Itt a közösségi WC kereső app, okostelefonokra

Két dolgot mindig sokra tudunk értékelni egy egy szoftver tesztelésekor: az egyik, ha magyar fejlesztésről van szó (az ember ilyenkor mindig büszke erre, dacára annak, hogy tulajdonképpen semmi köze az adott szoftverhez, lásd Forklift), a másik, ha működik a terméktámogatás, és odafigyelnek a felhasználók visszajelzéseire (erre a két legjobb példa a MacPaw és a Readdle, bár ők sajnos nem magyarok). Nos, az alábbi programra mindkettő igaz. Az már csak hab a tortán, hogy nem éppen hétköznapi a téma sem: egy közösségi WC kereső app.

 

Budipest: Közösségi WC kereső app

Meglehetősen szokatlan – bár azért mások által is feldolgozott – témájú appot fejlesztett egy 15 éves magyar srác, Kiss Dániel. A Budipest névre keresztelt kis alkalmazás iOS-en és Androidon egyaránt használható, méghozza ingyen (cserébe csak egy nem túl zavaró banner csíkot kell elviselniünk). Ez egy közösségi WC kereső, melynek segítségével a körülöttünk elérhető nyilvános “mellékeseket” térképezhetjük fel. Használata pofon egyszerű: ott a térkép előttünk, rajta kiemelve a már adatbázisba felvett budik. Minthogy a saját pozíciónkat is látjuk a térképen, nem nagy kunszt kisilabizálni, hogy merre érdemes indulni, ha a szükség szólít (egy mozdulattal kérhetünk navigációt is, ilyenkor a program átdobja a kezdő és cél pozíciót a Google Maps alkalmazásnak).

Márpedig a természet nagy úr, bárkivel, bármikor előfordulhat, hogy be kell térnie egy nyilvános mellékesbe, ha az utcán éri a késztetés. Ilyenkor pedig nagyon jól jöhet a Budipest közösségi jellege: ugyanis itt minden WC-ről láthatjuk mások értékeléseit is. A mellékesek pontozásra kerülnek, van szöveges értékelés és rövid adatlap is a legfontosabb jellemzőkről: tiszta vagy koszos stb., ingyenes vagy fizetős (utóbbi esetben az ár), nyitvatartási idő (mert az már tényleg kínos, ha akkor derül ki, hogy zárva van, amikor végre odaértünk). Szóval ha az étterem kalauz app tévedett és a drága ebéd mégis kikívánkozik, a Budipestben kisebb az esélyünk csalódni…

A program a napokban jelent meg, s egyelőre még meglehetősen visszafogott az adatbázis, de ezt a készítők is szorgalmasan bővítik majd, illetve a felhasználóknak is ott a lehetőség, hogy véleményt mondjanak egy már felvett WC-ről, vagy ajánljanak egy újat. Budapesten egyébként a Forbes cikke szerint meglehetősen visszafogott a nyilvános WC-k száma, de ha szorgalmasan bővül az adatbázis, legalább ezekről mindenki tud majd, arról nem beszélve, hogy nevével ellentétben a program tulajdonképpen nem korlátozódik a fővárosra. Így tényleg csak az app népszerűségén és a használók szorgosságán múlik, hogy a Budipest mennyire lesz majd hasznos, mondjuk egy hónap múlva.

Arról, hogy a készítők komolyan gondolják a supportot, villámgyorsan meggyőztek bennünket: az első iOS verzió megjelenésekor egy, az iOS 11 esetében fellépő hibát a visszajelzés után kb. fél órával javították, így másnap már a javított változat várta az App Store-ban, hogy letöltsék. Így aztán megelőlegezzük nekik, hogy a program fejlesztésével nem lesz baj. Reméljük, az adatbázisa is bővül hamarosan. Addig aki belebotlik egy nyilvános WC-be, egy perc alatt küldhet róla ajánlást. Bővüljön csak rendesen a kínálat, elvégre sosem lehet tudni, mikor lesz rá szükségünk. És egy ilyen helyzetben jól jön majd, ha tudjuk, merre érdemes szaladni.

Ne maradjon le erről sem!

Mint a legtöbb weboldal, mi is használunk sütiket az oldalon. Elfogadom Adatkezelési tájékoztató