Jópofa taxis játék okostelefonra, tanulságos sztorival

Bár nem fő profilunk a játékteszt, néha azért ajánlunk ezt-azt mi is, hiszen az ember olykor szórakozni vágyik a számítógépen, okostelefonon. Mai ajánlatunk több szempontból is rendhagyó.

 

Bárki megtanulhatja?

Épp a napokban adtunk közre egy hírt, hogy milyen perspektívák vannak ma a programozásban. A Greenfoxnál például igen drágán, de hatékonyan tanulhatunk programozni és ígéretük szerint aki ott végez, már mehet is állásba. Egyre több iskolában is a tanrend része a programozás, a nebulók lassan, de biztosan tehetnek szert például c# ismeretekre, hogy majd az iskolapadot elhagyva, kis továbbképzés után, mehessenek a hazai vagy külföldi munkaadókhoz. Zárójelben jegyezzük meg: itthon állítólag informatikus hiány van, méghozzá jó programozókból. S bár a probléma ennél összetettebb, azért mégiscsak megcsillan az elhelyezkedés lehetősége, ha egy diák elmerül a programozásban.

S hogy lehet-e hobbiból megtanulni programozni? Simán. Ott a web, a Youtube, tele oktatóanyagokkal, ingyen és bérmentve. Szájbarágósan.

Akad egy halom ingyen tanulható fejlesztőeszköz (Visual Studio, Unity, Xojo, Livecode stb.). Szorgalom és kitartás kérdése az egész. A programozás, bár komoly munka, nem agysebészet. Ha önszorgalomból elkezdjük és alkalomadtán ráerősítünk egy tanfolyammal, lehetőségek tárháza nyílik meg előttünk. Bizonyíték? Mutatjuk!

 

CityCab

Ha valaki most azonnal letölti az App Store-ból vagy a Play áruházból a CityCab nevű kis játékot, két dolgot érdemes tudnia a játékkal kapcsolatban. Az egyik, hogy egy nagyon jót fog szórakozni, mert bár nem ez a világ legtökéletesebb játéka, de a vidám grafika és az egyszerű játékmenet mégis lefoglalja az embert. A feladat nem bonyi: egy taxival kell felkutatni leendő utasainkat és elvinni őket úti céljukhoz. Közben pedig kiélhetjük brutalitásunkat: szabadon felöklelhetjük a többi járművet. Ilyenkor ugyan nem esik bántódásunk, de jó esélyünk lesz, hogy időt veszítsünk, ami ugyebár az utas időre való leszállítása miatt nem előnyös. Kicsit olyan, mintha a Crazy Taxi és a Carmageddon keveréke lenne, minimalista grafikai stílusban. Szóval tudjuk ajánlani, érdemes letölteni.

A másik dolog: ezt a játékot egy 14 éves srác, nevezetesen Kiss Dániel készítette. Nem a suliban tanulja, nem ül tanfolyamokon. Önszorgalomból kezdett el programozni és ebből is szeretne majd megélni. Vannak még hiányosságai? Biztosan. Na de elmondása szerint alig egy éve kezdett ezzel foglalkozni. Mára pedig saját játéka(i) vannak, saját honlapja és tulajdonképpen mindent ő maga intéz, a programozástól a frissítések menedzselésén át a “terméktámogatásig”. Szorgalmasan válaszolgat a Store-ban felbukkanó megjegyzésekre. Képzeljük el, mire juthat Dani, ha kitartó ezen a téren…

Mi mindenesetre drukkolunk neki. Reméljük, ez a kis bemutató is segíti őt valahogy a pályán. Olvasóink pedig gazdagodtak egy remek kis taxis játékkal, s reméljük a programozás gondolatával kacérkodóknak is sikerül egy lökést adnunk. Mert nincs korhoz kötve, mikor kezdjük el. És mint látható, módszer és eszköz is van temérdek.

Szóval Dani, így tovább! A többiek pedig vágjanak bele bátran. Apránként mi is igyekszünk segíteni a Fejlesztés kategóriában gyűlő cikkekkel.

Ne maradjon le erről sem!