A Microsoft 10 tanácsa a biztonságos internetezéshez

Háromból két ember esett már áldozatul az interneten leselkedő veszélyek valamelyikének – hívja fel a figyelmet a Biztonságos Internet Napja (Safer Internet Day) alkalmából a Microsoft által készített legújabb, nemzetközi reprezentatív kutatás. Mivel egy-egy ilyen eset komoly és hosszútávú következményekkel járhat, nem árt, ha tisztában vagyunk a kockázatokkal és azzal is, miként védekezhetünk ellenük.

Velem úgysem történhet ilyen! – a legtöbben ezzel a mondattal nyugtatják magukat, amikor az internethasználat árnyoldalairól hallanak. Ám nem árt tisztában lennünk azzal, hogy biztonságérzetünk hamis! 10-ből 7 ember már áldozatul esett a világhálón leselkedő veszélyek valamelyikének. Ez a legfontosabb tanulsága annak a nemzetközi kutatásnak, amelyet a Microsoft készített Biztonságos Internet Napja (Safer Internet Day) alkalmából.

Az internet veszélyeiről a Microsoft megkérdezte a budaörsi Illyés Gyula Gimnázium végzős diákjait is. A kérdőívek alapján a tanulók alapvetően biztonságban érzik magukat az online térben, de tisztában vannak az kockázatokkal. A magyar diákok leginkább az adatlopástól, a vírusoktól és a zaklatástól tartanak. A diákok döntő többsége azonban szembesült már a veszélyekkel is: legtöbben kéretlen megkereséssel, trollkodással és rosszindulatú üzenetekkel találkoztak.

Ezeket a veszélyeket hiba lenne egy kézlegyintéssel elintézni, hiszen a felmérés szerint a megkérdezettek 70 százaléka szenvedett már valamilyen negatív hatástól. A legaggasztóbb következmény, hogy bizalomvesztés miatt az online és az offline térben sérültek a családi és baráti kapcsolatok. De komoly társadalmi, gazdasági károkat okozhatnak.

A mai rendezvényről és az internet veszélyeiről mindent megtudhat a Microsoft oldalán. Mi pedig mellékeljük a Microsoft 10 tanácsát a biztonságos internetezéshez.

Aki további tanácsokat szeretne olvasni, annak ajánljuk ingyen letölthető, Biztonságban az interneten című e-bookunkat, amelyben gyakorlati tippekkel szolgáltunk a biztonságos internetezéshez.

Ne maradjon le erről sem!