Kipróbálható az új macOS Monterey Safari böngészője macOS Big Sur alatt

Az idén ősszel debütáló új macOS Monterey rendszer egyik újdonsága a megújult Safari böngésző, amelyben többek között egy teljesen átvariált fülsáv fogadja majd a felhasználókat. A megújult böngésző-füleknek köszönhetően spórolhatunk némi felületet a weboldalak olvasása közben, hiszen a fülek ezentúl nem külön sorban kapnak helyet, hanem a címmezővel egy szinten. A megszokott intelligens keresőmező – ahová eddig is beírtuk a keresendő kifejezéseket, vagy épp egy weboldal konkrét URL címét – mostantól egyvonalban mozog a fülekkel. Emellett a böngésző ezentúl átveszi az éppen meglátogatott weblapok fő színét, a gombok pedig menükbe csoportosulnak. De sokkal kényelmesebb lesz csoportokba menteni a megnyitott weblapokat is, hogy aztán egyetlen mozdulattal, egyszerre újranyithassuk azokat. Ezek a mentett csoportok ráadásul nem csak a maces Safariban, hanem a szintén ősszel érkező iOS 15-ben is elérhetők lesznek (ott is megújul majd a Safari böngésző iOS verziója). Ha valaki nem csak olvasna minderről, de ki is próbálná, annak örömhír, hogy mostantól bárki által kipróbálható az új macOS Monterey Safari böngészője macOS Big Sur alatt is.

Az új macOS Monterey Safari böngészője macOS Big Sur alatt

A bevezetőben azt írtuk, bárki által tesztelhető az új Safari, s ez bizony fontos kritérium, merthogy annak ellenére, hogy az Apple fejlesztői oldaláról tölthető le, nem kell fejlesztői hozzáférés ahhoz, hogy telepíthessük a készülő böngészőt.

Egészen pontosan arról van szó, hogy a legújabb Safari Technology Preview verziót kell letöltenünk a fentebb linkelt oldalról. Itt amúgy megtalálható a macOS Monterey rendszerre készült változat is, de ha még nem telepítettük a béta rendszert, akkor macOS Big Sur alatt is gond nélkül eljátszadozhatunk az új böngészővel, csak a megfelelő változatot töltsük le.

A telepítés mindössze pár kattintás, s ahogy eddig is, a Safari Technology Preview nem írja felül a rendszer saját Safari verzióját, hanem mellé telepszik, a megszokott kék helyett egy lilás Safari ikonnal megjelölve. Vagyis párhuzamosan használhatjuk az aktuális és a készülő verziót.

Értelemszerűen erre kiadásra is igaz, hogy tesztelői verzióként temérdek hibát tartalmazhat még, s különösebben még nincs is optimalizálva, vagyis kár méregetni a sebességét, vagy ekézni az esetleges problémákat, a Safari Technology Preview egy technológiai béta, amely elsősorban a fejlesztőknek ad lehetőséget arra, hogy a későbbiekben bevezetésre kerülő új funkciókkal, vagy például az appokban, weboldalakon kihasználható megoldásokkal ismerkedjenek. Ettől függetlenül érdekes kaland lehet bárkinek, akit érdekel, milyen lesz a megújult fülsáv és a többi új Sarafi funkció, de emiatt azért nem cserélné le a stabilan működő macOS Big Sur rendszert egy jelenleg még igen képlékeny állapotban lévő béta macOS Monterey-re.

Ne maradjon le erről sem!