unicode karaktert, akkor nincs más teendőnk, csak letölteni ezt az ingyenes kis billentyűzetet és beüzemelni (ahhoz, hogy ne csak appként, hanem billentyűzetként is használható legyen, az Általános / Billentyűzet / Billentyűzetek részben kell bekapcsolni, és a Teljes hozzáférés engedélyezése opció bekapcsolásával). Ha pedig nem elégszünk meg az alap – amúgy elég tekintélyes – kínálattal, akkor pár száz forintért a teljes gyűjteményt beüzemelhetjük.

Ne maradjon le erről sem!