Így készíthetünk hatásos prezentációt vagy explainer videót

Manapság egyre nagyobb keletje van az úgynevezett explainer videóknak, melyekben egy-egy szolgáltatást, terméket vagy céget mutatnak be, egyszerű, látványos, érthető megközelítésben.

Ha egy cég úgy dönt, hogy termékeit és szolgáltatásait ily módon igyekszik népszerűsíteni, de nem szeretné kiadni a munkát, hanem inkább a cég berkein belül találna rá alkalmas embert, akkor eszközként érdemes megismerkedni a Focusky nevű alkalmazással.

De akkor is itt az ideje megismerni, ha látványos, mégis gyorsan összeállítható prezentációkra vágyunk.

 

Focusky: több változatban

A Focusky egy Windowson és Macen egyaránt használható alkalmazás, amely valójában egy mögöttes online szolgáltatásra épül. Maga az alkalmazás teremti meg a könnyen használható felületet, amelyen kényelmesen és gyorsan dolgozhatunk, míg az online rész a felhasználható tartalmat, azaz a grafikai elemeket, effekteket, kiegészítőket biztosítja.

Ennek megfelelően a Focusky több lépcsős: van egy teljesen ingyenes hozzáférés, amely ugyan kevesebb mögöttes tartalmat (grafikák, animációk, effektek stb.) és visszavágott publikálási lehetőségeket tartalmaz, de arra például tökéletes, hogy pillanatok alatt összedobjunk egy prezentációt vagy termékismertetőt és megosszuk az online, interaktív Flash vagy HTML5 formátumban.

A prémium csomagok ennél többre képesek: jóval nagyobb tárhelyen garázdálkodhatunk, van lehetőség videóként exportálni a kész anyagot, s minél nagyobb csomagra fizetünk elő, annál több felhasználható figura, objektum, grafikon, animáció, effekt stb. áll a rendelkezésünkre, nem beszélve arról, hogy a Focusky logót is kiiktathatjuk, vagy lecserélhetjük sajátra.

Ismerkedésre tehát elegendő az ingyenes változat, ezzel nincs vesztenivalónk, ha pedig ráérzünk az ízére, belevághatunk a nagyobb csomagok megvásárlásába.

 

Videók vagy prezentációk, játszi könnyedséggel

A Focusky alap funkciói kísértetiesen hasonlítanak a magyar “származású” Prezire. Hasonló felépítéssel kreálhatunk vele prezentációkat: vagyis van egy végtelen méretű vásznunk, amelyen elhelyezhetjük a “diákat”, vagy mondjuk inkább, hogy megállókat, majd ezek között “csavaroghatunk” virtuálisan, kedvünkre.

A Focusky azzal ad többletet, hogy itt irgalmatlan mennyiségű, előfizetés után szabadon felhasználható elemmel segítik a munkát. Vagyis nincs szükség a program elhagyására, hanem azon belül, annak saját kínálatából vadászhatjuk össze az ikonokat, grafikai elemeket, animált figurákat, grafikonokat, háttereket stb. Természetesen van lehetőség saját anyagok felhasználására, de ha nincsenek, az sem baj. Ott van minden kéznél.

A program másik erőssége, hogy gyerekjáték a használata: kb. fél óra gyakorlás után már magabiztosan dolgozhat benne bárki, aki úgy általában elboldogul a számítógépes szoftverekkel.

Mivel szinte minden alapanyag vektoros, a vászon mérete pedig nincs korlátozva, így a diákon (kereteken) belül is tetszőlegesen nagyíthatunk, amivel igen látványos végeredményt érhetünk el.

Persze a temérdek effekt, átmenet is feldobja az összeállításokat. Például egy “kézzel rajzolt ábra, vagy tollal írt szöveg” animáció nagyjából annyiból áll, hogy a kérdéses ábrát vagy szöveget elhelyezzük a tervezőfelületen, majd kiválasztjuk a HandTextTypewriter effektet az animációk közül.

A többit intézi a program. Az elemek megjelenési sorrendjét mi szabályozzuk, s ahogy képeket, úgy videókat is importálhatunk a prezentációba.

Van egyébként lehetőség kész PowerPoint prezentációk importálására és átalakítására is, ami szinte biztosan jót tesz majd az általában száraz céges bemutatóknak.

Ha már végképp nem bírunk magunkkal, az egészet feldobhatjuk még 3D-s hátterek használatával, amelyek a interaktívan követik a prezentáción belüli mozgást. Rendkívül hatásos látványelem.

Mivel linkeket is elhelyezhetünk a felületen, így különböző keretek között akár interaktívan is ugrálhatunk, ami egyébként igen praktikus megoldás, ha netán a későbbiekben közreadjuk az anyagot, nem beszélve arról, hogy a weben is praktikus lehet, hiszen így akár menüt is varázsolhatunk az összeállításhoz. Ráadásul a linkek nem csak a prezentáción belüli mozgásra, hanem webcímek megnyitására is alkalmasak.

Zenét is lehet betenni az előadás alá, sőt hangfelvétel opció is van minden diánál, vagyis a narráció is megoldható közvetlenül a pogramban, s ha nem is túl kényelmesen, de az időzítésekkel akár összhangba is hozhatjuk azt a képernyőn történő eseményekkel.

 

Publikálási lehetőségek

A végeredményt aztán menthetjük a felhőbe, hogy bárhol, bármikor prezentálhassuk, de ha offline lenne rá szükségünk, akkor generálhatunk belőle macOS vagy Windows alkalmazást (tökéletes arra is, ha “idegen” gépen akarunk prezentációt vetíteni), esetleg full HD videót is (a videó kimeneti mérete az előfizetés típusától is függ). De készülhet Flash vagy HTML5 weboldal, PDF, illetve mobil app is az anyagból. Igaz is, Flash: mivel ez mostanra nagyjából halott megoldás, így pozitívum a HTML5 export, ahogy az is, hogy a szerkesztőfelület sem igényli a Flash meglétét a rendszeren.

A mobil app esetében fontos, hogy ez nem natív mobil alkalmazás, hanem egy fájl, amit az Androidra és iOS-re egyaránt letölthető Focusky appban nyithatunk meg, így gyakorlatilag akár okostelefonon vagy tableten is mutogathatjuk prezentációnkat.

Minden export formátumnál testreszabható opciókat találunk, így a betöltéskor megjelenő felülettől az irányítást egyszerűsítő eszköztár megjelenéséig mindent úgy állíthatunk be, ahogy nekünk tetszik.

A Focusky tehát meglehetősen sokoldalúan használható: interaktív oktatóanyagoktól a céges prezentációkon át az explainer videókig mindent összerakhatunk vele.

Mindezt nagyon egyszerűen és gyorsan, grafikai vagy videós tudás nélkül.

Ha tehát komolyan szeretnénk hatásosabb, de mégis gyorsan összerakható prezentációk, videók, bemutatók készítésébe kezdeni, feltétlenül próbáljuk ki a Focusky ingyenes változatát. S ha bejön, elgondolkodhatunk, mennyit is érnek meg nekünk a többlet funkciók.

Ha valaki teljesen offline megoldáson gondolkodik, annak tudjuk javasolni a Crazytalk Animator 3 szoftvert, amelyről itt olvasható részletes tesztünk.

Ne maradjon le erről sem!