Toast 15: digitális eszköztár, DVD írástól a képszerkesztésig

Azoknak, akik anno gyakran álltak neki DVD-t írni Macen, nem nagyon kell bemutatni a Toast alkalmazást. Macre ez a legkiforrottabb DVD-író szoftver. A készítők persze tisztában vannak azzal, hogy a DVD-írás mostanra kicsit már háttérbe szorult, így az elmúlt években a Toast is egyre inkább kacsintgatott a modern multimédiás funkciók felé. A nemrég debütált Toast Titanium és Toast Pro csomagok is ennek megfelelően épülnek fel.

A régi jó Toast

Maga a Roxio Toast 15 alkalmazás nem sokat változott elődeihez képest, legalábbis felületét és főbb funkcióit tekintve szinte teljesen olyan, mint volt. Továbbra is ez tűnik számunkra a legjobb lemez-égetőnek, mind funkcióit, mind megbízhatóságát tekintve. Felírhatunk – és létrehozhatunk – vele lemezképfájlokat, másolhatunk adat- és videó DVD-ket, rippelhetünk filmeket (de csak másolásvédelemtől menteseket), készíthetünk audio CD-t, audio DVD-t, MP3 lemezt. Saját menüvel ellátva hozhatunk létre videofelvételeinkből DVD-t, HD DVD-t, Blu-ray lemezt (ennek felírásához értelemszerűen külső meghajtóra is szükségünk lesz, bár akinek újabb Macje van, annak már a DVD íráshoz is).

Emellett konvertálhatunk is vele videókat, hangfájlokat, zenéket, hangoskönyveket különféle videó és audió formátumokba.
Mindezt a korábbi változatok is tudták, így itt inkább csak a hibajavítások és apróbb módosítások lehetnek csábítók a váltásra. Most is kapunk persze lemezkatalógus készítőt és többek között egy Toast Audio Assistant nevű kis alkalmazást, amelynek segítségével rögzíthetjük a gépen éppen hallható hangokat (böngészőből, zenelejátszóból stb.).
Ám ha csomagban vesszük, a Toast tartogat még további meglepetéseket is.

Digitális eszköztár: rengeteg extra alkalmazás

A Toast 15 Titanium és Pro verziók egyaránt bőségesen tartalmaznak extrákat a Toast alkalmazáson felül.
Ilyen például a Toast Slice, amely segít könnyen és gyorsan megvágni a családi felvételeket, hogy csak a legjobban sikerült jelenetek kerüljenek fel majd a lemezre. Nem tökéletes videovágó szoftver, de arra megteszi, hogy bárki, minimális rátermettséggel is eltávolítsa a felvételekből a felesleges, unalmas részleteket.

A Roxio Secure Burn szintén jópofa alkalmazás, amelynek elsősorban a kisvállalkozások (kkv-k) vehetik hasznát. Pillanatok alatt jelszavas védelemmel láthatjuk el vele a lemezre vagy USB pendrájvra kerülő anyagainkat, amelyeket aztán később windowsos PC-n vagy Macen is újra megnyithatunk, persze csak a jelszó ismeretében.
A Toasthoz tartozó újdonság a Toast MyDVD sablongyűjtemény, amelyben egy halom új, jó minőségű menü sablont találni video DVD-k készítéséhez.

Végül – legalábbis a Titanium csomag esetében – van még egy megújult Live Screen Capture szoftver is, amely ideális lehet oktatóknak, tanároknak, fejlesztőknek, ha valamilyen programhoz vagy rendszerhez képernyővideókat szeretnének készíteni. Nem olyan sokoldalú, mint a korábban bemutatott screencam szoftverek, de a célnak tökéletesen megfelel.
Ennyit tartalmaz tehát a Toast 15 Titaimum csomag, 99 dollárért. A Toast 15 Pro azonban a 149 dolláros áráért cserébe a fentieken túl még további nyalánkságokkal is szolgál.

Az egy dolog, hogy itt további 100 sablont kapunk DVD-khez, de például a HD DVD és Blu-ray plug-ineknek köszönhetően akár HD DVD-t vagy Blu-ray lemezt is írhatunk.
Emellett két remek Corel alkalmazást is kapunk. Az egyik a Corel Painter Essentials, amely egy igen sokoldalú rajzprogram és képszerkesztő. Segítségével pillanatok alatt átalakíthatjuk fotóinkat például digitális festményekké vagy rajzokká, de művészi hajlamainkat is kiélhetjük, hiszen rengeteg ecset várja benne, hogy használjuk.

A másik Corel szoftver az Aftershot 3, amely kifejezetten fotók retusálására hivatott, rengeteg látványos szűrővel, könnyen használható retusáló funkciókkal.
A minénk lesz még egy HDR Express 3 is, amellyel a RAW képeket alakíthatjuk kedvünkre. Szintén része a csomagnak.
Végül még egy alkalmazás maradt, ami nem más, mint a sokak által ismert FotoMagico 5 RE. Ezzel fotóinkból készíthetünk igen látványos, átmenetekkel, effektekkel, feliratokkal és persze aláfestő zenével ellátott videoslideshow-t. Mindezt nagyon egyszerűen és gyorsan, semmiféle videóvágós szöszmötölésre nem lesz szükségünk, csak egyszerű fogd és dobd mozdulatokra.

Bármelyik csomagot is választjuk, megéri az árát, bár kétségtelen, hogy ezúttal a Pro verzió sokkal előnyösebb befektetés lehet 149 dollárért, tekintve hogy csak önmagukban a Corel alkalmazásai is bőven túl vannak értékükben ezen az áron. A Toast 15 lényege változatlan, megmaradt nagyszerű DVD- és Blu-ray író alkalmazásnak, amely mindent tud, amire szükségünk lehet e téren. A körítést pedig válassza ki magának hozzá mindenki a saját ízlésének és elvárásainak megfelelően.

Ne maradjon le erről sem!