Az IPv6 technológia lesz a fenntartható internet alapja

Az internet fejlődése folyamatos, s természetesen mindig vannak újabb és újabb kihívások. Ezekre reagálva a Magyar Telekom a hazai telekommunikációs szolgáltatók közül elsőként vezeti be minden hozzáférési technológián – 2016 novemberétől folyamatosan – a lakossági ügyfelei részére az IP protokoll újabb verzióját: az IPv6-ot. Ez váltja majd idővel teljesen a most elterjedt IPv4 protokollt.

A Telekom megkönnyíti az átállást azzal, hogy – saját ügyfelei részére – párhuzamosan biztosít IPv4-es és IPv6-os címet is. Így biztosított lesz a zavartalan internetezés, miközben már elérhetők lesznek a csak IPv6-os hálózatok is.

Az IPv4 legfőbb hibája, hogy csak szűkös mennyiségű publikus IP-címet tud kiosztani egy időben, ezt azonban az IPv6 technológia kiküszöböli.

Manapság már a hűtőgépnek is szüksége lehet saját IP-címre (például, hogy a világhálóra kapcsolódva naprakész információi legyenek a webshopokban elérhető árucikkekről), s az otthonunkban beüzemelt kamerarendszert is irányíthatjuk távolról, ha az biztonságos úton kapcsolódik a világhálóra. Ennek egyik technológiai alapját teremti meg az IPv6 (Internet Protocol version 6), amely tökéletesítésével a ’90-es évek eleje óta foglalkoznak a világ informatikusai. Az egyre nagyobb mennyiségben megjelenő, egymással interneten kommunikáló eszközök IP-cím igénye a közeljövőben folyamatosan nő majd, ezért indokolt a jóval szélesebb tartományban címet kiosztani tudó, újabb protokoll használata.

Az IPv6 címmel rendelkező végpontok közvetlenül tudnak az internettel kommunikálni, mert ez a protokoll az IPv4-gyel szemben nem igényel külön privát és publikus IP címeket és ezek közötti fordítást. Az IPv4 címek hiánya miatt manapság egyre gyakrabban fordul elő, hogy privát IPv4 címet kap az ügyfél és ehhez rendelődik egy publikus cím (NAT – Network Address Translation, címfordítás), mellyel lehetővé válik a böngészés az interneten. Ez a működés a folyamatos bővülés mellett nehezen fenntartható és az ügyfelek számára is korlátot jelent néhány internetes alkalmazás esetén. Az IPv6-tal nincs ilyen probléma, mivel jóval nagyobb címtartomány áll rendelkezésre. A nagyságrend érzékeltetéséhez: a Föld lakossága nem rég érte el a 7 milliárdot, az IPv6-tal pedig minden egyes emberre 236 darab, vagyis megközelítőleg 69 milliárd IP-cím jut. Az IPv6 további előnye, hogy eleve tartalmazza a megfelelő titkosítás lehetőségét, munkaállomás oldali automatikus hálózati konfigurációs lehetőséget, közvetlen végponti címezhetőséget.

A jövő évben egyébként olyan szolgáltatásokat vezet majd be a Telekom, ahol az ügyfelek közvetlenül is megtapasztalhatják az IPv6 előnyeit: a fix IPv6-os cím mellett lesz majd személyes tűzfal a mobil végpontokon, valamint IP-kamerákat és hasonló eszközöket is vezérelhetünk távolról. A Telekom vezetékes ügyfeleinek az általa biztosított eszközök esetében (amennyiben az képes az IPv6-ra) távolról állítja be az új protokollt. Lakossági mobil előfizetéssel rendelkező ügyfelek esetében – amennyiben a készülék IPv4/IPv6 képes – ezt az ügyfél maga tudja megtenni. A Telekom által árusított új készülékek esetében pedig ez lesz már az alapbeállítás. A mobilos prepaid ügyfelek átállása 2017-ben kezdődik meg.

Ne maradjon le erről sem!