Könyvjelzők a böngésző nyitólapjára Chrome, Firefox, Edge esetén

Be kell valljuk, nagyon kedveljük Macen a Safari böngészőt és ennek az az egyik oka, hogy az új lapok megnyitásakor látható nyitólapon azonnal elérhető az összes könyvjelző, csoportokba rendezve. Ez így villámgyors és átlátható megoldást nyújt, ráadásul megspórolhatja az ember a könyvjelző eszköztár használatát, illetve a Bookmarks menüben csatangolást egyaránt. Ha valamit, ezt a lehetőséget nagyon hiányoljuk a többi böngészőből, pedig amúgy példának okáért a Firefoxot is nagyon szeretjük. Szerencsére, mint szinte mindenre, erre is van gyógyír a kiegészítőknek köszönhetően. Mai tesztalanyunknak köszönhetően a könyvjelzők a böngésző nyitólapjára Chrome, Firefox, Edge esetén egyaránt elhelyezhetők, ráadásul ennél még többre is képes az alábbi plug-in.

NelliTab: könyvjelzők a böngésző nyitólapjára Chrome, Firefox, Edge esetén

A NelliTab egy ingyenes kiegészítő, amely használható a Chrome, Firefox és Edge böngészőkkel egyaránt. Lényege, hogy az új lapok megnyitásakor megjelenő felület tartalmát tudjuk vele szerkeszteni, pontosabban egy teljesen testreszabott nyitólapot létrehozni.

Első és legfontosabb tulajdonsága, hogy a teljes könyvjelző gyűjteményt képes megjeleníteni a nyitólapon, a weboldalak favicon ikonjaival kiegészítve (ezt amúgy lecserélhetjük saját ikonokra is), vagyis átlátható módon. Ha mappákba csoportosítottuk a könyvjelzőket, az sem gond, mert a NelliTab a mappákat is megjeleníti, s azok tartalmához is hozzáférünk egyetlen kattintással. Nem csak a könyvjelzők gyors elérését, hanem azok szerkesztését is megoldja, vagyis létrehozhatunk újakat, törölhetünk régieket, vagy éppen átszerkeszthetünk már meglévőket.

Túl a könyvjelzőkön, a kiegészítő képes megjeleníteni a nemrég meglátogatott oldalak listáját, a leggyakrabban meglátogatott oldalakat, illetve a letöltéseket is. Mindegyik esetben mi határozhatjuk meg, hogy mire, hány sornyi helyet szánunk a nyitólapon. A Könyvjelzők esetén egyébként mi határozhatjuk meg az úgynevezett root mappát is, a nyitólapon csak a megadott mappán belül elhelyezett könyvjelzők és almappák jelennek meg. További extra, hogy a csoportosítást az előzmények esetében is bekapcsolhatjuk, így ha egy adott weboldalon több aloldalt is meglátogattunk (például valaki itt a Techwokon több cikket is elolvas egymás után), akkor azokat domain szerint egy csoportba rendezve láthatjuk. Ez sokkal egyszerűbbé teszi az esetleges visszakeresést.

A NelliTab felülete is teljesen testreszabható, így mi választhatjuk meg az ikonok és betűk méretét, az elemek áttetszőségének mértékét, lecserélhetjük a háttérképet, s választhatunk színvilágot is a nyitólapnak. Utóbbihoz akad jónéhány előre definiált téma, de arra is van lehetőség, hogy magunk döntsünk minden egyes elemtípus színéről. De ugyanígy választhatunk többféle hover-effektből, átvariálhatjuk a csoportok megjelenését, vagy mondjuk a cikkek előnézetének és az adott oldal logójának elrendezését. Mivel meglehetősen sok beállítási lehetőség van, ha egyszer sikerült megfelelően konfigurálnunk a működését, bizontási mentést készíthetünk az összes opcióról. Így ha esetleg újratelepítjük a gépet és a kiegészítőt, a mentett json fájlból két kattintással visszaszedhetünk minden korábban elvégzett beállítást.

Mindent egybevetve a NelliTab egy kifejezetten hasznos, átgondoltan összerakott és jól működő kiegészítő, amelyet csak ajánlani tudunk bárkinek, aki unja már a könyvjelző eszköztárakat és a faramuci módon működő könyvjelzős felületeket. Mi Firefoxban teszteltük és ott egyszerűen imádtuk!

Ne maradjon le erről sem!