Az emberi test 3D-ben: rétegezhető modell a böngészőben

Még javában zajlik a nyár, szóval eszünk ágában sincs szegény diákokat a szeptemberi iskolakezdésre emlékeztetni, de az a helyzet, hogy azért akadnak olyan témák, amelyek nem csak az iskolapadban elsajátítandó kötelező tananyagok, hanem a hétköznapokban is éppolyan érdekesek lehetnek. A ma bemutatásra kerülő ingyenes online szolgáltatás így aztán jól jön majd akkor is, ha megkezdődött a suli és szóba kerül az emberi test, de szerintünk éppolyan izgalmas tanulmányozni bármikor, amikor van egy kis időnk, mert lássuk be, a természet azért itt is csodát alkotott. Következzen hát az emberi test 3D-ben, melynek megtekintéséhez nem lesz szükségünk telepítésre sem, hiszen azonnal használható bármely modern böngészőben, amelyben van HTML5 és WebGL támogatás (például Chrome, Safari).

Zygote Body: emberi test 3D-ben

A Zygote Body projekt nem ma kezdte pályafutását, hosszú évekkel ezelőtt még a Google Labs részeként indult útjára a böngészőben használható emberi test modell. Ugyan már évek óta Zygote Body néven fut és üzleti felhasználásra is továbbfejlesztették, de az ingyenes változat is elérhető ezen a linken.

Lényegét tekintve mit sem változott: a bal oldali sávon mozgatva a csúszkát, rétegenként bonthatjuk le a férfi és női test 3D-s modelljét, amelyet természetesen szabadon forgathatunk, nagyíthatunk. Az angolul tudók itt jó hasznát veszik a nyelvismeretnek, hiszen az összes apró részletről van wikipediás leírás. Bármely testrészre, csontra, izomcsoportra stb. kattintunk, mindenről kapunk infót.

A bontás részletessége egyébként változtatható a csúszka alján, ahol átkapcsolhatunk szabadon állítható (és így finomabb átmeneteket lehetővé tévő), vagy főbb területekre összpontosító rétegezésre, ahol mi határozzuk meg, hogy melyik réteg milyen mértékben legyen átlátszó.

Maga a rendszer amúgy még ennél részletesebb, egy-egy fontos szervet bemutató üzemmódra is képes (például szem, szív stb.), de ezek már sajnos fizetős funkciók.

Érdekesség, hogy embed, avagy beépítőkód is kérhető az oldalhoz, így akár a saját weboldalunkba is integrálhatjuk a funkciót. Talán nem is kell ennél többet ragozni a dolgot, íme:

Mindent egybevetve a Zygote Body egy kifejezetten igényes és hasznos online szolgáltatás, s nagyon örülünk, hogy még mindig elérhető ingyen bárki számára. Tanuláshoz, kutatáshoz, vagy csak egyszerűen az emberi test felépítésével való hobbi szintű ismerkedéshez is tökéletes. Az persze kétségtelen, hogy az előfizetős verzió jóval többet nyújt, de a legtöbb felhasználó számára valószínűleg az ingyenes is egy nagyon érdekes és tanulságos utazást kínál az emberi test rejtelmeinek megismeréséhez.

Ne maradjon le erről sem!