Youtube videó lejátszása adott időponttól a megosztáskor

Rövid, mégis sokak számára lényeges kis tippel készültünk a mai napra. Míg az már senkinek nem mond újat, hogy a Youtube-on bármely videót megoszthatjuk ismerőseinkkel, az meglepő módon mégis kevesek által ismert tény, hogy a megosztott videónál arra is van lehetőség, hogy annak lejátszása rögtön a számunkra érdekes jelenettel induljon. Ehhez ráadásul nincs szükség extra plug-inek telepítésére, mert maga a videomegosztó oldja meg a feladatot. Máris mutatjuk, miként lehetséges a Youtube videók lejátszása adott időponttól a megosztáskor, hogy az ismerőseinknek egy hosszabb videó esetében se kelljen keresgélni az idősávot húzogatva.

Youtube videó lejátszása adott időponttól

A Youtube videók megosztására két roppant egyszerű módszer is rendelkezésünkre áll. Az egyik, hogy kimásoljuk a böngésző címsorából a megnyitott videó linkjét és azt osztjuk meg. A másik, hogy a videó alatti Megosztás linkre kattintunk és annak segítségével osztjuk tovább a videót az ott látható közösségi ikonokra kattintva, vagy a megjelenő rövidített link kimásolásával.

Utóbbinál arra is van kényelmes lehetőség, hogy a megosztott videót egy adott időponttól kezdje játszani a rendszer. Ehhez a megosztás előtt “tekerjük” a videót a kívánt időponthoz, majd kattintsunk a Megosztás linkre, s a megjelenő ablakban ablakban jelöljük be a Kezdés opciót. A rendszer ekkor automatikusan beírja kezdési pozíciónak azt a pontot, ahol a videónk az adott pillanatban áll. Ezután már egy olyan linket oszthatunk meg, amelyre kattintva a címzettnél is rögtön ettől az időponttól indul a lejátszás.

Van azonban másik módszer is. A böngésző címsorából kimásolható linket is ki tudjuk egészíteni a megfelelő attribútumokkal, hogy ugyanezt a hatást elérhessük. Ahhoz, hogy egy adott időponttól induljon a lejátszás, egészítsük ki a linket a &t=XXmYYs attribútummal a következő módon:

www.youtube.com/watch?v=lecITZkWqzg&t=XXmYYs

Az XX helyére írjuk be a percet, az YY helyére a másodpercet. Mondjuk így:

www.youtube.com/watch?v=lecITZkWqzg&t=1m30s

A fentiek hatására a videó 1 perc 30 másodperctől indul. Hasonló eredményre juthatunk a &start=XX kiegészítéssel is. Az alábbiakban a példa:

www.youtube.com/watch?v=lecITZkWqzg&start=30

Ennek hatására az első 30 másodpercet átugorja a lejátszó és onnan indítja el a lejátszást. Persze a reklámokat egyik megoldással sem fogjuk megúszni, szóval ha épp vannak, akkor azokkal kezdődik a lejátszás, de utána a lényegi videónál már az általunk megadott időponthoz ugrik a lejátszó azonnal.

Ne maradjon le erről sem!