Távirányítható karácsonyi csengettyű és dalok a számítógépen

Bizonyára ahány ház, annyi szokás, de meglehetősen sok felől hallottuk már, hogy csengettyűvel jelzik karácsony este, ha a Jézuska (vagy aki úgy gondolja, a Mikulás) elhelyezte az ajándékokat a fa alatt, s a kíváncsi gyerkőc(ök) beléphet(nek) az addig zárt szoba ajtaján. Aztán rosszabb esetben vagy ki kell találni egy mesét arra vonatkozólag, hogy a nagypapa mit áll a karácsonyfa mellett egy csengettyűvel, vagy ha a Jézuska/Mikulás a nappaliban rendezkedett, s ott sorakoznak az ajándékok, akkor miért is a hálószoba felől jött a csengő hangja. Bár kételkedünk abban, hogy ezeken egy gyerek igazán fennakadna az ünnepi hangulatban, pláne akkor, amikor végre odajut az ajándékokhoz, na de miért ne legyen teljes az illúzió? Miért ne szólalhatna meg a csengettyű valóban a megfelelő szobában, s utána miért is ne csendülhetnének fel ugyanott a karácsonyi dallamok? Nos, a távirányítható karácsonyi csengettyű összehozásához nem kell nagy barkácstudomány, csak egy számítógép (asztali vagy notebook) és egy okostelefon (iPhone vagy androidos, ez mindegy). Mutatjuk, mi a teendő.

 

Teljes illúzió: távirányítható karácsonyi csengettyű és távirányítható karácsonyi dalok

Két megoldást is mutatunk ma. Az egyik teljesen cross-platform módszer, míg a másik kifejezetten az iPhone-t használóknak szól. Mindegy, melyiket használjuk, tulajdonképpen ingyenes szoftverekkel lesz megoldva a dolog mindkét esetben. A hatékonyságuk is egyforma. Amire szükségünk lesz: egy számítógép (lehetőleg külső hangszóróval, de ha a notebook beépítettje elfogadhatóan szól, használhatjuk azt is), egy okostelefon, és egy wifi hálózat, melyhez minden érintett készüléket csatlakoztatunk. Plusz egy csengettyű hang, s esetleg még egy halom karácsonyi zene. Előbbit az internetről jó eséllyel be tudjuk szerezni, például a Soundbible oldalról. Itt van például kettő, amelyek jók lehetnek e célra, ha letöltjük őket mp3 formátumban: Sleigh Bells Ringing, Triangle Dinner Bell. Ha nem tetszenek, érdemes körülnéni akár a Youtube-on is (például itt, vagy éppen itt). A Youtube-ról való letöltéshez több cikkünkben is adtunk már tippeket. De van még sok hasonló oldal. Emitt például egy aranyos, bár kissé bátortalan csengettyű hang. Legfeljebb érdemes több példányban lejátszási listába tenni, mert elsőre lehet, hogy elnyomja a család zaja…

 

Cross-platform megoldás: VLC Media Player

Kedvenc médialejátszó programunk a VLC Media Player, amely szinte minden rendszeren képviselteti magát. Így legyen akár windowsos, akár linuxos PC-nk, vagy éppen egy MacBookunk, a VLC Media Playert gond nélkül telepíthetjük rá. Amellett, hogy ez egy remek videolejátszó (szinte minden formátummal megbirkózik), még zenelejátszásra is használhatjuk. Első lépésben tehát annyi a teendőnk, hogy letöltünk egy csengettyű hangot az internetről (rátermettebbek felvehetnek sajátot a telefonnal és átküldhetik azt a számítógépre mp3-ban), melléteszünk még néhány karácsonyi dalocskát, s ezeket minden bezsúfoljuk a VLC Media Player lejátszási listájába.

Következő teendőnk, hogy telepítjük a gépre a VLC Setup Helper alkalmazást (szintén több rendszerre létezik), majd elindítjuk és konfiguráljuk vele a VLC Media Playert a távirányíthatósághoz. Ez nagyjából egyetlen kattintást jelent a Setup VLC gombra.

Ha ez is megvan, már csak az okostelefonra kell letölteni a VLC Remote Free appot (VLC Remote Free (android) vagy VLC Remote Free (iOS)). Ez ingyenes, de reklámcsíkokat jelenít meg. Van belőle fizetős, reklámok nélkül. Ízlés kérdése, kinek, melyik kell. Ha karácsony után elfelednénk, akkor elég az ingyenes, ha amúgy is szeretnénk távirányítani a VLC-t (akár videólejátszás közben is), akkor érdemes elgondolkodni a megvásárlásán. A telepítés és elindítás után – feltéve, hogy a számítógép és a telefon ugyanahhoz a wifi hálózathoz csatlakozik – már látni is fogjuk a VLC Remote Free-ben a számítógépen futó VLC tartalmát.

Egy érintés a Play gombon és már szól is a csengettyű, amelyet aztán automatikusan követhetnek a lejátszási listában sorakozó dalok. Azt feledtük mondani, de értelemszerűen a csengettyűt érdemes a lista elejére tenni. Szóval innentől nincs más dolgunk, mint a számítógépet (notebookot használók előnyben) betenni a karácsonyfával egy szobába, bekapcsolva hagyni (az automatikus kikapcsolási funkciókat iktassuk ki erre az időre!), elindítani a VLC Media Playert, megnyitni benne az adott lejátszási listát (vagy akár akkor összedobni), s onnantól a lakás bármelyik pontjáról elindíthatjuk a csengetést és a zenét. Elhihetik, hogy így igazán nagy lesz a meglepetés, hiszen tényleg senkinek nem kell a szobában dekkolni és ártatlan arccal elhitetni a lurkókkal, hogy nem ő csengetett, hanem a Jézuska/Mikulás.

 

iPhone tulajoknak még egyszerűbb

Az iPhone tulajdonosok a dolgot még egyszerűbben is megúszhatják. Mivel az iTunes alkalmazás többségüknél eleve telepítve van a számítógépre a telefon miatt, így csak annyi a dolguk, hogy összeállítanak benne egy lejátszási listát a csengettyűvel és a karácsonyi zenékkel. Ezután az iPhone-ra le kell még tölteni az Apple ingyenes Remote appját, összelőni azt a számítógépen lévő iTunes-szal (ehhez Apple ID fiók, és azonos wifi hálózathoz csatlakozó gép és telefon szükséges), s ettől kezdve a Remote appal már távolról irányíthatjuk a zenét. Beleértve a csengettyűs-karácsonyi dalos összeállítást is. A nagy napon aztán csak annyit kell tennünk, hogy a gépet a fa környékére helyezzük, az iTunes-t elindítjuk, az automatikus kikapcsolási és alvási funkciókat kiiktatjuk a gépen, majd kivonulunk a szobából. A másik szobában aztán elindítjuk a Remote appot az okostelefonon, kiválasztjuk a megfelelő lejátszási listát, s amikor kell, elindítjuk a lejátszást a telefonnal, ami persze ebben az esetben a számítógépen indul majd el.

 

További csengettyű hangok beszerzése

Ha a fenti példák közül egyik sem lenne szimpatikus, akkor a Techwok Szabadon felhasználható tartalmak aloldalán még találnak több hangeffekt gyűjteményt, amelyekben érdemes lehet kutakodni.

Ne maradjon le erről sem!

Mint a legtöbb weboldal, mi is használunk sütiket az oldalon. Elfogadom Adatkezelési tájékoztató