Gyanús programok tesztelése Windows 10 alatt, elszeparáltan

Ha valaki gyakran próbál ki új programokat, nem lehet elég óvatos. Az internetről számtalan forrásból lehet letölteni alkalmazásokat, közöttük rengeteg béta verziót is, amelyek általában nem kiforrottak, így okozhatnak akár komoly galibát is egy rendszer működésében. Így, azon felül, hogy telepítés előtt amúgy is érdemes minden letöltött programot komplett vírusellenőrzésnek alávetni mondjuk a Virustotal.com oldalon, még jobb módszer, ha a gyanús, vagy várhatóan problémás alkalmazásokat nem közvetlenül a napi szinten használt rendszerre telepítjük, hanem egy erre szánt önálló gépre, esetleg virtuális gépre. Utóbbira a Windows 10 2019 májusi frissítése óta rendszerszinten is van már lehetőségünk, a frissítéssel ugyanis megérkezett a Windows Sandbox (a magyar változatban Windows Tesztkörnyezet), amely kiváló alternatíva, ha bizonytalan vagy gyanús programok tesztelése a célunk.

Windows Sandbox: gyanús programok tesztelése Windows 10 alatt, elszeparáltan

A Windows Sandbox (Windows Tesztkörnyezet) a Windows 10 2019 májusi frissítésében (1903-as verzió) található meg, s gyakorlatilag a telepített rendszeren alapuló virtuális környezet létrehozására használhatjuk. Vagyis nem az éles rendszert fogjuk hazavágni, ha a tesztelt alkalmazás valamilyen galibát okoz, hanem a virtuális változatot. Ez igazán előzékeny és sokoldalúan kihasználható extra a rendszerben, hiszen így erre a célra nem lesz szükség külön megvásárolható, vagy ingyenes VM alkalmazások bevetésére. 

Mint fentebb írtuk, a szolgáltatás használatának feltétele, hogy minimum a Windows 10 1903-as verziója fusson a gépen. Ha még nem telepítettük, ezt Gépház / Windows Update felületen is megtehetjük. Bár alapvetően nem töröl semmit, csak frissíti a rendszert pár hibajavítással és számos új funkcióval, azért nem árt, ha előtte a fontos adatainkról, fájlokról biztonsági mentést készítünk. Emellett a virtuális gép használatához nem árt megfelelő erősségű hardverrel rendelkezni, hiszen a működéséhez a “valódi” hardverből vesz el erőforrásokat. vagyis minimum 4 GB, de inkább 8 GB RAM, 1 GB merevlemez (vagy inkább SSD), hardveres virtualizációs támogatás, és többmagos processzor javallott. Ha szükséges, a támogatást a BIOS-ban is be kell állítani.

Ha ez megvan, akkor rendszer Vezérlőpult / Programok /Programok és szolgáltatások / Windows-szolgáltatások be- és kikapcsolása felületén kapcsolhatjuk be, a Windows Sandbox (Windows Tesztkörnyezet) opció bejelölésével. A funkció bekapcsolása némi előkészítéssel, majd a rendszer újraindításával jár.

Ettől kezdve a Start menüből elérjük ezt a szolgáltatást is (ott nálunk Windows Sandbox néven szerepelt, de amúgy a rendszer végig Windows Tesztkörnyezet megnevezéssel hivatkozik rá), amelyet elindítva nincs más dolgunk, mint átmásolni bele a tesztelni kívánt fájlokat, programokat. Bezárása után minden átrakott tartalmat töröl, vagyis állandó használatra nem alkalmas, de teszteléshez jól jöhet, ha nem akarunk egy alternatív VM megoldást (Vmware, Virtualbox stb.) használni.

Ne maradjon le erről sem!