Dizájnos biztonság – nem csak – a nyári viharok idejére

Bár elsősorban mindennapi használatra szánt, digitális tech-kütyüket szoktunk tesztelni, most mégsem tudunk szó nélkül elmenni egy APC by Schneider Electric termék mellett.
Mentségünkre szolgáljon, hogy a hálózati elosztó ugyebár szintén mindennapi használatra van, s az APC PMF83VT éppen arra hivatott, hogy megvédje készülékeinket a túlfeszültség vagy rövidzárlat okozta károsodástól.

 

apc-tulfeszultsegvedo-1

Márpedig manapság egyre szélsőségesebb időjárással kell szembenéznünk, így a 35 fok fölötti kánikulákat általában egy remekbe szabott, méretes vihar söpri odébb. Nem árt, ha észben tartjuk, hogy egy villámcsapás esetén a hálózatba kötött készülékek bizony azonnal tönkremehetnek.

 

Dizájnos biztonság

Az APC PMF83VT viszonylag olcsó, tízezer forint körüli áron beszerezhető. Mi hosszú ideje nem láttunk ennyire dizájnos túlfeszültség védős hálózati elosztót. Az aljzatokat a készülék magasabb oldalán és tetején osztották el, 4-4 arányban. Felülre került még a koaxikális- és telefonvédelemre hivatott két-két csatlakozó, a bekapcsológomb és három LED. Utóbbiak segítségével folyamatosan nyomonkövethető, hogy minden rendben van-e. Márpedig ez fontos, hiszen sok hasonló eszköz egy esetleges meghibásodás esetén szó nélkül védelem nélkül hagyja eszközeinket, miközben úgy tűnik, minden rendben. A SurgeArrest viszont figyelmeztet, ha az áramkörét rövidzárlat vagy mondjuk a villamos hálózat átmeneti túlfeszültsége károsította, ráadásul a gyártó ilyenkor garanciálisan cseréli a terméket (villámcsapás után is, ha esetleg nem ússzuk meg a természet e zord “tréfáját”).

 

apc-tulfeszultsegvedo-2

Érdekesség, hogy a vezetékhibákat is jelzi a rendszer, ami plusz védelmet jelent.
Jó tudni, hogy a koaxra csatlakozó eszközök és a telefon/fax védelme csak akkor teljes, ha az adatátviteli vonalakat is védjük, így például ha a számítógép kábellel csatlakozik az internetre, érdemes a routert/modemet is az APC készülékén “átvezetni”, különben hiába csatlakozik áramért a túlfeszültségvédőbe a számítógép, a router kábelén keresztül is károsodhat egy villámcsapás esetén.
Tervezői az APC PMF83VT egyszerű elhelyezhetősége érdekében is mindent megtettek. A kábelt két irányba is elvezethetjük az alsó részen kialakított vágatban, így akár közvetlenül egy fal mellé is szorítható a készülék, akkor is teljesen kényelmesen hozzáférünk a ki- és bekapcsoló gombhoz, illetve az aljzatokhoz.

 

apc-tulfeszultsegvedo-3

Mellesleg a csatlakozókat sikerült úgy elhelyezni, hogy a nagyobb dugaszok is anélkül férnek el, hogy kitakarnának egy másik szabad helyet, mégis egészen barátságos maradt a PMF83VT mérete.
Mindent egybevetve mi csak ajánlani tudjuk az APC PMF83VT-t, amely bőven megéri az árát, ha cserébe egy esetlegesen rosszul alakult viharban tényleg megvédi fontos készülékeinket a komoly károsodástól. És még jól is néz ki!

Ne maradjon le erről sem!