Jelszóval védett e-mail küldése

A héten bemutatott fájlmegosztók többségénél megoldható, hogy a megosztani kívánt fájlt jelszavas védelemmel lássuk el, így még ha illetéktelen kezekbe kerül is a letöltési link, a letöltés megkezdéséhez meg kell adni az általunk meghatározott jelszót. Ugyanígy az sem elképzelhetetlen, hogy az általunk küldött e-mail kerül rossz kezekbe. Milyen jól jönne ilyenkor is, ha a levél tartalmához és csatolmányaihoz csak az férne hozzá, aki tudja az általunk kitalált jelszót is. Nos, ma azt mutatjuk meg, milyen programokkal és szolgáltatásokkal oldható meg egy jelszóval védett e-mail küldése, merthogy erre is van lehetőség, csak ki kell választani hozzá a megfelelő eszközt. S a legjobb az egészben, hogy a fogadó fél részéről nem igényel telepítést vagy különleges programot. A megszokott e-mail címére kapja meg az üzenetünket és csatolmányait, ám hozzáférni már csak akkor tud, ha megadja az ehhez szükséges jelszót.

Jelszóval védett e-mail küldése

Noha Biztonság rovatunkban meglehetősen sok szó esett már a levelek titkosításáról (lásd például a PGP használatot), ez a téma tulajdonképpen kimeríthetetlen, mint általában az IT biztonság témakör.

Ahhoz, hogy leveleinket jelszavas védelemmel láthassuk el, ki kell választanunk egy erre a célra kitalált szolgáltatást. Szerencsére több ilyen is akad, ráadásul alapból mindegyik ingyenes, csak az extrákért kell fizetnünk, de jelen esetben azokra nem igazán lesz szükségünk.

Gmail használóknak: egy kis extra a levelezőben

Ha valaki a Gmail levelezést használja és ráadásul szereti annak webes felületét, akkor nem is feltétlenül kell tovább keresgélnie. A Gmail ugyanis már egy ideje alkalmas arra, hogy jelszavas védelemmel lássa el leveleinket.

Egyszerűen kezdjünk el írni egy új levelet a Levélírás (+) gombra kattintva. A megjelenő ablakban a szokásainknak megfelelően megírhatjuk a üzenetet, csatolhatunk fájlokat, beilleszthetünk képeket stb. A lényeg, hogy mielőtt az elkészült e-mailt útjára bocsátanánk, előbb kattintsunk az ablak alsó részén látható kis lakat ikonra (Bizalmas mód be- és kikapcsolása). A megjelenő panelen beállíthatjuk, hogy a védett üzenet hány napig legyen elolvasható, illetve azt is, hogy a megnyitásához szükséges kódot egy külön e-mailben vagy SMS üzenetben kapja-e majd meg a címzett. Utóbbi valószínűleg biztonságosabb, mintha ugyanarra az e-mail címre érkezik a megnyitáshoz szükséges kód, mint amire a védett levelet is küldtük. Ehhez nincs más teendőnk, mint megadni a címzett mobiltelefonszámát, amelyre majd kérheti az SMS-t, amikor megnyitja a levelet. Eztán nincs más dolgunk, mint a szokott módon rányomni a Küldés gombra.

A címzett egy értesítő e-mailt kap, benne egy gombbal, amelyre kattintva megnyithatja a levél valódi tartalmát, feltéve, hogy tudja az ehhez szükséges kódot, amit vagy az e-mail címére kap meg ekkor, vagy SMS-ben a mobiljára.

Protonmail vagy Tutanota

Ha nem a Gmail beépített megoldását szeretnénk használni, vannak más alternatívák is. Ezek ráadásul eleve biztonságosabbak, mint a Google levelezője. A jelszóval védett e-mail ezeknél végpontok közötti (e2e) titkosítással kerül kézbesítésre, vagyis tényleg senki más nem férhet hozzá a tartalmához, csak a küldő és a címzett.

Az egyik ilyen szolgáltatás a Protonmail, amelyről itt írtunk részletes tesztet, a másik pedig a Tutanota, amelyet itt mutattunk be. Bármelyiket választhatjuk a kettő közül, sőt, mindkettőt érdemes kipróbálni, mert teljesen egyéntől függ, kinek, melyik jön be jobban. A lényeg a Protonmail és a Tutanota esetében ugyanaz: kapunk egy end-to-end titkosítást használó levelezőrendszert, amelyet kényelmesen használhatunk a böngészőben, s amellyel jelszóval védett e-maileket is küldhetünk (ezeknél nem csak a levél szövege, hanem annak csatolmányai is titkosításra kerülnek). Az ilyen levelek elolvasásához a fogadó félnek nem kell szintén Protonmail vagy Tutanota fiókkal rendelkeznie. Egy olyan e-mailt kap, amelyben rá kell kattintania a valódi tartalomra mutató linkre, amely a böngészőben megnyitva kényelmesen elolvasható. Feltéve persze, hogy az illető tudja az ehhez szükséges jelszót, amelynek megosztásáról nekünk kell gondoskodnunk (például elküldhetjük valamilyen privát üzenetküldőben, mint például a Signal vagy a Telegram). A legjobb, hogy a jelszó megadása után megnyíló webes felületen akár válaszolhat is a levelünkre, s ezt a választ szintén e2e titkosítással kapjuk meg a Protonmail vagy Tutanota fiókunkba.

Ne maradjon le erről sem!