Epson EB-1795F: a projektor, amely elkényeztet

Az Epson egyik újdonsága járt nálunk a napokban: egy projektor, amelyik szinte elkényezteti a használóját. De mielőtt belevágunk a kényelmi extrák kimazsolázásába, vegyük át gyorsan a száraz tényeket.

 

Epson EB-1795F: hasonlít az elődeihez, de sokkal többre képes

Az Epson EB-1795F első ránézésre szinte pont úgy néz ki, mint a cég azonos sorozatába tartozó többi hordozható projektor. Könnyű, viszonylag kis méretű, kényelmesen elfér egy átlagos laptoptáskában. A képminőség kiváló (a gyártó adatai szerint a 3200 lumenes fehér- és színesfény-kibocsátást az Epson 3LCD technológiájának köszönhető). A True Colours technológia a megfelelő színekről, a 10 000:1 kontrasztarány pedig a vetített kép részletgazdagságáról gondoskodik. Az kétségtelen, hogy a tesztek során még egy nem teljesen elsötétített irodában is csodás, full HD képet láttunk kivetítve, így alá kell írnunk, hogy a képminőség csodás.

A csatlakozási lehetőségek szempontjából sem lehet okunk panaszra: A-USB 2.0, B-USB 2.0, VGA bemenet, HDMI bemenet, kompozit kimenet, sztereó minidugasz audio bemenet egyaránt található hátul. A készülék felső részén szinte minden fontos kezelőszerv megtalálható, de kapunk mellé távirányítót is.

Lássuk be, ha csak arról lenne szó, hogy ez egy könnyen mobilizálható és szép képet adó projektor, nehéz lenne megindokolni ennyivel a 500 ezer forint körüli árat. Nos, cserébe a pénzükért, kapunk extrákat bőségesen.

 

Projektor, rengeteg extrával

Első körben az EB-1795F képes wifi kapcsolatra. Ez több szempontból is praktikus lehet: csatlakoztathatjuk helyi hálózathoz, vagy éppen vezérelhetjük is vezeték nélkül. Ha például letöltjük az Epson iProjection appját egy iOS eszközre, akkor gond nélkül kivetíthetjük fotóinkat, dokumentumainkat, de akár megnyitott weboldalakat is, közvetlenül az iPhone-ról vagy az iPadről.

További hasznos cikkek

A program képes elérni a felhő szolgáltatásokat, például az iCloudot, Dropboxot, Google Drive-ot, illetve a tárolt állományokat megosztó egyéb iOS appok tartalmát is, így meglehetősen sok forrásból tudunk anyagokat vetíteni. Az iOS alkalmazás a projektor vezérlésére is használható, ha nincs nálunk a készülékhez mellékelt eredeti távirányító, akkor a telefonnal pótolhatjuk.

A kettő “összelövése” egyébként szinte gyerekjáték, az alkalmazás telepítése után csak le kell olvasnunk a projektor által vetített QR kódot, a többit pedig elintézi helyettünk az app és a készülék (mellesleg NFC is van benne erre a célra). Az Epson EB-1795F saját menüje is elég jól sikerült, meglehetősen könnyen csatlakozhatunk a készülékkel akár védett wifi hálózatokhoz is.

További érdekesség a gesztusvezérlés. Vagyis nem kell semmiféle extra irányító eszközt tartanunk a kezünkben, ha ezt a funkciót rendesen konfiguráljuk, egyszerű kézmozdulatokkal tudjuk vezérelni a prezentációt.

Ha már az előbb szóba kerültek a videók: a projektor, ha HDMI kábellel kötjük a géphez, elsőrangú vetítőgéppé változik. A beépített hangszóró helyett mi azért inkább külön bekötött hangrendszert javaslunk, de a full HD képminőség lenyűgöző. Ráadásul otthon is nagy élmény, be lehet vele teríteni simán egy 3 méter széles falfelületet. Nem véletlenül írunk falat: ha nincs vetítővászon kéznél otthon, akkor a falra is simán vetíthetünk, mi így is próbáltuk, teljes mozi élmény volt. Persze üres falfelületre gondolunk, a polcok, képek stb. azért bezavarnak ilyen esetben.

Még mindig nem tűnik teljesnek a kényeztetés? Akkor gyorsan megemlítjük, hogy az Epson EB-1795F automatikusan képes beállítani a vetítendő képet (automatikus trapézkorrekció). Nem kell babrálni a sarkok pozicionálásával, ezt a projektor elintézi helyettünk. Előfordul persze, hogy a körülmények nem kedveznek az automatikának, de nálunk 80%-ban tökéletesen belőtte a képet a készülék elsőre, több pozícióból is, a maradék 20%-nál pedig kb. két gombnyomásra volt még szükség a korrigáláshoz. Mindössze pár alkalommal történt meg, hogy visszakozott a rendszer és inkább manuális beállítást javasolt, de rámenősek voltunk, ilyenkor kicsit elmozdítottuk a projektort, s csodák csodája, megoldódott a probléma magától is. Nulláról beállítani egyszer sem kellett a képet!

Osztott képernyős vetítésre is van lehetőség, egyszerre akár két forrásból is tudunk képet vetíteni.

Ennyi extra funkció már érthetőbbé teszi, hogy miért kérnek ennyit egy hordozható projektorért. Az Epson EB-1795F tényleg elkényeztet minket. Gyakorlatilag minden elképzelhető módon csatlakozhatunk hozzá, hogy prezentáljunk vagy filmet nézzünk. A méretének és súlyának köszönhetően kényelmesen hordozható, a konfigurálása pedig nagyjából másodperceket vesz igénybe, szóval remek társ, ha nem mindig egy helyen szoktunk prezentálni.

Ne maradjon le erről sem!