Érkezik a Windows 10 Alkotói frissítés! Mit kell tudni róla?

Már csak napok kérdése és megérkezik a Windows 10 legújabb “óriás” frissítése. A Windows 10 Alkotói változata hivatalosan április 11-től lesz majd letölthető, ingyenes frissítésként a korábbi Windows 10 változatokhoz. S hogy miért lesz érdemes átállni rá? Íme!

 

Kevésbé kíváncsi

Megjelenése óta sokat támadták a Windows 10-et, mivel rengeteg információt kebelezett be kéretlenül a felhasználókról és szokásaikról. Ebben a frissítésben viszont a Microsoft teljesen átláthatóvá teszi majd, pontosan milyen információkat gyűjt össze a rendszer rólunk, ráadásul részletesebben tudjuk szabályozni, mire adunk engedélyt. Ha pedig valami nem tiszta, a “Tudjon meg többet” gombokra kattintva azonnal részletes információt találunk az adott opcióról. Nem utolsó sorban teljes listát kaphatunk az alapszinten gyűjtött adatokról. Ha valaki szeretne jobban elmerülni az adatbiztonsági kérdésekben, a Microsoft oldalán minden információt megtalál az ezzel kapcsolatos újításokról (magyar nyelven!).

 

Játékosokra optimalizálták

A megújuló rendszer egyik extrája az új “játék mód”, amelyhez hasonlót korábban már láthattunk különféle ingyenes és fizetős segédprogramok esetén: bekapcsolása után “leöl” minden felesleges háttérfolyamatot, így biztosítva több erőforrást az amúgy a gépet igencsak megterhelni képes játékok számára. Több szabad memória és több processzoridő juthat egy játéknak, így biztosítva a zökkenőmentesebb játékmenetet. Ha nem is csodaszer, de a játékosok valószínűleg értékelni fogják majd.

 

Éjszakai baglyoknak is előnyös

Hasonlóan a macOS Sierra legutóbbi frissítésében debütáló Night Shift funkcióhoz, mostantól a Windows 10 is képes lesz automatikusan a környezeti viszonyokhoz állítani a fényerőt (Night Light) és a kijelző/monitor színhőmérsékletét. Ez igencsak jót tehet a szemünknek. Korábban is beépíthető volt egyébként hasonló funkció mindkét rendszerbe az ingyenes F-lux alkalmazással, de mostantól már rendszerszinten is törődnek szemünk épségével.

 

Itt a 3D alkotási lehetőség, integrálva

Az új Paint 3D segítségével mostantól bárki számára elérhetővé válik a 3D modellezés. A megújult programban egyszerűen és gyorsan alkothatunk 3D-ben, s ha nem is üti majd ki a professzionális 3D modellező szoftvereket, arra tökéletes lesz, hogy elszórakozzunk kicsit. Arról nem is beszélve, a 3D nyomtatás lehetősége is megnyílik majd, legalábbis szoftveres oldalról. De virtuális valóság terén is sok újdonsággal számolhatunk majd az új Windows változatban.

 

Windows 10 Alkotói frissítés: ügyesebb Edge és egyéb apróságok

Az Windows saját böngészőjével kapcsolatban stabilabb és gyorsabb működést ígér az új Windows 10 és mostantól a Flash tartalmakkal szemben automatikusan előnyben részesíti majd a HTML5 változatot. Ezzel nagyjából végleg eltemethető a Flash a böngészőkben. De például e-book olvasásra is használhatjuk majd a böngészőt.

Emellett olyan apróságokra is odafigyeltek a redmondi fejlesztők, mint a megosztás ablak újragondolása, a videós tartalmak folyamatos szem előtt tartása a többi program ablaka fölötti kis ablakban, letisztultabb Start menü, TouchPad beállítások stb. Ez még nem minden, bőségesen lesznek apró, de hasznos módosítások az új verzióban.

Mindezeket egybevéve érdemes lesz majd frissíteni a Windows 10 Alkotói változatára, ami megtehetünk majd a rendszer saját frissítési központjában (mellesleg az új változat az automatikus frissítések terén is jobban testreszabható lesz majd), vagy akár a telepítőkészlet letöltésével is.

Ne maradjon le erről sem!