Ébredjünk madárcsicsergésre az iPhone segítségével

Nincs is annál kellemesebb, mint amikor madárcsicsergésre ébred az ember. Ez azonban így a tél közepén meglehetősen ritka, a város közepén pedig végképp kiváltságnak számít, ha ebben van részünk bármely reggelen. Szerencsére a technika ezúttal is a segítségünkre lehet: ébredjünk madárcsicsergésre bármikor, az iPhone és egy jópofa iOS app segítségével!

 

Ébredjünk madárcsicsergésre

A Dawn Chorus nevű kis appot pillanatok alatt letölthetjük az App Store-ból, s ettől kezdve már minden a kezünk ügyében van, ami egy kellemesen induló reggelhez szükségeltetik. A program elindítása után egy hangulatos, egyedi felületen hozhatunk létre különböző időpontokban aktiválódó ébresztéseket. Ebből a szempontból különösebb testreszabási lehetőségünk nincs. Nem határozhatjuk meg, hogy csak egy adott napon ébrednénk-e a kérdéses időpontban, vagy a hét minden napján, így ezt manuálisan kell ki- vagy bekapcsolnunk, cserébe viszont összeállíthatjuk az ébresztés hangadóit: a madárkórus tagjait.

Több madárfaj közül is választhatunk (ezekről egyébként részletes, angol nyelvű leírást is találunk a programban), melyek hangjába belehallgathatunk, amikor a képüket megérintve felvesszük őket a kórusba. Ha valamelyik nem szimpatikus, akkor egy újabb mozdulattal letiltható. Maximum öt tagú ébresztőbizottságot állíthatunk össze. Ha megvan, mentsük az összeállítást és kapcsoljuk be az ébresztést. A megadott időpontban megszólal majd a kellemes csiripelés. Ennek mondjuk még egy feltétele van: nem halkíthatjuk le a telefont az oldalsó kapcsolóval, ebben az esetben ugyanis nem indul el a hangok lejátszása a kívánt pillanatban. Szóval erre ügyeljünk, különben simán elalszunk…

 

Alternatív megoldás

Ha valaki nem akar erre külön appot telepíteni, annak tudjuk még javasolni az iOS 11-ben található alvásfigyelő funkció használatát, amely egyben ébresztőként is használható. Itt a Beállítások részben ébresztési hangként szintén kiválasztható a madárcsicsergés, s ugyan nem adhatjuk meg, hogy pontosan milyen madarak hangjára vágyunk, de a rendszerrel érkező hangeffekt is igen kellemesnek mondható.

A jó alvás mellett a kellemes ébredés is igen fontos, szóval praktikusan e két megoldás valamelyikét használni, mint egy sima berregésre ébredni. Már csak azért is, mert például az iOS ébresztőjének Alvás funkciója egyben alvásunk minőségéről is feljegyzést készít és a megadott időpont környékén igyekszik eltalálni a megfelelő időzítést, amikor biztosan jól esik majd a felébredés.

Aki pedig ennél többet is tenne az egészségéért a telefonja segítségével, annak javasoljuk korábbi összeállításunkat, amelyben több olyan appot is bemutattunk, amelyek segíthetnek nekünk az egészséges életmódban, minden nap.

Ne maradjon le erről sem!